Simona Ionescu / Redactor Șef

Știi cum trebuie să te comporți la un bufet suedez?

Știi cum trebuie să te comporți la un bufet suedez?
OK, suntem de acord că momentan întrunirile sunt inexistente, dar la un moment dat vom reveni la normal. Petreceri, evenimente, se vor întâmpla din nou. Și e important să învățăm (sau să ne amintim) cum decurge un buget suedez.

Tu știi cum trebuie să te comporți la un bufet suedez? Există o tradiție nordică veche de 300 de ani care implică o anume etichetă când vine vorba de Smörgåsbord. Așa se numește, în original bufetul suedez.

Suedia are o bucătărie vastă, bogată în preparate din carne de porc, pește, sosuri specifice, chiftele, pâine și dulciuri tradiționale. Paradoxal, cel mai cunoscut produs culinar de export este un mod de prezentare al acestora. Obiceiul aparține nu doar Suediei, ci întregii peninsule scandinave. E vorba de o etalare de feluri diferite de mâncare, de la aperitive la preparate calde și deserturi, pe care mesenii și le pun singuri în farfurie, arată Stylereport.ro.

Istorie. Când și cum a apărut „bufetul suedez

Prima atestare pentru Smörgåsbord datează din secolul al XVI-lea. Înainte de a lua masa, negustorii din Suedia sau Finlanda obișnuiau să bea câteva pahare de șnaps alături de gustări ușoare. Se serveau pâine, unt, brânză, pește, cârnați alături de băuturi distilate.

Bufetul era pregătit în cadrul unor evenimente și consumat în picioare lângă masa de seară. La mijlocul secolului al XVII-lea, în loc de aperitive, au început să se adauge mâncăruri propriu-zise, calde și reci. Bufetul smörgåsbord, foarte consistent, a început să fie servit călătorilor în gări, în restaurantele hotelurilor și la evenimente speciale.

Lansarea internațională a conceptului a avut loc în 1939 la Târgul Mondial din New York. Delegația Suediei a organizat un bufet tradițional ca parte a târgului, iar americanii s-au îndrăgostit instantaneu de modelul de prezentare. De aici, „bufetul suedez“ a cucerit rapid întreaga lume.

Care e eticheta la un bufet suedez

Chiar dacă bufetul suedez e considerat o masă mai relaxată, există câteva reguli. Acestea sunt pe de o parte  pentru cei care fac servirea. Dar vizează și  mesenii.

Masa este aranjată astfel încât coada care se formează lângă să curgă firesc, fără ca persoanele să se incomodeze una pe alta. Șirul va începe întotdeauna din punctul în care sunt așezate farfuriile. Se  termină cu tacâmurile și paharele, dispuse în capătul celălalt al mesei. Ideea e simplă:  invitații nu trebuie să nu fie nevoiți să le țină în mâini în timp ce își aleg mâncarea.

Fiecare trebuie să-și așeze pe farfurie doar atâta mâncare cât încape. Suprapunerea preparatelor e considerată necivilizată. Nu e admis nici amestecul între aperitive și mâncăruri calde. E recomandat să se facă mai multe drumuri către masa cu mâncare, de fiecare dată când se servește un fel nou.

Sursa foto: Pixabay

Ce va face Gina Pistol în următoarele 2 săptămâni: „Nu îmi imaginam că va fi așa”

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre