Generația mai tânără a familiei regale a îmbrățișat codul broșelor.
Rochiile de înaltă ținută și diademele strălucitoare sunt cele care atrag atenția la doamnele din familia regală, însă un accesoriu la prima vedere subestimat, are o importanță reală. Din acest motiv, observatorii regali spun că și-au dat seama ce gândește regina Elisabeta, în funcție de broșa pe care o alegea. Dacă o purta pe partea stângă, marca o legătură cu persoana, țara sau organizația pe care o vizita. Iar iar în unele cazuri sugera amintirea unei persoane apropiate.
În colecția reginei s-au aflat peste 100 de broșe
Se spune că regina avea o colecție extrem de interesantă de broșe, peste 100 de astfel de obiecte. Acum, generația tânără a îmbrățișat „codul regal al broșelor”, dar și semnificațiile subtile, piesele fiind purtate acum în semn de omagiu pentru Elisabeta.
Broșa cu scoică a Reginei Mamă
Cunoscută în mod oficial sub numele de Courtauld Thomson Scallop-Shell Brooch, piesa purtată de regina mamă are forma unei scoici formată din rânduri de diamante și o singură perlă așezată la bază. Dedesubt atârnă șiruri de diamante de diferite lungimi.
A fost proiectată de Courtauld Thomson, fiul unui celebru inventator scoțian (creatorul anvelopei pneumatice) și realizată în 1919 la Londra de către The Goldsmiths and Silversmiths Co Ltd. Broșa a fost purtată de regina mamă pentru a marca cea de-a 100-a aniversare a sa și a fost lăsată moștenire reginei Elisabeta a II-a, când mama sa a murit în 2002.
Regina Camilla a purtat recent broșa Courtauld Thomson Scallop-Shell Brooch a Reginei Mamă pentru apariția sa alături de Regele Charles la Royal Ascot.
Broșa cu safire a reginei Maria
Broșa „Russian Sapphire Cluster” a fost una dintre preferatele străbunicii regelui Charles, regina Maria. Un cadou pe care l-a primit în vara anului 1983 de la împărăteasa Maria Feodorovna a Rusiei. Broșa, realizată la sfârșitul secolului al XIX-lea, prezintă un diamant mare și un safir mare de tip „sugarloaf”, încrustate într-un design geometric neobișnuit de tip volută.
Are 18 diamante mari și opt până la 10 safire, fiind estimată la valoarea de 680.000 de dolari. La începutul acestui an, regina Camilla i-a adus un omagiu reginei Elisabeta, purtând broșa emoționantă la slujba de Ziua Commonwealth-ului.
Broșă de aur Shamrock
Kate a fost fotografiată pentru prima dată cu broșa cu trifoi la Victoria Barracks în iunie 2011 și de atunci a purtat-o adesea. Piesa Cartier este din aur texturat și are un singur smarald mic montat în centrul frunzelor. Cu toate acestea, se crede că broșa de aur nu aparține de fapt familiei regale, ci gărzilor irlandeze.
Potrivit site-ului The Court Jeweller, broșa „este împrumutată doamnelor regale care sunt asociate cu regimentul”. Unii istorici speculează că primul proprietar al broșei Gărzii Irlandeze ar fi fost regina Alexandra, soția lui Edward al VII-lea. Ea a fost cea care a inițiat obiceiul ca membrii familiei regale să înmâneze șampanii reali Gărzii Irlandeze.
Broșa cu pene
Kate a purtat broșa „Three Feathers Brooch” a reginei Alexandra, cunoscută și sub numele de broșa Prințului de Wales pentru a-l întâmpina pe președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, în noiembrie 2022. Broșa prezintă o emblemă cu pene încrustată cu diamante, înconjurată de mai multe diamante, smaralde și rubine, notează site-ul The Court Jeweller.
Obiectul datează din 1863, când a fost un cadou pentru regina Alexandra a Danemarcei cu ocazia căsătoriei sale cu viitorul rege Edward al VII-lea, care era pe atunci prinț de Wales.
Broșa cu frunza de arțar canadiană a reginei Elisabeta
Broșa cu diamant Maple Leaf, realizată de Asprey, a fost oferită pentru prima dată Reginei-Mamă de către soțul ei, Regele George al VI-lea, cu ocazia vizitei de stat în Canada în 1939. Aceasta a purtat adesea broșa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, prinzând-o la pălărie în timp ce vizita zonele bombardate ale Marii Britanii și purtând-o pe umăr pentru a vizita o fabrică de muniție.
Fiica sa, pe atunci prințesa Elisabeta, a purtat broșa la prima sa vizită în Canada, în 1951, când i-a ținut locul tatălui său, care era bolnav. Frunza de arțar este, bineînțeles, simbolul național al Canadei. Broșa a fost moștenită de regretata regină în 2002, după moartea mamei sale, iar ulterior a purtat accesoriul la evenimente din Canada sau la cele legate de această țară. Regina Camilla și Prințesa de Wales au fost amândouă fotografiate purtând broșa în timp ce vizitau Canada.
Broșa jubileului de diamant Hesse
Femeile din familia regală britanică au adus un omagiu memoriei regretatei regine, purtând piese simbolice din colecția de bijuterii a defunctei în septembrie 2022. Regina Camilla a optat pentru broșa Hesse Diamond Jubilee Brooch, care este un ac de prindere în formă de inimă cu numărul 60 în interior în cifre chirilice, împodobită cu trei safire caboșon.
Broșa a fost un cadou pentru regina Victoria din partea celor opt nepoți ai săi cu ocazia Jubileului de Diamant, sărbătorit la 22 iunie 1897, pentru a marca cei 60 de ani de domnie. Recordul a fost doborât doar de stră-stră-strănepoata sa, regina Elisabeta, care a sărbătorit 70 de ani pe tron cu ocazia Jubileului de Platină, în iunie, cu câteva luni înainte de a muri.
Se crede că broșa ar valora peste 20.000 de dolari. Camilla a purtat broșa la mai multe evenimente, inclusiv în timpul vizitelor de stat în Philadelphia în 2007, în Japonia în 2008 și în Canada în 2009.
Nu uităm că, în România, Viorica Dăncilă a fost adepta purtării broșelor și se lăuda că are un număr impresionat de astfel de accesorii. Evident, nu de valoarea celor din casa regală britanică.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook