Simona Ionescu / Redactor Șef

14 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci. Tradiții și superstiții mai puțin cunoscute

14 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci. Tradiții și superstiții mai puțin cunoscute
Înălțarea Sfintei Cruci, a doua mare sărbătoare importantă din anul nou bisericesc este plină de tradiții și superstiții.

Tradiția spune că nici un credincios nu are voie de Înălțarea Sfintei Cruci să lucreze sau să spele haine. Din cele mai vechi timpului gospodinele se duc la biserică în această zi și împart pentru sufletele celor adormiți „pachete cu mere, pere, colivă și cozonaci”.

Se sfințesc la biserică căni pline cu miere și lapte

Din bătrâni în această zi se duc la biserică căni noi pline cu miere și lapte, de a căror toartă se leagă un fir de ață roșie, care vor fi acoperite. Săracii primesc aceste lucruri de pomană, în memoria celor trecuți neființă.

Pe 14 septembrie începe și culesul viilor. Se crede că dacă va veni preotul să sfințească via și butoiul cu vin, va fi recoltă bogată.

Această rugăciune vă scapă de toate problemele

Înălțarea Sfintei Cruci, tradiții și obiceiuri

Tot de Înălțarea Sfintei Cruci, credincioșii obișnuiesc să citească această rugăciune, cu mare putere. „O, Doamne Isuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, Care ai suferit pe Cruce pentru păcatele noastre și ne-ai adus mântuirea prin jertfa Ta divină. Ne închinăm înaintea crucii Tale și îți mulțumim pentru iubirea Ta nemărginită și pentru răscumpărarea noastră.

„Îți cerem, Doamne, să ne ocrotești și să ne calauzești în toate călătoriile noastre spirituale”

În această zi binecuvântată a Înălțării Sfintei Cruci, rugăm cu umilință să ne învăluiești cu harul și cu binecuvântările Tale. Ajută-ne să purtăm cu demnitate și răbdare crucea noastră personală și să fim martorii iubirii și milostivirii Tale în lumea în care trăim.

Îți cerem, Doamne, să ne ocrotești și să ne calauzești în toate călătoriile noastre spirituale. Și să ne ajuți să ne ridicăm deasupra ispitelor și suferințelor vieții. Cu inimile pline de recunoștință, Îți aducem rugămintea noastră în numele Tău preasfânt. Amin”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre