Ne mai desparte doar foarte puțin timp până la sărbătoarea Nașterii Domnului și autoritățile iau în calcul mai multe scenarii.
Crăciun și Revelion cu măsuri de relaxare. La ce să ne așteptăm
S-a spart ghinionul și pentru vaccinați și pentru nevaccinați de sărbătorile de iarnă. Numărul cazurilor de coronavirus a scăzut, motiv pentru care vom avea un Crăciun și un Revelion mult mai frumos decât în anii trecuți. Până în acest moment se cunoaște faptul că restaurantele nu vor mai avea limite oră până la care să fie deschise. Însă, se va lucra la 50% din capacitate și vor intra doar cei care au certificatul de vaccinare, au trecut prin boală sau au făcut testul PCR.
Petreceri până la ora 02.00
„Se permit activităţi specifice nopţii de Revelion, dar organizatorii au obligativitatea să se asigure că se respectă regulile de sănătate publică, mască, distanţare”, se arată în hotărârea de marţi seara a CNSU. Pe de altă parte, potrivit surselor, de Revelion e posibil ca petrecerile să fie permise până la ora 02.00, iar programul magazinelor ar putea fi prelungit, acestea rămânând deschise până la ora 22.00-23.00.
Restricții pentru persoanele care sosesc în țară
Ca urmare a confirmării a încă două cazuri de infectare cu tulpina Omicron, de restricții vor avea parte însă persoanele care vin în România. Și circulația pe timpul nopții ar putea fi permisă tot până la ora 02.00. Cât privește petrecerea de Revelion, până în acest moment nu se știe nimic concret.
„Nu recomandăm să fie evenimente cu număr mare de persoane şi aglomeraţii”
Potrivit lui Alexandru Rafila, toate măsurile vor urma să fie luate într-o ședință ce va avea loc în apropierea sărbătorilor. Acesta însă nu recomandă evenimente cu număr mare de persoane. „Măsurile pentru sărbători vor fi dezbătute şi adoptate în cursul acestei săptămâni.
Dacă oamenii vor să facă petreceri în stradă, ceea ce este firesc pentru această perioadă, rugămintea este să înţeleagă, chiar dacă incidenţa este mică sau va fi mică, în perioada sărbătorilor de iarnă, utilizarea corectă a măştii, în spaţii aglomerate, inclusiv în timpul acestor petreceri, este absolut obligatorie.
Vom avea o presiune suplimentară din cauza acestei tulpini noi, Omicron, şi cred că fiecare are responsabilitatea de a se proteja nu numai personal, dar şi pe cei cu care venim în contact. Nu recomandăm să fie evenimente cu număr mare de persoane şi aglomeraţii.
Nu putem discuta de petreceri, dar dacă acest lucru se întâmplă şi cadrul legal va permite acest lucru, trebuie desfăşurate în condiţii de siguranţă. Populaţia nu trebuie să creadă că o incidenţă scăzută reprezintă un element de nerespectare a unor reguli, ci dimpotrivă, înseamnă un element de păstrare a incidenţei scăzute şi de păstrare a vieţii cât mai aproape de normalitate”, a declarat Alexandru Rafila.
Sursă foto: rtv
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook