Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum petreceau românii în comunism. Se numeau ”ceaiuri”

Cum petreceau românii în comunism. Se numeau ”ceaiuri”
Este de neimaginat pentru un tânăr de azi cum petreceau românii în comunism, când mâncarea era puțină, muzica și băutura se obțineau greu, iar după ora 22.00 nu mai circula nimic care să te ducă acasă.

Pentru cei tineri, petrecerile din comunism sunt complet necunoscute. ”Ceaiurile” de altă dată au rămas o amintire de neuitat pentru cei care au trăit în comunism. Se simțeau bine, chiar dacă aveau mâncare puțină, muzică la pic-up și băutură ieftină.

Cum petreceau românii în comunism

Rareori restaurantele erau pline pentru că la ora 22 se lua ultima comnadă și erau puține feluri de mâncare în meniu. Cel mai des se comanda câțiva mici, bere, pâine și sare. Nu restaurantul conta, ci întâlnirea cu prietenii.

Petrecerile de casă, de onomastici, aniversări și zile festive, se chemau „ceaiuri”, „serate”, „bairam” sau, pur și simplu, „petreceri”. Tinerele își puneau bigudiuri în păr, purtau cele mai bune rochii, își puneau mărcele și se dădeau cu apă de toaletă. Tinerii se îmbrăcau în costum cu cravată și pantofi noi. Seara, toți arătau gata de petrecere.

Covorul din sufragerie era ringul central de dans, iar masa din bucătărie se transforma în fumoar.

Fiecare venea la chef cu un buchet de garoafe, o sticlă de băutură și ceva fursecuri. Gazda se ocupa de făcutul sandvișurilor. De regulă, erau compuse din felii de pâine cu unt peste care se puneau felii de salam, parizer, ornate cu gogoșari. Pe platourile puse la îndemâna invitaților  se mai aflau ouă umplute cu gălbenuș amestecat cu pate de ficat, roșii umplute cu brânză, cârnăciori prăjți și chifteluțe, deși carnea se găsea cu mare greutate. Vara și toamna, se servea și zacuscă ori salată de vinete.

Cei care își permiteau aveau icre, sardine, cașcaval, măsline, telemea.

Ce beau românii în comunism

La petrecerile de acasă, ”ceaiuri”, exista limonadă sau Brifcor (Băutură Răcoritoare Indigenă Fabricată cu Concentrat Original Românesc). În plus, era vinul de casă, ceva foarte ieftin și slab, berea Grivița și țuica ”Doi ochi albaștri”, numită după celebrul fotbalist Nicolae Dobrin.

Desertul se făcea în casă: plăcinte cu mere, chec, prăjituri cu vișine. Se mai cumpărau de la cofetărie amandine, savarine și ecleruri.

Invitații mâncau, beau și asculta muzică pe benzi de magnetofon ori pe casetofon. Pet Shop Boys, A-ha, Depeche Mode erau zei, iar Michael Jackson era Regele în persoană. Invitații dansau lent, în obscuritate.

Bairam în comunism

În anii 80, oamenii beau, se distrau, dar mai spuneau și bancuri cu Bulă și Nicolae Ceaușescu.

Petrecerea de bază din comunism începea într-o sufragerie sau cameră de zi, cu toate elementele tipice: peștele de sticlă și milieul de pe televizor, o vitrină cu vesela bună și cele mai fine bibelouri chinezești de porțelan, fotoliile bune, în care nu avea voie să stea decât capul familiei.

Lumină difuză din veioze, șprițul liber la băut și conversații până în noapte. Desigur se jucau cărți, remi sau table.


Zanni, tatuatul eliminat de la „Chefi la cuțite”, a dat lovitura cu o piesă nouă

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre