Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum îți amenajezi bucătăria perfectă. Avem cele mai tari ponturi

Cum îți amenajezi bucătăria perfectă. Avem cele mai tari ponturi
Bucătăria e locul în care familia se adună. Aici se prepară mâncarea, se ia masa, aici se pun la cale multe. Am putea spune că e locul cel mai important al casei. Inima ei. Căci hrana înseamnă viață, iar prepararea hranei și servirea mesei aduc împreună toți membrii familiei.

E important, așadar, ca o bucătărie să fie plăcută. Și chiar dacă la prima vedere pare facil să amenajezi o bucătărie, ca să fie perfectă există reguli, recomandări de la specialiști, și oferte. Cum trebuie să fie o bucătărie? Funcțională, sigură, estetică.

Regula triunghiului în bucătărie

Pornim de la ”regula triunghiului”. Conceptul a fost dezvoltat de americanii de la Cornell University. Despre ce e vorba: vizualizați un triunghi virtual între cele 3 repere importante care nu pot lipsi din nicio bucătărie – aragazul (zona pentru prepararea hranei), chiuveta (zona pentru curățenie), frigiderul (zona de provizii).

Adunate, distanțele dintre acestea trebuie să fie între 4 și 6 metri, pentru a avea o bucătărie funcțională, adică una în care familia se poate mișca confortabil. (Dacă suma e mai mică, familia se va înghesui când va prepara hrana, iar dacă suma e mai mare, se cere efort suplimentar pentru orice activitate). Concluzie: lungimea între două puncte de lucru trebuie să fie mai mare de 1,2 metri și mai mică de 3 metri.

Schimbarea bucătăriei înnoiește casa

Se știe că vara cele mai multe familii sunt puse pe renovat, pe schimbat ceva frumos în casă. Odată cu pandemia, au apărut și problemele financiare pentru cei mai mulți dintre români, astfel că bugetele sunt limitate. O idee în acest context poate fi reamenajarea bucătăriei.

Asta pentru că o bucătărie nouă e mai ieftină decât un dormitor sau un dressing. Dar mai ales pentru că au apărut pe piață oferte interesante. De exemplu, un fel de ”program rabla pentru bucătării” e disponibil la Moemax. Dai bucătăria veche, scapi de ea, și te înnoiești.

Cum faci mica bucătărie să fie spațioasă

Pentru că oricum ar fi, bucătăria rămâne un spațiu mai mic, e important să se dea senzația de spațialitate. Cum facem asta? Ați reținut ”regula triunghiului”, dar mai sunt câteva ponturi. Piesele de mobilier ideale au culoare crem, culoarea naturală a lemnului, alb, galben, ocru.

Fețele mobilei sunt lucioase, din două motive: suprafețele lucioase reflectă lumina și dau senzația de spațiu, dar, la fel de important, și mai pragmatic, sunt mai ușor de curățat. În alegerea mobilei de bucătărie e important să se țină cont că e nevoie de corpuri / dulapuri pe înălțime ( pentru a face economie de spațiu).

Accesibilitate

Zonele de depozitare a veselei și ustensilelor grele, trebuie să se găsească la o înălțime de un metru de la nivelul pardoselii, dar nu mai sus de nivelul umărului unei persoane de statură medie. Asta pentru a nu supune corpul la efort când manipulează obiectele.

Gândiți-vă cum e să vă tot aplecați pentru a lua farfuriile sau cratițele din dulap, sau cum ar fi să necesitați să vă urcați pe un taburet pentru a ajunge la ele. Bucătăria ideală are o zonă de obiecte suspendate, unde se poziționează acelea care sunt cel mai rar folosite – tigăi și cratițe speciale, pahare de prosecco etc. O discuție interesantă ține de integrarea frigiderului (și a mașinii de spălat case) în mobilier sau nu.

Blatul de lucru

Un alt element foarte important într-o bucatarie e blatul de lucru. Acum sunt la modă blaturile din piatră naturală, compozit sau inox, iar noile materiale vin. Cu un avantaj: pe acest  blat se pot aseza obiecte fierbinti  fără probleme, și, în plus, sunt rezistente la zgaraieturi.

Dacă spațiul permite, noua bucătărie poate fi sub formă de insulă. Aceasta poate fi utilizată deopotrivă ca suprafață de lucru și zonă pentru depozitare. Se poate utila  complet, cu aragaz, chiuvetă sau cuptor. În plus, poate avea un blat de masa, astfel că tot ce trebuie să căutați sunt câteva scaune confortabile.

Sursa foto: Moemax

Citește și Cum recunoști ouăle proaspete. Patru metode de verificare

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre