Simona Ionescu / Redactor Șef

Bijuteriile Primelor Doamne ale Americii. Simplitate și eleganță

Bijuteriile Primelor Doamne ale Americii. Simplitate și eleganță
Bijuteriile Primelor Doamne au atras întotdeauna atenția curioșilor, dar puțini știu că acestea erau folosite deseori și pentru a transmite un mesaj. Ce opere de artă au fost la gâtul și mâinile Primelor Doamne ale Americii.

Primele Doamne ale Americii poartă, fără îndoială, bijuterii pentru a fi elegante, dar uneori aleg piesele pentru a… spune ceva.

Mary Todd Lincoln

Mary Todd Lincoln, Prima Doamnă a Americii în perioada 1861- 1865 a fost cunoscută ca fiind o femeie la modă. De altfel, a fost și femeia pe care presa a considerat-o Prima Doamnă. Pentru învestirea sa din 1861, președintele Abraham Lincoln a cumpărat pentru soție un colier și brățări de la Tiffany & Co.

În loc să cumpere o suită completă de bijuterii, Lincoln a achiziționat o demi-parură (adică parte a unui set) pentru un total de 530 de dolari, aceeași achiziție ar costa astăzi aproximativ 12.500 de dolari. Colierul ei prezenta rozete de perle, înșirate cu păr de cal. Perlele mai mici înconjurau perlele mai mari din centrul rozetei. Motivul colierului a fost repetat la brățări.

Mamie Eisenhower

Mamie Eisenhower și brățara cu diamante

În 1957, Mamie Eisenhower, Prima Doamnă dintre anbii 1953-1961 a primit o brățară cu diamante, perle și aur de la Habib Bourguiba, premierul Tunisiei. Bourguiba era considerat un reformator progresist, iar cadoul său pentru conservatoarea doamnă Eisenhower a fost un model mai tradițional, cu diamante tăiate în formă de trandafir. Se presupune că bijuteria simboliza stabilitate în anii imprevizibili ai Războiului Rece sau ar fi putut să vorbească despre cultura străveche a Tunisiei. Sau, poate că a fost pur și simplu doar un cadou generos.

Jacqueline Kennedy

Stilul vestimentar contemporan al lui Jackie Kennedy, Prima Doamnă din perioada 1961-1963 a reflectat noua eră a noului președinte, John F. Kennedy. Perlele erau favoritele ei și, iar mai târziu, Prima Doamnă Barbara Bush, le-a făcut să pară elegante și moderne. Ecou al promisiunii noii președinții. Perlele erau, de asemenea, încărcate de istorie, iar prin purtarea lor, Jacqueline Kennedy ar fi putut să le acorde respect predecesorilor săi și continuității democrației.

Barbara Bush

Barbara Bush prefera perlele false

 Barbara Bush, Prima Doamnă din 1989 până în 1993, s-a îmbrăcat întotdeauna elegant, dar a fost mereu cu picioarele pe pământ. Ea purta adesea coliere de perle false, care erau o alegere potrivită pentru a transmite un mesaj. Barbara Bush era implicată activ în organizații de caritate care îi ajutau pe cei nevoiași, iar dacă ar fi purtat perle de cultură, ar fi putut părea în contradicție cu activitatea ei filantropică.

Designerul american de bijuterii fantezie Kenneth Jay Lane i-a confecționat colierul de imitație de perle, care a fost o altă modalitate prin care Prima Doamnă a făcut o declarație patriotică.

Hillary Clinton 

Hillary Clinton, Prima Doamnă a Americii între anii 1993-2001 a purtat inelul cu diamantul brut Kahn Canary de 4,25 carate la inaugurarea guvernatorului Bill Clinton și la ambele inaugurări prezidențiale ale președintelui Clinton.

Denumit după proprietarul său, Stan Kahn, diamantul provine din Crater of Diamonds State Park, Murfreesboro, Arkansas, astfel încât se poate presupune că aceasta și-a arătat mândria față de statul său adoptiv. Henry Dunay, un designer american, a creat inelul inspirat din Arkansas, iar alegerea acesteia a fost o modalitate prin care a făcut o declarație patriotică.

Michelle Obama 

Michelle Obama, o altă Prima Doamnă a Americii și-a câștigat reputația de a fi o pasionată de bijuterii. Biroul șefului de protocol i-a cerut designerului american și absolventă a GIA, Kara Ross, să facă bijuterii din lemn dintr-un copac care a căzut pe peluza Casei Albe. Soția fostului președinte a dăruit aceste piese ecologice unor șefi de stat, trimițând poate un mesaj despre mediu… Este posibil ca aceste piese să fi simbolizat, de asemenea, legăturile strânse cu alte națiuni, deoarece acești lideri au avut literalmente o bucată din Casa Albă.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre