Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce nu știați despre Casa Albă. Reședința are o poveste fascinantă

Ce nu știați despre Casa Albă. Reședința are o poveste fascinantă
Știați că Executive Mansion, denumită mai târziu Casa Albă, a împlinit 220 de ani? Președinții Statelor Unite au lăsat ”urme” la Casa Albă. Unul a crescut oi pe peluză, altul a adus măști de gaze, iar altul l-a primit pe Elvis în Biroul Oval.

Urmează să aflăm cine va fi noul ”chiriaș” de la Casa Albă, reședința președinților americani. Știați că Executive Mansion, denumită mai târziu Casa Albă, a împlinit 220 de ani?

Ce nu știați despre Casa Albă

Președinții Statelor Unite au lăsat ”urme” la Casa Albă. Reședința are o poveste fascinantă.

La început nu se numea Casa Albă. A devenit pentru prima oară reşedinţa unui preşedinte american, John Adams (1797-1801), la 1 noiembrie 1800. Executive Mansion, denumită mai târziu Casa Albă, a fost proiectată de arhitectul de origine irlandeză James Hoban şi construită între 1792 şi 1800, în stil neoclassic, scrie evz.ro.

La 1 noiembrie 1800, preşedintele John Adams a devenit primul președinte al SUA care a avut reşedinţa la Casa Albă.

În a doua zi petrecută în noua reşedinţă, preşedintele i-a scris soţiei sale, Abigail: „Mă rog cerului să dăruiască cele mai bune binecuvântări peste această casă şi peste cei care vor locui aici de acum încolo. Fie ca numai oameni cinstiţi şi înţelepţi să conducă sub acest acoperiş”.

Mai târziu, preşedintele Franklin D. Roosevelt (1933-1945) a decis ca această urare să rămână însemnată în State Dining Room.

Casa Albă a fost incendiată

În 1814, armata britanică a dat foc reşedinţei prezidenţiale în timpul Incendiului din Washington. Reconstrucţia a început aproape imediat, iar preşedintele James Monroe (1817-1825) s-a mutat în „Reşedinţa executive” reconstruită parţial, în octombrie 1817.

Lucrările au continuat cu adăugarea Porticului de sud, în 1824, şi de nord, în 1829. Preşedintele Theodore Roosevelt (1901-1909) a relocat toate birourile de lucru în Aripa de Vest, construită în 1901. Opt ani mai târziu, William Howard Taft (1909-1913) a extins această aripă şi a creat primul Birou Oval, care a fost ulterior mutat.

Casa Albă are 35 de băi

Casa Albă, reşedinţa celui mai puternic om din lume, preşedintele Statelor Unite, are şase etaje şi cuprinde 132 de camere şi 35 de băi. Aceasta este, totodată, un centru de comandă pentru aproape 17.000 de angajaţi şi are o istorie impresionantă.

Iată câteva dintre cele mai interesante lucruri pe care vă spun cum arată, de fapt, viaţa la Casa Albă.

  • Pentru a reduce costurile, preşedintele Woodrow Wilson ţinea în timpul Primului Război Mondial 48 de oi pe peluza din faţa Casei Albe. Lâna acestora a fost vândută la licitaţie pentru suma de 52.823 de dolari, iar câştigurile au fost donate Crucii Roşii.
  • În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au fost montate la toate geamurile draperii groase, măşti de gaze au fost aşezate peste tot pe mobilă, iar pe acoperiş au fost montate arme antiaeriene. Porţile de la Casa Albă au fost şi ele închise.
  • Inginerii de la Casa Albă au fost întrebaţi de preşedintele Roosevelt dacă pot schimba culoarea clădirii din alb în cea a imprimeului de camuflaj.
  • În 1970, Elvis Presley a apărut la porţile Casei Albe şi a cerut să îl vadă pe preşedintele Nixon. Agenţii Serviciilor Secrete l-au adus pe Elvis în clădire, iar Nixon a fost foarte entuziasmat să îl cunoască pe „Rege” chiar în Biroul Oval.

  • Agenţii Serviciilor Secrete sunt responsabili de cheile de la Casa Albă. În urma mai multor probleme de securitate, a fost montat un dispozitiv care permite închiderea automată a uşilor exterioare ale Casei Albe.
  • Aripa de Vest a clădirii ar fi trebuit să fie deschisă doar temporar, dar preşedintelui Taft nu i-a plăcut ideea de a merge de la o clădire la alta pentru a ajunge la „locul de muncă”. Această aripă a Casei Albe găzduieşte acum Biroul Oval.
  • În aripa de Vest a clădirii există detectori de radiaţii.
  • Pentru a vopsi Casa Albă ai nevoie de 2.157 de litri de vopsea albă.
  • Agenţii Serviciilor Secrete au un cuvânt de cod pentru momentele în care preşedintele şi prima doamnă petrec timp împreună. Ei spun că cei doi „discută problema din Bosnia”.

Cum a devenit milionară purtătoarea de cuvânt a Casei Regale din România

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre