Considerat misionar pe pământ românesc, Sfântul Filip este la fel de important ca Sfântul Apostol Andrei. Ce tradiții se păstrează din cele mai vechi timpuri pentru Lăsata secului pentru Postul Crăciunului.
Oalele se pun cu gura în jos pentru a nu intra în ele spiritele rele
Tradiția spune că Lăsatul Secului, credincioșii consumă produse lactate și carne și se obișnuiește să se facă petreceri mari în familie. Din cele mai vechi timpuri, gospodinele obișnuiesc să pună toate oalele cu gura în jos, pentru ca spiritele rele să nu intre în ele.
Mâncarea rămasă de Lăsata Secului se aruncă în prima zi a Postului Crăciunului, pe 15 noiembrie spre răsărit, iar femeile se roagă ca păsările să nu le strice pământul.
Ritual pentru fetele necăsătorite
Istoricul Marcel Lutic spune că de Lăsata secului era obiceiul ca fiecare om să mănânce un ou „pentru a fi gras și rotunjel ca oul”. Din cele mai vechi timpuri fetele necăsătorite adună în fiecare zi a postului. Cu acestea fierbeau pe 24 decembrie crupe fără sare, pentru ca seara umbra ursitului lor să aibă ce mânca.
Gospodinele spun că dacă pieptul găinii care o gătesc de Lăsata Secului este gras, atunci iarna va fi geroasă. Dar dacă e mic, atunci iarna va fi blândă. Tot de Lăsata Secului, oamenii trebuie să împartă bucate pentru sufletul celor adormiți.
Rugăciunea către Sfântul Apostol Filip
„Nor purtător de ploaie duhovnicească, cu adevărat te-ai arătat celor de pe pământ. Adăpând inimile celor de pe pământ, ca pe o ţarină în taină. Că înconjurând cu cuvântul, ai adăpat marginile. Și ca nişte ploi verşi miruri din sicriu.
Pentru aceasta, suflând în inimile cele credincioase, mireasma Duhului ai adunat într-însele, Sfinte Apostole Filip. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu, iertare de greşeli să dăruiască celor ce prăznuiesc cu dragoste sfântă pomenirea ta. Ca o lumină ai fost trimis în chip de săgeată, Apostole, cu luminoase raze luminând pe cei ce cu credinţă strigă: Binecuvântat eşti Doamne, Dumnezeul părinţilor noştri.
„Şi capiştile idoleşti sfărâmând, ai ridicat Biserici, fericite, spre Slava Dumnezeului nostru”
Acum învrednicindu-te de Slava Cea Negrăită şi de Lumina Cea Neînserată, unde este veselia cea nespusă, unde este bucuria cea neîncetată, în biserica celor întâi-născuţi, unde sunt locaşurile drepţilor, roagă-te pentru toţi creştinii, Sinte Apostole Filip, Preaînţelepte.
Izgonitor de demoni arătându-te şi luminător celor din întuneric văzându-te, ai arătat pe Soarele care a strălucit din Fecioară. Şi capiştile idoleşti sfărâmând, ai ridicat Biserici, fericite, spre Slava Dumnezeului nostru.
Pentru aceasta pe tine te cinstim şi Dumnezeiască pomenirea ta strălucit o prăznuim şi cu un glas strigăm către tine, Sfinte Apostole Filip: roagă-te lui Hristos Dumnezeu, iertare de greşeli să dăruiască celor ce prăznuiesc cu dragoste sfântă pomenirea ta”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook