Simona Ionescu / Redactor Șef

Cine sunt cei care refuză masca de protecție? Oamenii de știință au făcut o mare descoperire

Cine sunt cei care refuză masca de protecție? Oamenii de știință au făcut o mare descoperire
Cine sunt persoanele care refuză să poarte masca de protecție? Cercetătorii le-au găsit și acum le arată cu degetul întregii lumi. Un studiu de ultimă oră arată cine sunt oamenii dispuși să sfideze „cu sânge rece” protecția anti-COVID.  

Persoanele care contestă regulile COVID-19 sunt narcisiste sau psihopate, notează un studiu de ultimă oră. Persoanele narcisiste au tendința de a nega și refuza conduita de protecție anti-COVID: masca și distanțarea fizică, arată cercetătorii, care atrag atenția că pandemia cauzată de coronavirus nu este doar o problemă serioasă de sănătate, ci și una socială.

De la o țară la alta msăurile de protecție sunt asimilate diferit de oameni. Uinii acceptă fără să comenteze, se supun, iar efectele se văd prin reducerea numprului de cazuri. Alții contestă măsurile și vehiculesază idei dintre cele mai trăznmite. Cercetătorii sunt de părere că un factor esențial este educația. Aceasta îi face pe oameni să înțeleagă pericolul și să nu intre în paradigma conspiraționistă.

Sociopații, vectori în transmiterea COVID-19

Cei care refuză cu obstinație orice evidență sunt personalități atinse de sociopatie, psihopatie, narcisism și machiavellianism, arată oamenii de știință. Cercetătorii au descoperit că este mai puțin probabil ca oamenii cu caracteristici întunecate, ca cele enumerate mai sus, să se supună reglementărilor de preveniție a bolii COVID-19.


Velea și Antonia, imagini din casa plină de copii

Reguli Feng Shui pentru un dormitor ideal


Din studiu s-a aflat că tot aceiași oameni sunt primii care își vor face și stocuri consistente de alimente și consumabile, precum hârtia igienică. Oamenii de știință au constatat că participanții cu un scor ridicat la trăsăturile ”întunecate” erau cei care nu dădeau importanță recomandărilor sanitare: mâini curate și igienizate, mască și distanțare.

Însă cercetătorii au concluzionat că acest comportament nu este doar din cauza narcisismului. Cercetătorii au mai concluzionat că unii oameni sunt total nepăsători în fața amenințării COVID-19. Este vorba de cei narcisiști. O soluție pentru a-i convinge pe sceptici să respecte măsurile este să vadă în jur cât mai multe exemple.

Sursa foto: Pixabay / Sam Williams Photo

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre