Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce trebuie să știi dacă ai un cățel morocănos! Un studiu le dezvăluie capacitățile uimitoare

Ce trebuie să știi dacă ai un cățel morocănos! Un studiu le dezvăluie capacitățile uimitoare
Morocănoși sau nu, sunt ai noștri și îi iubim. Patrupezii nu sunt simple animale, ei devin membri ai familiei cu drepturi depline. Și, la fel ca și oamenii, au personalități și temperamente diferite. Cercetătorii au dezvăluit ce trebuie să știi dacă ai un cătel morocănos.

Cercetătorii au definit cățeii morocănoși după o serie de criterii: latră agitat, mârâie sau mușcă atunci când sunt deranjați, nu vin când sunt chemați, păzesc hrana pentru a o proteja de alți câini sau oameni, sunt activi și neliniștiți. Acesta este câinele despre care adăposturile pentru animale de companie spun că are nevoie de un stăpân special. 

Peter Pongracz, al cărui domeniu de specialitate la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta este studiul interacțiunilor dintre câini și oameni, a raportat descoperirile despre câinii morocănoși în revista Animals în 2021, sub un titlu lung care începe cu „Câinii morocănoși sunt învățăcei inteligenți.” Pongracz a efectuat experimentele deoarece a observat în cercetările anterioare că patrupezii dominanți și cei supuși din gospodăriile care aveau mai mult de un câine prezentau diferențe în stilurile de învățare.

Cățeii morocănoși, mai deștepți

În studiu, cercetătorii au descoperit că patrupezii cu caracteristici de personalitate pe care le-au grupat sub denumirea de „morocănoși” au fost mai capabili să învețe de la un străin decât câinii prietenoși. S-au efectuat practic două studii, pe căței morocănoși versus cei prietenoși.

În ambele studii, sarcina câinelui a rămas aceeași. Pongracz și colegii săi au plasat o gustare sau un jucărie preferată la vedere, în spatele unui gard cu formă de V. În mod instinctiv, câinii încercau să meargă direct către gustare, care, din păcate, nu era o variantă bună. Trebuiau să înceapă prin o ocoli ca să treacă de gard. „Este o sarcină destul de dificilă pentru un câine atunci când este singur,” a declarat Pongracz.

Morocănoșii, câștigători detașat

Practic, câinii morocănoși s-au descurcat vizibil mai bine atunci când un străin le-a arătat modalitatea de a obține obiectul. „Au fost mai atenți. De ce, este o întrebare care rămâne fără răspuns”a spus Pongracz. 

O antrenoare de câini, Udell, a spus că antrenorii au recunoscut de mult că patrupezii care par prea energici și chiar hiperactivi ca animale de companie de familie pot excela în sarcini precum munca de pază. „Refuzul de a veni când sunt chemați” se potrivește cu acest tip de câine, la fel și o mai mică inhibiție, a spus ea.

Pongracz are patru câini, toți din aceeași rasă de câine, vișlă maghiară și fiecare are o personalitate distinctă. „Dar toți latră destul de mult,” a spus el. „Sunt gălăgioși”, a încheiat acesta. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre