Simona Ionescu / Redactor Șef

Așa ceva nu am fi crezut! Ca să slăbești ai nevoie doar de muzică

Așa ceva nu am fi crezut! Ca să slăbești ai nevoie doar de muzică
Ca să slăbești ai nevoie doar de muzică. Aceasta e ultima noutate în domeniu. Tot ce trebuie să faci este să pui muzica potrivită atunci când te așezi la masă, arată un studiu recent coordonat de Universitatea Aarhus din Danemarca.

Mai pe scurt, e vorba că ascultarea muzicii lente și constante în timp ce mâncăm încetinește aportul de alimente, este concluzia noului studiu. Cercetătorii explică faptul că expunerea la muzică de tonalitate joasă influențează cantitatea de mâncare ingerată, deoarece oamenii au tendința de a mânca în mod inconștient în ritmul muzicii.  Atunci când muzica redată este lentă și legato, acest lucru amplifică efectul și reduce și mai mult consumul alimentar, scrie Daily Mail.

Oamenii de știință spun că rezultatele ar putea fi utilizate de școli sau restaurante ca o modalitate de a controla cantitatea de mâncare pe care o consumă oamenii. Cercetătorii alimentari de la Universitatea Aarhus din Danemarca au recrutat peste 200 de voluntari pentru cercetare și i-au înregistrat în secret consumând ciocolată.

Mâncare contra cronometru

Au cronometrat cât timp le-a luat participanților să mănânce cinci bucăți de ciocolată și au observat că atunci când mâncăm în liniște, timpul mediu necesar este de 24 de secunde. Când au ascultat muzică cu un ritm mai rapid, respectiv 180 de bătăi pe minut, oamenii au avut nevoie de zece secunde mai mult pentru a mânca toată gustarea.


Gin tonic, un cocktail ușor de preparat vara

Ghislaine Maxwell, îngrozită. Detalii din viața ei sunt pe punctul de a se afla


Cu toate acestea, când s-a cântat muzică lentă, la doar 45 bpm, viteza de mâncare a scăzut din nou, de data aceasta a mai durat încă patru secunde pentru a devora toată ciocolata. Tempo-ul muzicii a fost mult timp legat de niveluri de emoție – un ritm mai rapid crește ritmul cardiac, în timp ce un ritm mai lent induce relaxare.

În afară de viteza diferită a aceleiași muzici, au existat și versiuni în „legato”, unde notele se amestecă între ele, și „staccato”, atunci când notele sunt redate separat. În versiunile legato s-a observat că ascultătorii își iau mai mult timp mestecând ciocolata decât cei care ascultau versiunile staccato.

Cercetătorii au relatat: „Rezultatele acestor experimente confirmă faptul că muzica ar putea fi folosită ca un indiciu contextual pentru a modula viteza de consum, contribuind la comportamente alimentare mai sănătoase, cum ar fi consumul mai lent și consumul mai puțin de alimente.”

Ei au adăugat: „O durată mai lungă de mestecare a mâncării s-ar putea datora unui efect de antrenare în cazul în care subiecții (conștient sau nu) își aliniează propriul ritm de mestecare la ritmul muzicii, astfel rezultând o mestecare mai lentă când ascultă muzică mai lentă și invers. Având în vedere convingerea actuală că o mâncare mai lentă și o durată mai lungă a mesei duce la consumul mai mic de alimente, consumul de aceeași cantitate de alimente într-un interval de timp mai lung prezintă beneficii evidente pentru sănătate.”

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre