Regele Charles, pe urmele bunicii sale risipitoare. Ce sume astronomice a cheltuit

Experții regali îi calculează cheltuielile Regelui Charles și spun că acesta nu doar că a pornit pe urmele Reginei Mame, bunica sa, care a fost o mare risipitoare de resurse, dar și că pară să vrea să o întreacă. Spre deosebire de mama sa, care, odinioară, a cerut ca o felie de lămâie neatinsă să fie returnată în bucătărie pentru a evita risipa, Regele Charles pare să nu aibă rețineri în a cheltui mulți bani, așa cum făcea, odinioară, bunica sa.
În 2022, autoarea Tina Brown a scris despre cum a fost viața Reginei Mame. Pentru aceasta, cinele nu puteau fi decât opulente, cu lachei în uniformă în spatele scaunului fiecărui invitat. Ea folosea un clopoțel Fabergé cu perle – „clopoțelul meu Borgia”, cum îl numea – pentru a cere să fie servită. Dincolo de meniul sofisticat, bunica Regelui Charles savura doar șampanie vintage Krug, care costa 300 de lire sterline sticla.
Avea și alte cerințe extravagante: de exemplu, 60 de angajați care erau exclusiv la dispoziția ei – menajere, majordomi, lachei, paji, bucătari, aghiotanți, cameriste, doamne de onoare, grădinari și șoferi. Aproape jumătate locuiau în castel, fără chirie. Exista inclusiv un paznic bătrân care stătea în fiecare noapte în fața camerei ei, cu o lampă.
Se crede că Regina Mamă, care adora să cumpere bijuterii, cai de curse și să plătească pentru distracții extravagante, nu știa cât costă lucrurile acestea și nu purta niciodată bani la ea.
Pe de altă parte, nepotul se poartă la fel.
„Charles, simțeau curtenii, voia să o întreacă pe bunica în eleganța lumii vechi”, a mai scris Tina Brown în cartea sa.
Când a devenit Rege, Charles a declarat că va „reduce dimensiunea monarhiei” pentru a scădea costurile. În realitate, s-a întâmplat pe dos. Numai ceremonia de încoronare „la preț redus” din mai 2023 a costat contribuabilii din Marea Britanie 72 de milioane de lire sterline, arată Daily Mail.
„Din păcate, Prințul de Wales a ales să o imite pe bunica risipitoare, care a insistat să trăiască în grandoare, întreținând cinci case complet personalizate și cu personal complet. Charles, simt curtenii de rang înalt, dorea să o întreacă pe bunica în eleganță de modă veche”, arată Tina Brown în cartea sa, The Palace Papers.
Regele Charles este cunoscut și pentru gustul său pentru călătorii de lux. Turneul din Caraibe, din martie 2019, a costat 417.000 de lire. În schimb, vizita din 2024 în Australia și Samoa a fost mai ieftină: în jur de 280.600 de lire.
Cel mai scump zbor regal din anul fiscal anterior a fost al lui Charles și Camilla în Rwanda, care s-a ridicat la 186.571 de lire. Totuși, cheltuielile totale cu transportul regal au scăzut anul trecut cu 600.000 de lire, ajungând la 3,9 milioane. Asta, în timp ce zborurile cu elicopterul efectuate de Rege au depășit suma de 1 milion de lire sterline.
Înaintea unei vizite la un prieten din nord-estul țării, se zvonește că Charles și-ar fi trimis personalul cu o zi înainte, într-un camion care transporta mobilier, pentru a înlocui obiectele din camerele de oaspeți.
Se spune că acel camion conținea dormitoarele complete ale lui Charles și ale soției sale, Regina Camilla, inclusiv patul său ortopedic și lenjeria de pat personală. În plus, a trimis un radio mic, capacul său personal de toaletă, role de hârtie igienică Kleenex Premium Comfort, whisky Laphroaig și apă îmbuteliată, plus două peisaje ale munților scoțieni, pentru decorarea pereților.
Scriitoarea Tina Brown a adăugat că, spre deosebire de Regina Elisabeta, care mânca întotdeauna ce i se servea, Charles prefera să aleagă din meniu. Se știe că, toată viața lui, la micul dejun, bucătarii trebuiau să-i fiarbă minim șapte ouă, în diferite stadii, pentru a putea alege.
Se mai știe că Charles a angajat 90 de persoane la Palatul St. James și la Highgrove, iar când soția lui, Camilla, încă fuma, personalul era instruit să așeze cutii din argint pentru pachetele de țigări preferate în fiecare cameră. De asemenea, trebuiau să se asigure că suporturile de chibrituri din argint erau așezate vertical, cu un chibrit scos pe jumătate, astfel încât ea să nu fie nevoită să le caute.
Fiecare din cele 60 de costume ale Regelui costă peste 5.000 de lire, iar cămășile, toate cusute manual, costă câte 1.000 de lire bucata. Din acestea, are peste 200. În plus, întăriturile de guler ale cămășilor regale sunt făcute din aur masiv, iar colecția de cravate a Regelui depășește 500 de piese.
Regele are la dispoziție un soldat care îi lustruiește zilnic pantofii și ghetele. Are 50 de perechi, fiecare costând peste 2.000 de lire, produse de Lobb of St. James’s. De asemenea, se mai știe că o cameristă îi spală manual lenjeria intimă de mătase imediat ce o dă jos. Nimic din ce poartă Charles sau Camilla nu este spălat la mașină.
Ani la rând, bogăția regală a fost o enigmă. Se știa că reprezentanții Familiei Regale aveau acțiuni și participații, dar detaliile acestora erau ținute la secret. Un motiv invocat a fost că transparența ar putea influența piețele de capital sau ar putea afecta companiile prin atenția crescută.
Ca atare, Charles își gestionează singur veniturile și proprietățile private, inclusiv Ducatul de Cornwall, dar primește și un grant suveran de la guvern pentru cheltuielile oficiale. În 2024, s-a scris că averea personală a lui Charles a crescut cu 10 milioane de lire, ajungând la 610 milioane – cu mult peste rezerva personală deținută anterior de mama sa, Regina Elisabeta, care avea 370 de milioane, mai arată sursa citată.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook