Steve McQueen, actorul magnific de la Hollywood. Mai întâi a fost golan

Steve McQueen, actorul magnific de la Hollywood. Mai întâi a fost golan
Steve McQueen a fost rebel de mic, așa că rolurile din ”Cei șapte magnifici”, ”Marea evadare” sau ”Papillon” i-au venit mănușă. A fost una dintre cele mai populare vedete de film din anii 1960 și 1970.

Când era mic, făcea parte din bandele de golani, fura capacele de la mașini. A ajuns la școala de corecție, dar tot nu s-a lăsat de nebunii. A lucrat într-un bordel, pe platforme petroliere și într-un carnaval. ”Eram un copil sălbatic”, a mărturist actorul devenit vedetă mondială.

Steve McQueen, actorul magnific de la Hollywood

Steve McQueen a fost unul dintre cei mai populari și de succes actori de film ai anilor 1960 și 1970. A jucat în filme precum „The Great Escape” (Marea evadare), „Bullitt” și „The Getaway”. Actorul a câștigat pentru prima dată atenția pe scară largă la 28 de ani (în 1958), cu rolurile sale principale în clasicul SF The Blob și westernul TV Wanted: Dead or Alive.

A fost cunoscut pentru aspectul său robust și pentru personajul de tip dur. Abia și-a cunoscut tatăl, William, care i-a abandonat pe McQueen și pe mama lui. Aceasta l-a lăsat pe Steve în grija străbuniculului său, la o fermă. Acolo a crescut ca un rebel.

În cele din urmă s-au mutat în Los Angeles, California, unde s-a implicat în bande locale. A fost prins furând capacele de la mașini de două ori și în cele din urmă a ajuns la școala de corecție. Mai târziu a avut tot felul de job-uri ciudate.  A muncit pe o navă comercială, într-un bordel, pe platforme petroliere și într-un carnaval. Avea 17 ani când s-a înrolat în U.S. Marine Corps și a devenit șofer de tanc. A fost retrogradat de 7 ori.

O iubită l-a dus în lumea show-ului

Steve McQueen s-a întors la New York, dar nu avea nici o țintă. Și-a descoperit chemarea cu ajutorul unei iubite care era și o actriță aspirantă. Cu sprijinul ei s-a înscris în 1951 la Neighborhood Playhouse, o școală pentru actori. Primul rol al lui McQueen ca actor a fost Într-o producție teatrală idiș. A avut o singură replică și a fost scos din spectacol după patru nopți.

În ciuda acestui eșec, era evident că McQueen avea talent și a câștigat o bursă pentru a studia la Școala Uta Hagen-Herbert Berghof în 1952. Câțiva ani mai târziu, McQueen a fost acceptat la prestigiosul Actors Studio.

A început cu roluri mici, până la rolul principal al drogatului Johnny Pope din Ben Gazzara în A Hatful of Rain. A fost convingător, iar la Hollywood se vorbea despre el. A apărut alături de Frank Sinatra în drama de război ”Never So Few”. În această perioadă, el a descoperit o pasiune pentru conducerea mașinilor de curse. McQueen era deja un fan de multă vreme al motocicletelor.

În 1960, McQueen a avut un rol principal în Western The Magnificent Seven (Cei șapte magnifici), alături de Yul Brynner și Charles Bronson. A urmat ”Marea evadare”, cu care a devenit un star internațional.

Au urmat mai multe hituri de box office. McQueen a primit singura sa nominalizare la Premiul Oscar pentru rolul său în drama militară The Sand Pebbles (1966). Interpreta rolul unui un inginer naval staționat pe o canonieră în China în anii 1920. Apoi a făcut furori ca polițist din San Francisco în Bullitt, în special pentru rolul său într-una dintre cele mai celebre urmăriri cu mașini din istoria cinematografiei.

McQueen a început o poveste de dragoste cu MacGraw, eroina din ”Love Story” și a ieșit scandal

A fost căsătorit cu Ali MacGraw

A jucat și în The Getaway, alături de Ali MacGraw. McQueen a strâns premii pentru interpretarea sa din drama penitenciară Papillon (1973).

Pe măsură ce cariera sa a progresat, demonii personali ai actorului au început să-i eclipseze talentul. S-a despărțit de prima sa soție, Neile, cu care a avut copii Chad și Terry. McQueen a început o poveste de dragoste cu MacGraw, eroina din ”Love Story”.

Relația a declanșat un scandal, deoarece actrița era căsătorită cu directorul de film Robert Evans la acea vreme. Steve McQueen și MacGraw s-au căsătorit în 1973. Relația lor a devenit din ce în ce mai furtunoasă, alimentată parțial de consumul de alcool și droguri. Au divorțat în 1978.

Când a jucat în ”Un dușman al poporului” era de nerecunoscut în film, cu părul lung, barba și fizicul decăzut. Se confrunta de ceva vreme cu simptome asemănătoare gripei și probleme respiratorii. O radiografie efectuată la sfârșitul anului 1979 a arătat că avea o tumoare la plămânul drept.

La scurt timp după ce a primit acest diagnostic, McQueen s-a căsătorit cu modelul Barbara Minty în ianuarie 1980. McQueen și-a petrecut ultimele luni ale vieții într-o clinică din Mexic, căutând terapii alternative pentru cancerul său.

A murit la 50 de ani, pe 7 noiembrie 1980, în Ciudad Juarez, Mexic, după ce a suferit o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea mai multor tumori.

McQueen a făcut titluri de ziar și postum: în 2013, când camioneta lui Chevy din 1952 – ultimul vehicul pe care l-a condus vreodată – a fost scoasă la licitație. La momentul morții sale, actorul, un pasionat de mașini și motociclete de multă vreme, deținea peste 60 de vehicule clasice/rare.