Cheloo, pe numele său real Cătălin Ştefan Ion, a fondat prima trupă de hip-hop din România în 1994, Paraziţii, fiind unul dintre cei mai controversați artiști. Deși s-ar crede că este un rapper împătimit, în realitate, Cheloo spune că important este că face muzică şi atât.
Pe lângă proiectele cu trupa, Cheloo a lansat mai multe albume solo, care „reprezintă tot ceea ce gândeşte” el. Deşi este rapper prin muzica pe care o cântă, Cheloo nu se simte deloc ca un fan al mişcării hip-hop.
„Mie nici nu-mi pasă. Eu doar cânt. Eu nu sunt negru, nu suport să dansez, nu practic graffiti şi am peste 30 de ani. Sincer, nu cred în cultura hip-hop. Paradoxul este că nici nu mai ascult rap de vreo 3 ani”, declara cântărețul în 2016.
„Eu studiez natura umană”
Melodiile sale par inspirate din viața de cartier, dar Cheloo a spus cum stau, de fapt, lucrurile.
„Eu nu mă inspir din viaţa de cartier, eu studiez natura umană în limita capacităţii mele, adică superficial şi cu răutate, cum i-ar sta bine românului”, a precizat artistul.
Toate piesele au venit dintr-o dorinţă de a fi anti-sistem, mai mult decât din dorinţa de a face parte din mişcarea hip-hop şi a cânta rap.
„Piesele noastre sunt inspirate din viaţa de zi cu zi, apoi a venit campania anti-playback, anti-cenzură, mesajele politice etc. Totodată, unele expresii din piesele noastre au intrat pentru totdeauna în limbajul străzii. Totuşi, nu ne identificăm cu mişcare rap din exterior”, a explicat artistul.
Un copil normal, o adolescență boemă
Despre copilăria sa, artistul a povestit că a fost una cu ajunsuri şi neajunsuri, ca la toate familiile modeste. Când era puştan era „gras, dinţos, ochelarist şi cu freza într-o parte”. Era pasionat de muzică de mic, iar când a început Revoluţia, îşi înregistra muzică „cu magnetofonul, de la bulgari, de pe tv”. Nu au fost multe lucruri din familie care l-au marcat, dar îşi aduce aminte că „cel mai dur lucru a fost că tatăl meu a rămas fără muncă şi mama a ieşit la pensie”.
Adolescența și-o amintește ca pe o perioadă boemă, fără să fie preocupat de lucrurile materiale sau de băieții de cartier pasionați de mașini.
„Între 1991 şi 1993 eram total fascinat de faptul că puteam să-mi cumpăr muzică de la taraba din Piaţa Universităţii şi Romană şi CD-uri originale din Piaţa Victoriei”.
Prima piesă au înregistrat-o după ce toată trupa de atunci, Teni-e, Bip şi Dj Yes, ulterior şi-au luat numele de Cheloo şi Ombladon, toţi şi-au vândut blugii ca să înceapă o carieră în muzică. „Ne-am vândut blugii şi cu banii am făcut prima piesă pe 13 septembrie 1994, Înjur, trasă pe o casetă audio reînregistrată şi cu o copertă făcută cu colaje din ziare. Reacţia a fost pe măsura materialului: slăbuţă”. Au avut foarte multe încercări şi piedici la începutul carierei, dar dorinţa de a avea un cuvânt împotriva sistemului a fost mult mai mare şi încet au reuşit. „La început a fost mai greu. Din când în când ne mai ajutau au noştri cu bani. Au fost multe sacrificii. Doar că noi voiam cu orice preţ să reuşim”.În acea perioadă a susținut primul concert, la Balul Bobocilor de la Spiru Haret, iar primii bani câștigați din muzică au venit în aprilie 1995 la evenimentul Rap Attack, organizat de Adi Niculescu. Între timp, trupa a devenit cunoscută și foarte apreciată, astfel că au cântat la deschiderea concertelor Wu Tang Killa Beez şi 50 Cent.
Nu suportă obrăznicia și minciunile
Cheloo a dezvăluit faptul că meseria sa de bază este cea de pictor, de fapt. Muzica o face văzând totul cu mintea. Crede că totul îi iese atât de bine pentru că se plictiseşte repede şi are nevoie de ceva nou care să îl ţină în priză.
În ceea ce priveşte familia, Cheloo a spus că întotdeauna şi-a ajutat părinţii şi a fost aproape de ei. Însă când vine vorba de străini, recunoaște că nu prea suportă oamenii şi nu îşi consumă energia pentru a-i înţelege prea bine. Nu suportă obrăznicia şi nici minciunile gratuite şi tot ceea ce îl supără pe lume, exprimă prin muzică.
În 2017 artistul a fost ridicat de mascaţi sub acuzaţia de trafic de droguri. El a încheiat un acord de recunoaștere cu anchetatorii, în final fiind condamnat la doi ani cu suspendare de Tribunalul Prahova.
În ceea ce priveşte viaţa personală, Cheloo a fost căsătorit timp de 6 ani cu Daniela Niculescu, cu care are un băiat, Ştefan, născut în 2008.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook