Pentru că probabil înlocuirea mașinilor clasice cu cele electrice nu dă rezultatele scontate, scoțienii au găsit o metodă ingenioasă de a rezolva mare parte din problemă. Astfel, au inventat-o pe vaca Hilda, care, spun ei, va salva planeta.
La prima vedere, Hilda poate părea o vacă precum oricare alta din turmă, doar că nu este chiar așa. Vaca Hilda este specială, căci are genele modificate special pentru a opri eliberarea gazelor cu efect de seră, atunci când necuvântătoarea are gaze intestinale, sau când râgâie.
Vaca Hilda, prima bovină ecologică
Descris ca un moment „extrem de semnificativ” pentru industria de lactate din Marea Britanie, Hilda s-a născut prin fertilizare in vitro pentru a produce un tip de bovină mult mai ecologic, care emite mai puțin metan.
Practic, Hilda este prima vacă din ferma de vaci Langhill – cu sediul în sudul Scoției – care s-a născut prin FIV (fertilizare in vitro) și a fost creată special pentru a produce mai puțin metan.
De altfel, vitele sunt cunoscute pentru că sunt foarte gazoase, iar metanul produs prin râgâitul lor încălzește atmosfera de 28 de ori mai mult decât dioxidul de carbon. Animalele generează aproximativ 30% din emisiile globale de metan, dintre care două treimi provin de la bovine folosite pentru producția de carne sau lapte.
ADN-ul vacilor, analizat cu atenție pentru a preveni gazele
Inventarea unei astfel de vaci, care să fie „eco” și să salveze planeta nu a fost ușoară. Cercetătorii au analizat, bineînțeles, ADN-ul bovinei în cele mai mici detalii. Nu au făcut rabat atunci când a venit vorba de a afla ce anume determina vaca să râgâie atât de poluant.
Hilda este rezultatul combinării a trei tehnologii existente, a spus Mike Coffey, profesor la Scotland’s Rural College, o universitate care se concentrează pe durabilitate și parteneră în proiect.
„Acestea sunt capacitatea de a prezice producția de metan a unei vaci pe baza ADN-ului său, de a extrage ovule la o vârstă mai mică decât înainte și de a le fertiliza cu material seminal sortat. Amesteci acele trei tehnologii împreună, iar asta îți permite să accelerezi selecția femelelor pentru o cantitate redusă de metan, câte un vițel la un moment dat”, a spus Coffey.
Acesta promite că, dacă se va replica metoda, în câțiva ani vom avea o întreagă cireadă de vaci. Evident, toate cu emisii scăzute de metan.
Cercetătorii care au inventat-o pe Hilda au recunoscut faptul că metoda este una prea scumpă, ceea ce momentan o face imposibil de replicat de către alți fermieri. Cu toate acestea, scoțienii spun că sunt entuziasmați, căci au demonstrat că teoria este posibilă și în practică.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook
- Abundență financiară pentru aceste zodii. Mercur intră în casa banilor de mâine
- Armata obligatorie în România. Plan pentru instrucția tinerilor
- HOROSCOP 8 ianuarie 2025. ZODIILE aflate sub influenţa benefică a planetei Jupiter
- Pensiile acum înghețate nu acoperă coșul de consum
- Avertisment pentru românii cu bani la saltea. Ce trebuie să faci cu numerarul din ianuarie 2025
- Asia Express, Proba care a făcut pe Anca Țurcașiu să țipe de frică:„Să mor eu dacă pot să facă asta! Nu pot...
- Israel, noi tensiuni în relația cu Turcia din cauza situației din Siria
- Ultima apariție a Ronei Hartner. Își pregătise deja locul de veci
- Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
- Ce înseamnă când visezi păduchi - Interpretarea și semnificațiile viselor
- Ianuarie deschide Portalul Schimbării: Cum să atragi fericirea în viața ta. Cele 10 legi după ...