Paralizat și abandonat apoi de soție, fostul fotbalist nu a abandonat lupta pentru viață, ci a crezut în el și a creat un centru pentru suferinzi, după ce, cu ani în urmă, a înțeles că Dumnezeu are un plan cu el. Chiar dacă a trecut printr-o experiență tragică, accidentarea de pe teren lăsându-l paralizat, tânărul a înțeles că de fapt i s-a întâmplat un lucru bun.
Pornind de la propriile nevoi, fotbalistul Mihai Neșu pune pe picioare o întreagă instituție care vine în sprijinul persoanelor care se confruntă cu aceleași probleme ca și el. Complexul de recuperare „Sfântul Nectarie”, un proiect unic în România, pentru copiii și adulții cu dizabilități neuromotorii, care era doar o idee în urmă cu cinci ani, este aproape finalizat. Întreaga investiție a fost realizată prin donații și sponsorizări.
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
Mihai Neșu, alesul lui Dumnezeu
Rămas invalid în urma unei accidentări pe terenul de joc, Mihai Neșu a ajuns să se implice pentru a le face viața mai bună celor care se confruntă cu aceleași probleme ca și el. În 2021 a făcut pasul decisiv și a început lucrul la complexul care, așa cum arătam, e aproape gata.
Un deceniu mai devreme, în mai 2011, la vârsta de 28 de ani, Neșu a fost grav rănit în timpul unui antrenament al echipei olandeze FC Utrecht, când un coechipier a căzut peste el, fracturându-i coloana cervicală și lăsându-l paralizat de la gât în jos. Dar nu a stat fără să facă nimic 10 ani.
Fostul fotbalist Mihai Neșu, prin intermediul fundației sale, a deschis în 2015 un centru de recuperare pentru copiii cu probleme neuromotorii, la patru ani după ce a suferit el însuși un accident care i-a schimbat radical viața.
Inițial, centrul a fost amenajat într-un spațiu închiriat la parterul unui bloc din Oradea, dar acesta s-a dovedit a fi insuficient. În prezent 73 de copii vin zilnic la terapiile obișnuite în intervalul orar 8:00-20:00. Pe lângă aceștia, alți 62 de copii din 28 județe ale țării vin periodic, pentru sesiuni de 3 săptămâni pentru Therasuit Therapy.
Fostul fotbalist a creat un centru pentru suferinzi
Căutând soluții, în 2019, Mihai Neșu a decis să construiască în satul bihorean Cihei, Complexul de recuperare „Sfântul Nectarie”, dedicat copiilor și adulților cu probleme neuromotorii și neurologice.
În decembrie 2019, Fundația Mihai Neșu a lansat campania „Cred în minuni”, cu scopul de a strânge în aproximativ trei ani fondurile necesare pentru acest proiect prin donații recurente prin SMS. Românii au răspuns cu entuziasm.
Ceea ce părea o utopie a devenit realitate. În februarie 2020, Fundația Mihai Neșu a achiziționat terenul viitorului complex, 2,3 hectare, la șase kilometri de Oradea, pentru suma de 230.000 de euro. În 2021, proiectul a fost finalizat și autorizat, iar șantierul a început în iunie același an. De la începutul lucrărilor, Mihai Neșu a fost prezent zilnic pe șantier, asigurându-se că planurile sunt respectate și că zona va deveni un adevărat orășel al speranței pentru persoanele cu dizabilități.
Mihai Neșu, dă vestea din biserică
Noul complex include o grădină senzorială, delimitată și pregătită corespunzător, săli de așteptare, locuri de joacă adaptate, o clădire pentru cazarea familiilor venite din alte regiuni, spații pentru terapii cu animale și terapie horticolă, precum și un centru pentru alte tratamente.
Toate aceste facilități vor fi disponibil la prețuri accesibile. Familiile pacienților vor achita doar 30% din costurile totale, iar beneficiarii nu doar că vor primi tratament, ci vor putea învăța și meserii pentru a se integra pe piața muncii.
Complexul include și o biserică, realizată în stil bizantin, care este aproape finalizată. Pictura interioară e gata de săptămânile trecute. Acum, Mihai Neșu tocmai a anunțat pe rețelele sociale că „Sfânta Masă din altar a fost îmbrăcată în cuarț compozit” și că s-a finalizat de rostuit gresia din biserică. „În luna septembrie urmează să montăm iconostasul și mobilierul. Sperăm să vă placă!”, a mai anunțat Mihai Neșu.
A reușit să facă minuni din scaunul cu rotile
Construcția centrului de recuperare, care se întinde pe 1.000 de metri pătrați, este, practic, finalizată. Mobilierul spațiilor de cazare și al celor publice a fost deja instalat. Arena de echitație și terenul de minifotbal au fost, de asemenea, finalizate. În grădina complexului au fost plantate diverse specii de copaci și flori, iar aleile și parcările au fost asfaltate și bordurate.
„Când văd ce am reușit să construim doar din donații, mă simt motivat și știu că vom reuși”, spune Mihai Neșu, a cărui fundație a investit aproape 5 milioane de euro din donații în acest proiect.
Fostul fotbalist este convins că, ajutat de cei care cred în el, va reuși să deschidă complexul în acest an. Aici va continua și el propria terapie. Un lucru curios: deși medicii nu i-au dat șanse de recuperare Neșu a crezut în el însuși și, cu ajutorul specialiștilor, a reușit să își recapete parțial mobilitatea.
Sursa foto: Facebook
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook