Simona Ionescu / Redactor Șef

Reguli de finețe: Topul celor mai apetisante băuturi aperitive. Așa se consumă Aperol, Campari, Lilet…

Reguli de finețe: Topul celor mai apetisante băuturi aperitive. Așa se consumă Aperol, Campari, Lilet…
Într-adevăr, suntem porniți, cei mai mulți dintre noi, pe diete, însă apetitul și o masa savurată sunt cu adevărat importante. O băutură potrivită, înainte de masă, este binevenită oricând. Evident, cu mențiunea că alcoolul trebuie consumat cu măsură.

Înainte de masă este bine să bei ceva care să-ți trezească pofta de mâncare și să-ți pregătească papilele gustative pentru bucate. Băuturile aperitiv sunt special create în acest sens, dar se pot consuma și ca atare sau în cocktailuri. Pentru că sunt fine și lipsite de corpolență, gustul lor nu persistă, astfel că nu alterează gustul mâncărurilor.

Există numeroase tipuri de aperitiv, de la lichioruri și vermuturi la spirtoase. Pentru a te bucura de ceea ce-ți poate oferi un aperitiv, trebuie să alegi unul de calitate. Iată cinci băuturi aperitiv pe care merită să le încerci.

Aperol

Aperol este „fratele” mai slab alcoolizat al aperitivului Campari. E un aperitiv celebru, care a făcut din culoarea portocaliu deschis un simbol al băuturilor rafinate. În compoziția sa intră numeroase ierburi aromatice și rădăcini care îmbogățesc cu arome cele două ingrediente de bază: bitterul și portocalele dulci. Gustul său este mai intens decât al altor aperitive. Se simt pregnant notele de vanilie și lemn, dar și textura catifelată. Conținutul de alcool de 11% și permite adăugarea unei cantități mari de gheață și apă carbogazoasă.

Campari

Italia este cea mai renumită țară în care se produc aperitive. Aici veți descoperi numeroase astfel de băuturi. La loc de cinste între ele se găsește și Campari, un bitter rafinat și delicios. Bitterul e o băutură amară care se fabrică prin infuzarea unor ierburi aromatice într-o băutură spirtoasă.

Culoarea roșie intensă ascunde un gust amărui, cu nuanțe de citrice, mirodenii și sirop. Este o băutură ideală pentru cocktailuri ca Old Pal, Jungle Bird și Negroni. De asemenea, „merge” bine în compania apei tonice sau a unui suc natural de portocale. Dacă cele mai multe aperitive sunt slabe, trebuie să rețineți că acesta, Campari, are un conținut de alcool de 20-28%. Se servește rece, cu gheață sau apă carbogazoasă. Dacă nu îți place gustul amărui intens, pune-i câteva felii de portocală alături.

Lillet

Francezii se laudă cu un aperitiv de excepție, care se produce încă din secolul al XIX-lea în regiunea viticolă Bordeaux. Cojile de portocale și strugurii sunt ingredientele de bază ale aperitivului Lillet. Există versiuni albe, rosé și roșii. Cele mai comune arome din Lillet sunt cele de portocală, bitter și miere. Lillet se bea simplu, bine răcit, sau cu apă tonică.

Puccini Canella

Dacă îți plac băuturile clasice și rafinate, trebuie să încerci Puccini Canella. Conține două treimi vin spumante și o tremie suc de mandarine cu pulpă. Acest aperitiv este slab, având o concentrație de doar 5%. De asemenea, are puține calorii, ceea ce îl face ideal pentru persoanele care nu vor să se îngrașe sau sunt la cură de slăbire. Gustul este dulce, datorită zahărului din fructe, iar culoarea este portocaliu deschis. Dacă îl servești la 3-5 grade, vei simți din plin aromele de strugure, miere și, bineînțeles, mandarină.

Sanbitter Rosso, aperitivul fără alcool

Pentru cine șofează des sau merge cu mașina la un eveniment, aperitivele cu alcool nu reprezintă o opțiune. Din fericire, există și băuturi care au 0% tărie. Sanbitter Rosso este un exemplu de aperitiv de calitate, fără alcool. Îl poți savura inclusiv dimineața sau în pauzele de la serviciu.

Sanbitter Rosso a apărut pe piață în 1961, sub denumirea de Bitter San Pellegrino. La fel ca alte bittere, și acesta este roșu intens. Are arome de plante amărui, fructe și condimente. Se poate include în cocktailuri sau se poate bea simplu. Consumă-l rece, cu multe cuburi de gheață și felii de lămâie.

Sursa foto: Nitelashop.ro, Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre