Cum au ajuns femeile să ceară divorțul mai des decât bărbații. Statisticile sunt năucitoare
![Cum au ajuns femeile să ceară divorțul mai des decât bărbații. Statisticile sunt năucitoare](https://retetesivedete.ro/wp-content/uploads/2024/04/divort.jpg)
În fața unor astfel de statistici surprinzătoare, psihoterapeutul Camelia Lipoczi vine să explice cum au ajuns femeile să ceară divorțul mai des decât bărbații. În cabinetul ei ajung mulți parteneri în pragul divorțului sau post-divorț. Femei, multe dintre ele, și, mai nou, din ce în ce mai mulți bărbați. Rețete și Vedete a întrebat și a primit răspuns.
Sunt mai multe aspecte sociale, culturale și psihologice care contribuie la noua tendință care, cu numai 100 de ani în urmă, reprezenta maxim o excepție greu de digerat de comunitate. Ca să nu mai vorbim de cum se trăia cu sute de ani în urmă, când o femeie era obligată să rămână alături de soțul ei, cum i-a promis în fața preotului, „până ce moartea ne va despărți”.
Ca să intentezi un divoț îți trebuie curaj. Cum au ajuns femeile mai curajoase decât bărbații? În primul rând, ține de schimbarea rolului femeii în societate. În ultimele decenii, femeile au câștigat o mai mare independență economică și socială. Accesul mai larg la educație, cariere și venituri proprii le oferă mai multă libertate de alegere. Astfel, ele nu mai sunt constrânse să rămână în relații nesatisfăcătoare din motive financiare.
Ceea ce a produs însă schimbarea, crede psihoterapeutul Camelia Lipoczi, este conștientizarea nevoilor emoționale. „Femeile tind să fie mai atente la sănătatea emoțională, atât a lor, cât și a relației. Studiile arată că femeile cer divorțul mai des atunci când simt că relația nu îndeplinește nevoile lor emoționale sau când există lipsă de comunicare și sprijin reciproc. Un alt aspect ține de creșterea standardelor privind calitatea relațiilor.
Societatea modernă a pus un accent mai mare pe împlinirea personală și pe calitatea vieții. Femeile se simt mai motivate să iasă din relații care nu le mai aduc satisfacție sau care devin toxice. Pe de altă parte, spre deosebire de alte epoci, azi femeile au adesea rețele mai puternice de suport (prieteni, familie) care le pot sprijini în procesul de divorț. Sprijinul social joacă un rol important în decizia de a pleca dintr-o relație nefericită”, a declarat psihoterapeutul.
Într-o proporție covârșitor mai mare, femeile sunt cele care aleg să pună capăt relațiilor. În timp ce bărbații se complac, pentru „confort și liniște”, chiar și în relații care nu mai sunt funcționale, femeile aleg, mai nou, să acționeze. Asistăm la o schimbare majoră de mentalitate: femeile își asumă că nu sunt o anexă a soțului, că statutul de soție nu le legitimează. Ca atare, când au evidența faptului că lucrurile nu mai merg în cuplu, decid separarea.
Dacă faceți un sondaj între cuplurile care au trecut printr-un divorț în jurul vostru, veți găsi în majoritatea cazurilor, același algoritm: ea a adus prima în discuție despărțirea, ea a făcut pasul decisiv. El a acceptat sau a încercat să susțină că nu există nicio problemă în cuplu. Eventual, a fost luat prin surprindere de o decizie atțt de radicală precum despărțirea.
Cel mai notabil exemplu recent vine de peste ocean. Jennifer Lopez a intentat divorțul de Ben Affleck chiar în ziua aniversării a două luni de mariaj. O dovadă asumată de putere în cuplu. În formula „Bennifer”, cum au fost numiți cei doi cât făceau pereche, ea era cea mai puternică. Dra să nu uităm că ea s-a despărțir și de A-Rod, care o ceruse în căsătorie pe plajă și cu care era logodită. Dar tot ea le-a arătat ușa și altor bărbați care au trecut prin viața ei.
Alte exemple pot fi luate din showbizul românesc. Andreea Bălan s-a despărțit de tatăl fetelor sale, George Burcea, în momentul în care relația nu i-a mai fost ok. Oana Roman i-a dat papucii lui Marius Elisei de două ori, oficial: prima dată în fața notarului, pentru a evita un scandal public, a doua oară definitiv, după ce s-a dovedit că revenirea lui în cuplu nu era ceea ce ea și fiica lor aveau nevoie.
Diviziunea inegală a responsabilităților, faptul că mulți bărbați au pretenția ca soțiile, după orele de muncă, să „țină casa”, poate duce la frustrare și resentimente, contribuind la decizia de a pune capăt căsniciei. Mai apare în ecuație și violența domestică, din păcate încă departe de a fi eradicată. Din fericire însă, tot mai multe femei conștientizează că astfel de fapte sunt de neacceptat și ilegale, adresându-se autorităților.
„În trecut, divorțul era adesea privit ca un eșec sau ca un stigmat, mai ales pentru femei. În prezent, societatea este mai deschisă, iar divorțul este acceptat ca o opțiune validă pentru îmbunătățirea calității vieții”, a mai declarat psihoterapeutul.
Faptul că femeile sunt mai curajoase și cer tot mai des desfacerea unei căsătorii care nu e funcțională, îi pune pe bărbați într-o lumină nouă. Pe măsură ce femeile au devenit mai curajoase și mai asumate, bărbații au devenit tot mai dispuși să se complacă într-o situație nefericită și, ca atare, mai reticenți în a iniția un divorț,. Care este explicația? „Pentru mulți, căsătoria oferă stabilitate. Uneori, bărbații pot fi mai puțin conștienți de nemulțumirile din relație sau mai puțin dispuși să confrunte aceste probleme”, arată Camelia Lipoczi.
Până la urmă, a divorța este una dintre cele mai grele decizii din viața unui cuplu căsătorit care a ajuns la limita răbdării în relație. Trebuie curaj, iar ceea ce cifrele o arată este că femeile au, mai nou, o doză de curaj în proporție mult mai mare decât bărbații.
Potrivit unui studiu realizat de wf-lawyers.com, aproximativ 50% dintre căsătoriile din Statele Unite se încheie prin divorț. Dintre aceste divorțuri, aproximativ 80% sunt inițiate de femei. Statisticile sugerează că femeile sunt nemulțumite de căsniciile lor într-o proporție mai mare decât bărbații.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook