Simona Ionescu / Redactor Șef

Afacerile lui Harry și Meghan, dezvăluite de presa străină. Probleme mari cu banii și acuzații de ilegalitate

Afacerile lui Harry și Meghan, dezvăluite de presa străină. Probleme mari cu banii și acuzații de ilegalitate
Prințul Harry și soția lui, Meghan, nu au avut numai succes în afaceri. Podcastul găzduit de Spotify a fost un eșec, însă cei doi au mai dat chix și în domeniul carității. În plus, o investigație jurnalistică scoate la iveală faptul că aceștia și-a secretizat maxim companiile și noul ONG, apelând la un artificiu tipic celor care fac afaceri ilegale. Pe de altp parte, Meghan Merkel a câștigat procesul cu o revistă. 

Bunăoară, cei doi au strâns mai puțin de 50.000 de dolari pentru organizația lor de caritate Archewell în primul său an de activitate (2020). Și asta în contextul în care au cheltuit mai mulți bani pe taxe legale și avocați pentru a dizolva fundația lor originală „Sussex Royal”, înființată în Marea Britanie cu numai un an mai devreme, dezvăluie în exclusivitate Daily Mail.

Organizațiile caritabile ale lui Meghan și Harry au fost controversate încă de la lansarea lor. Documentele deținute de UK Companies House arată că organizația de caritate britanică defunctă avea peste 380.000 de dolari în conturile sale în 2020 și a cheltuit cel puțin 55.600 de dolari pe avocați, pentru dizolvarea ei.

Noul ONG al ducilor de Sussex, ținut în „adormire”

Luna aceasta, organizația caritabilă a lui Harry și Meghan a declarat că încasările sale brute pentru 2020 au fost mai mici de 50.000 de dolari. Lipsa donațiilor către organizația caritabilă a fostei familii regale e surprinzătoare, după ce știrile despre lansarea acesteia au făcut înconjurul lumii în aprilie 2020.

Dar surse apropiate lui Harry și Meghan au declarat pentru Telegraph că aceștia au amânat orice proiecte oficiale Archewell pentru a se concentra pe pandemia de coronavirus și mișcarea Black Lives Matter și că vor începe serios „când va fi momentul”.

Ducii de Sussex și-au înregistrat organizația de caritate din SUA în Delaware pe 17 aprilie 2020, după ce au solicitat marca comercială „Archewell” cu o lună înainte. În plus, au solicitat statutul de scutire de taxe federale, în august 2020, și l-au primit pe 22 octombrie a aceluiași an, antedatat cu momentul înființării organizației de caritate.

Harry și Meghan, criticați de autoritățile britanice pentru falimentul ONG-ului lor

Cu un an mai devreme, cuplul lansase organizația Sussex Royal în Marea Britanie (iulie 2019), după ce s-a despărțit de fundația comună pe care o împărtășeau cu fratele lui Harry, Prințul William și cu soția acestuia, Kate Middleton, alimentând zvonurile despre o ceartă de familie. A urmat un prim scandal. Grupul de advocacy anti-monarhie „Republic” a acuzat Sussex Royal că a creat un conflict de interese prin transferul de fonduri de la William and Kate’s Royal Foundation către noua organizație de caritate.

Prințul Harry și Meghan Markle se întorc la muncă. Au părăsit conacul pentru „o mare aventură”

Ancheta din partea Comisiei de caritate din Regatul Unit nu a descoperit nicio neregulă. Totuși, Comisia i-a criticat pe ducii de Sussex pentru că ar putea risipi banii donatorilor prin înființarea și apoi dizolvarea rapidă a unei organizații de caritate.

„O sumă substanțială a fondurilor a fost folosită pentru înființarea și apoi lichidarea unei organizații caritabile care a fost activă pentru o perioadă relativ scurtă de timp”, a declarat Helen Earner, directorul serviciilor de reglementare al comisiei, într-un comunicat.

„Administratorii nu pot prezice evenimente viitoare atunci când înființează o nouă organizație de caritate – circumstanțele se pot schimba după ce o organizație de caritate a fost înființată.  Dar toți administratorii, înainte de a înființa o organizație de caritate, ar trebui să se gândească dacă aceasta este cea mai bună modalitate de a atinge obiectivele propuse”, a mai spus aceeași Helen Earner.

Când ducii de Sussex au demisionat din calitatea de membri ai familiei regale în 2020, regina le-a interzis să mai folosească termenul de „regal” în brandingul lor, forțând cuplul să schimbe numele organizației în MWX Foundation.

După Megxit, prințul Harry și-a dat bani din ONG propriei firme

După ce s-au mutat în California, cuplul a decis să-și dizolve organizația de caritate din Marea Britanie și să înființeze o nouă organizație nonprofit, Archewell. Documentele de la UK Companies House pentru lichidarea MWX arată că în 2020 aceasta avea un cont bancar care conținea 289.106,90 GBP (aproximativ 381.600 USD).

„Raportul anual de progres”, depus în august, spune că onorariile legale plătite către Harbottle & Lewis LLP și altora, inclusiv taxele pentru finalizarea organizației însumează în prezent 42.161 de lire sterline (aproximativ 55.600 de dolari) și este probabil să crească. Raportul arată că MWX a acordat un grant de 213.000 de lire sterline (287.000 de dolari) unei „întreprinderi non-profit”, din care a plătit 134.500 de lire sterline (181.405 de dolari) anul trecut și spune că intenționează să plătească restul înainte ca MWX să fie în sfârșit închis.

Travalyst, compania de turism sustenabil a prințului Harry

O sursă apropiată cuplului a declarat pentru DailyMail.com că organizația non-profit era Travalyst, compania de turism sustenabil a Prințului Harry. Aceasta a mai spus că atunci când Fundația MWX a fost închisă, toți banii au fost transferați către firma de turism.

Travalyst nu apare încă în lista organizațiilor non-profit a Comisiei de caritate din Regatul Unit. Cel mai recent raport anual al său până în iulie 2021 descrie firma ca o „companie privată cu răspundere limitată prin garanție”, deținută de Harry.

„Activitatea principală a companiei este de a promova conștientizarea globală a importanței turismului durabil prin alinierea celor mai importante mărci de turism din lume cu privire la modul de raportare a durabilității pe platformele lor în moduri care să îi ajute pe consumatori să ia decizii mai bune”, se arată în raport.

Harry și Meghan și-au înregistrat afacerile și ONG-ul în Delaware, raiul afacerilor ilegale

Pe de altă parte, detaliile financiare ale organizațiilor caritabile și companiilor ducilor de Sussex din SUA sunt mult mai puține, datorită deciziei lor de a-și încorpora organizațiile în Delaware, zonă renumită pentru lipsa de transparență corporativă.

Organizația anticorupție Transparency International a criticat statul american drept „un loc în care secretul corporativ extrem permite oamenilor corupți, companiilor dubioase, traficanților de droguri, delapidarii și escrocii să-și acopere urmele atunci când mută bani murdari dintr-un loc în altul”.

Deși atât sediul Archewell, cât și casa cuplului se află în California, toate organizațiile lor caritabile și companiile asociate sunt încorporate în Delaware. Inclusiv o companie înființată să dețină marca Archewell a fost fondată în Delaware. Este vorba de Cobblestone Lane LLC, înființată în februarie 2020.  Cinci zile mai târziu a fost folosită ca solicitant pentru a depune cererea pentru marca Archewell.

Configurația corporativă opacă a familiei ducilor de Sussex pare, de asemenea, în contradicție cu obiectivele de transparență ale noilor lor parteneri de afaceri, firma financiară Ethic. Harry și Meghan au investit în companie și au fost anunțați ca „parteneri de impact” ai firmei de investiții durabile în octombrie 2021, mai arată Daily Mail.

Proces cu o revistă din Anglia, câștigat de Meghan

Azi s-a dat sentința. The Mail On Sunday îi va plăti ducesei de Sussex doar 1 lire sterline daune pentru invadarea intimității ei, după ce a pierdut recursul pentru că a publicat o scrisoare trimisă tatălui ei, se arată în decizia tribunalului.

Meghan Markle a dat în judecată Associated Newspapers Limited (ANL) pentru cinci articole care reproduceau părți dintr-o scrisoare „personală și privată” către Thomas Markle, în august 2018.

Editorul ziarului a fost de acord să plătească o sumă confidențială în despăgubiri pentru încălcarea drepturilor de autor. Suma ar putea depăși un milion de lire sterline.

Ducesa a spus mereu că bătălia ei juridică, care a ţinut trei ani împotriva Associated Newspapers, editorul Mail on Sunday și site-ul MailOnline, a fost mai mult pentru principii decât despre bani. Iar purtătorul ei de cuvânt a declarat că banii vor fi donați în scopuri caritabile.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre