Expoziția „Victor Brauner: Invenții și magie” este cea mai importantă retrospectivă a artistului Victor Brauner organizată în Europa de Est. Aceasta conține 70 de exponate, picturi, desene, sculpturi și obiecte reprezentative pentru întregul său parcurs profesional, atât din perioada românească, cât și din perioada sa pariziană.
„Cea mai importanta retrospectivă Victor Brauner din Europa de Est își propune să fie un omagiu adus unei figuri centrale a suprarealismului, un artist prea puțin cunoscut până acum în țara sa de origine. Curatoarea Camille Morando a selectat picturi, desene, sculpturi, ilustrații și documente care acoperă întreaga carieră artistică a lui Brauner, de la București la Paris, din anii 1920 până la începutul anilor 1960.
Organizată în parteneriat cu Centrul Pompidou, care a acordat un semnificat împrumut de lucrări, această expoziție retrospectivă beneficiază de un design elegant și original semnat de arhitectul Attila Kim”, transmite Fundația Art Encounters.
Cine a fost Victor Brauner
Victor Brauner s-a născut la Piatra Neamț și s-a afirmat ca figură emblematică a avangardei bucureștene în anii 1920. După două șederi în Franța (1925 – 1926 și 1930 – 1935), el s-a alăturat în anul 1933 mișcării suprarealiste inițiate de André Breton. Din anul 1938 artistul s-a stabilit definitiv la Paris. În același an și-a pierdut un ochi și a devenit pentru mișcarea suprarealistă, „pictorul vizionar”, capabil de premoniții.
Suprarealismul e o mișcare artistică ce s-a dezvoltat în Europa după Primul Război Mondial, artiștii descriind în operele lor scene neliniștitoare, deseori ilogice. Tot ei au dezvoltat și tehnici care să permită inconștientului să se exprime.
Expoziția poate fi vizitată gratuit, trei zile
În weekend-ul de deschidere al programului cultural Timișoara 2023 accesul în expoziție este gratuit. De săptămâna viitoare, expoziția va putea fi vizitată până în 28 mai 2023, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00 (cu acces până la ora 17:30). Începând cu data 1 mai 2023, vizitele se pot face între orele 13:00 – 21:00 (cu acces până la ora 20:30).
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook