Simona Ionescu / Redactor Șef

După centralele de apartament, vor fi interzise frigiderele și aparatele de aer condiționat. Proprietarii de locuințe vor trebui să le elimine

După centralele de apartament, vor fi interzise frigiderele și aparatele de aer condiționat. Proprietarii de locuințe vor trebui să le elimine
Începând cu anul 2025, proprietarii de locuințe care au centrale de apartament trebuie să se reorienteze rapid, căci Uniunea Europeană le-a pus gând rău. Vizate sunt și aparatele de aer condiționat și frigiderele.

Uniunea Europeană impune reguli noi în gospodăriile românilor. Vizate direct sunt deja mult discutatele centrale de apartament pe gaze, dar și frigiderele și aparatele de aer condiționat. Noile reglementări adoptate la nivel european au ca scop tranziția ecologică. 

Mai exact, pentru a reduce impactul ecologic al electrocasnicelor și al centralelor de apartament, echipamentele actuale vor fi eliminate treptat și vor face loc pentru tehnologii mai sustenabile. 

Centralele de apartament, eliminate complet până în 2040 

Începând cu anul 2025, subvențiile pentru centralele de apartament alimentate cu gaz vor fi eliminate, iar până în 2040, instalarea lor va fi complet interzisă. Frigiderele clasice sunt și ele vizate, pentru că produc emisii cu efect de seră ridicat, iar aparatele de aer condiționat sunt și ele pe lista Uniunii Europene. 

Centralele de apartament vor fi interzise total până în 2040
Foto: Evz

Românii vor trebui deci să opteze pentru alternative precum pompele de căldură sau centralele electrice, care însă implică și costuri semnificative. Astfel, tranziția urmează să reprezinte o adevărată provocare pentru familiile cu venituri modeste. 

Ce alternative la centralele pe gaz au românii

Ca alternative la centralele de apartament pe gaz, românii se pot orienta către sisteme de termoficare bazate pe surse regenerabile de energie, sisteme de termoficare bazate pe cogenerare / trigenerare. 

Aparatele de aer condiționat și frigiderele vor fi și ele interzise la un moment dat

De asemenea, au și varianta să se îndrepte către pompe de căldură, panouri termice şi / sau electrice solare, centrale eoliene, precum şi sisteme combinate. O altă soluție este și racordarea la actualele sisteme de reţele urbane de încălzire sau de răcire. 

Măsurile adoptate de UE, o provocare pentru mai multe țări

Această măsură face parte din planul ambițios Green Deal, menit să sprijine tranziția către o economie verde și un viitor mai curat.

Deși intenția este de a reduce poluarea și emisiile de gaze cu efect de seră, măsura ridică provocări semnificative pentru cetățenii din întreaga Uniune, inclusiv din România. Astfel, guvernele statelor membre vor avea un rol crucial în sprijinirea cetățenilor pe parcursul acestei tranziții, prin subvenții și programe care să facă aceste investiții mai accesibile.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre