În România există o echipă de rugby feminin junioare, „Mâtzele negre”, care e un adevărat brand datorită unui profesor cu o viziune extraordinară ce a pus sportul înainte de propria existență. Ca și „surorile” lor mai mari, senioare, joacă la clubul „Venus” din Piatra Neamț. Junioarele au performanțe notabile și sunt, pe teren, exact ca niște pisici care nu lasă pe nimeni să le calce teritoriul. Un lucru puțin știut de cei mai mulți oamenii, este că istoria rugby-ului feminin românesc este veche, având aproape 30 de ani. Și că i se datorează profesorului Eusebiu Popa.
Prima echipă oficială de rugby feminin din România a fost înființată la Piatra Neamț, acum 28 de ani. Profesorului Eusebiu Popa i-a venit ideea în 1996, în timpul unui turneu în Italia cu o echipă de băieți. Afilierea oficială la Federația Română de Rugby a fost semnată la 12 august 1996. Clubul se numea „Rugby Club Venus 1991”.
Platoul de la Cercul Gospodinelor din Piatra Neamț
Cu un palmares impresionat, atât pe plan național, cât și internațional, clubul reprezintă astăzi certificatul de naștere al rugby-ului feminin din România. Mai mult, din 2023, „Rugby Club Venus 1991” este și marcă înregistrată la OSIM. Anul păstrat în titulatura oficială face referire la cel în care a fost înființat clubul ai cărui sportive, mai târziu, au avut primul antrenament pe platoul de la Cercul Gospodinelor din Piatra Neamț.
„Rugby-ul este un mod de viață, formează și educă, iar acești 30 de ani au însemnat enorm”, mărturisește, pe pagina oficială a Federației Române de Rugby, profesorul Eusebiu Popa. În urmă cu un an, el a fost premiat de Federația Română de Rugby pentru întreaga sa activitate.
Profesorul spune că a fost „o provocare” să mențină clubul în topul performanțelor. Recunoaște că este foarte mândru că a reușit. Pentru el personal, implicarea în formarea unei echipe de rugby feminin junioare și creșterea ei la performanță i-a dat putere să treacă peste momentele grele ale vieții, inclusiv peste toate problemele de sănătate.
„Mâtzele negre” care scriu istorie în sportul românesc
Istoria echipei feminine de rugby a început să se scrie competițional la patru ani de la înființare. În anul 2000, fetele s-au clasat pe locul 3 la „Heineken Rugby Sevens”, competiție desfășurată în Amsterdam (Olanda). În sezonul 2005 – 2006, titlul naţional la rugby feminin, senioare, a ajuns la Piatra Neamț. În 2006, în Franţa, cu echipa națională feminină s-a câştigat Grupa B valorică, fiind înregistrată promovarea. Tot în 2006, de data aceasta cu formația „Venus”, s-a obţinut locul întâi la un turneu de rugby în 10, în Belgia.
2013 aduce locul III la Campionatul Naţional de Junioare, după numai 6 luni de antrenament. Doi ani mai târziu, în 2015, nemțencele au participat la „United World Games”, în Germania, obținând locul al treilea. Au urcat pe podium și la „Rugbylja Cup” de la Milano, în 2016. Palmaresul intern presupune titlurile de campioane naţionale la senioare (2005 şi 2006), vicecampioane naţionale la senioare (2007 şi 2008), locul 3 la junioare (2013), locul 4 la junioare (2012), câştigarea Campionatului regional la junioare mici U14, în 2017.
Performanțe notabile, în prezent
Echipa de fete a clubului a crescut a făcut performanță. Astăzi, „Rugby Club Venus RIFIL 1991” se poate lăuda cu reprezentante în echipa națională a României, dar și cu jucătoare la echipele din prima ligă. „Mâtzele negre” Loredana Juncănariu, Georgiana Gabor și Diana Mândrilaș, la un moment dat, toate trei au ocupat sau ocupă postul de căpitan în echipa națională de rugby, „Ghindele”. Și nu în ultimul rând, e de amintit că tot de aici a plecat și Irina Hîrjete, primul comisar român în sistemul european de rugby.
Prietenii „mâtzelor negre”: un grup de antreprenori. Autoritățile le ignoră
Junioarele rugbiste de la Piatra Neamț își spun „Mâtzele negre” au un # dedicat pe rețelele sociale. Sunt un adevărat brand românesc. Profesorul Eusebiu Popa se încăpățânează să mențină „pepiniera” de rugbiste de la Piatra Neamț și reușește asta cu ajutorul unor parteneri și sponsori, care îndrăgesc acest sport.
E destul de dureros căci, în ciuda performanțelor, până acum, clubul nu a beneficiat niciodată de finanțare din partea autorităților locale și județene. Din fericire însă, firmele private au menținut acest vis. Antreprenorii din zonă au înțeles cât de important este să sprijine sportul și performanța, astfel încât clubul reușește să facă, de la antrenamente la deplasări, fără să implice cheltuiala părinților. De asemenea, sportivelor nu li se percepe nicio taxă pentru legitimarea în club.
Lotul actual al „Rugby Club Venus RIFIL 1991” este format din: Paula Ciorobâtcă, Amalia Buftea, Adelina Turică, Ioana Ciobanu, Maria Fulga, Georgiana Dobrică, Alexandra Popa, Ayana Pascal, Dumitrela Cojocaru, Denisa Șutu, Daria Lupu, Amalia Pâțiliga, Teodora Diaconu, Andra Ilie și Ema Ilie. Toate se simt niște vedete ale sportului cu balonul oval și își doresc să afle cât mai multă lume despre ce fac ele și ce performanțe au.
Două „mâtze negre” la Academia Națională de Rugby
O altă realizare notabilă e faptul că, anul trecut, Paula Ciorobâtcă și Amalia Buftea, componente ale lotului „Rugby Club Venus RIFIL”, au participat la cursurile Academiei Naționale de Rugby, organizate la Timișoara. Au fost singurele fete dintre toți participanții.
Cursurile s-au adresat celor pasionați de rugby și care intenționează să își facă o carieră în sportul cu balonul oval. Astfel, în perioada 25-27 august, au avut loc trei cursuri diferite în formatul World Rugby: „Antrenarea Copiilor”, ”Activate” și „Level 1 Coaching XV”. Cursurile au fost gratuite, fiind organizate de Daniel Mitrea prin Academia Națională de Rugby și Federația Română de Rugby.
„De foarte multe ori mă lupt cu mentalitatea părinților”
„Rugby-ul și cele două fete ale mele sunt ceea ce mi s-a întâmplat mai bun în această viață și vreau să le mulțumesc fetelor mele pentru înțelegere, pentru că de multe ori am pus rugby-ul pe primul loc. Cu ajutorul lui Dumnezeu, sper să continui să facem lucruri frumoase chiar dacă starea mea de sănătate nu este cea mai bună”, a mai arătat profesorul.
Cea mai mare bucurie pe care o are este să poată aduce copiii la rugby. Este, însă, foarte greu, pentru că primul lucru cu care se luptă este mentalitatea părinților care asociază rugbyul cu accidentări, mâini sau picioare rupte, lovituri. „Am avut cazuri în care copiii doreau să vină la rugby, dar nu doreau părinții, dar și cazuri în care unul dintre părinți dorea și celălalt, nu”, a mai arătat profesorul Eusebiu Popa.
În prezent, în echipă, sunt fete nu doar din Piatra Neamț, ci și din Dumbrava Roșie, Roșnov, Bodești, Roman. Un microbuz al clubului trece pe la fiecare să le ia și să le aducă la teren.
Sursa foto: Rugby Club Venus RIFIL 1991, Viața nemțeană
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook