Simona Ionescu / Redactor Șef

Whisky, schotch, burbon – care e diferența?

Whisky, schotch, burbon – care e diferența?
În filme, bărbații beau whisky. Au mereu câte un pahar la îndemână. Poate și sticle cu formă paralelipipedică, din cristal. E o schemă: când nu au ce face în cadru, personajele își toarnă niște whisky. Există multe feluri.

Pe scurt: whisky, schotch, burbon – care e diferența? E de reținut, în primul rând, că whisky e o băutură alcoolică distilată din terci fermentat de cereale (orz, porumb, secară sau grâu). Un fel de țuică, să zicem. În mod tradițional băutura e îmbătrânită în butoaie de stejar arse și înnegrite la interior. De aici îi vine licorii culoarea maro distinctă.

„Chiar și numărul de tipuri de whisky într-un magazin de băuturi sau în duty free este impresionant și copleșitor la prima vedere. Dar a ști mai multe despre categorii și înțelegerea propriilor simțuri sunt de ajutor în alegerea whiskyului corect pentru consum propriu. Cele ce diferențiază cu adevărat un whisky de altul sunt proveniența, procesul de distilare și grânele folosite”, spune Angad Singh Gandhi, Glenfiddich India Brand Ambassador, conform Architectural Digest.

I se spune whisky sau whiskey. Și asta depinde de locul unde este făcut. Băutura e același distilat de cereale. Irlandezii și americanii scriu cu „e”, în timp ce scoțienii scriu fără. Canadienii, japonezii și indienii, ceilalți trei mari producători de whisky, folosesc grafia scoțiană. Aceasta e de altfel folosită în mai toată lumea.

Tipuri de whisky. Există inclusiv unul japonez

Există  whisky scoțian, bourbon, japonez, irlandez, Tennessee, canadian, whisky din secară și altele. Specialiștii spun că întotdeauna prețul va reflecta calitatea băuturii. Cele mai ieftine până la gama medie sunt pentru consum curent și ideale pentru cocktailuri.

Cele scumpe se savurează seci. Sau cu un strop de apă. „Scotchul este cel mai popular din cauza varietății de gusturi apreciate de oameni și pentru faptul că este cunoscut de sute de ani. Cei mai mulți care se gândesc la whisky se gândesc la Scoția”, spune sommelierul Nighil Agawarl, CEO la All Things Nice, pentru aceeași sursă.

Scotch. Whisky făcut în Scoția

Scotch este whisky făcut în Scoția. Se prepară din malț sau cereale. „Producția whiskyului în Scoția este o îndeletnicire foarte serioasă. Distilatorii îl îmbătrânesc în butoaie de stejar cel puțin trei ani pentru a fi numit scotch și scriu vârsta celui mai tânăr whisky folosit pe fiecare sticlă”, mai explică Gandhi.

Situația seamănă cu cea a francezilor din regiunea Champagne. Doar distilatorii din Scoția au dreptul să își denumească produsul „scotch”. Este un whisky care trebuie băut simplu și este un digestiv excelent.

Ce este bourbonul?

Există o frază celebră, printre cunoscători:  tot bourbonul este whisky, dar nu toate whiskyurile sunt bourbon. Diferența o face mălaiul. Pentru ca un whisky să se numească bourbon, mixul de cereale din care este distilat trebuie să conțină cel puțin 51% porumb. „Adițional, bourbonul trebuie îmbătrânit numai în butoaie arse noi, în timp ce producătorii scoțieni au libertatea să aleagă între multe feluri de butoaie”, explică Agawarl. Singurul lucru care poate fi adăugat la bourbon este apa.

Bourbonul este băutura alcoolică din care se prepară foarte multe cocktailuri.  De exemplu, este ingredientul principal în clasicele Old Fashioned sau Mint Julep.

Burbonul de prepară exclusiv și legal doar pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Burbonul „este un produs distinct al Statelor Unite, termenul bourbon nu va fi folosit pentru a descrie un whisky sau whiskey care nu este produs în Statele Unite”, se arată în legislația aferentă.

Sursa foto: Pixabay

Cum își hrănește Carmen Brumă fiul. Sfaturi utile despre cum să slăbim după sărbători

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre