Simona Ionescu / Redactor Șef

2024 vine cu noi amenzi. Cine încalcă regulile, va scoate bani din buzunar

2024 vine cu noi amenzi. Cine încalcă regulile, va scoate bani din buzunar
Vești nu tocmai plăcute pentru românii care nu vor ține cont de aceste reguli. Cine va greși, va plăti amendă.

Potrivit Codului Rutier, pietonii care vor încălca regulile și vor traversa strada în mod nepermis, vor plăti amendă.

Veste proastă la început de an pentru pietonii care vor traversa neregulamentar. Potrivit Codului Rutier, punctul de amendă va înregistra o majorare de 20 de lei și va ajunge la suma de 165 de lei. Începând cu 1 ianuarie 2024 amenzile vor ajunge până la 500 de lei. Amenzile pot varia între două și trei puncte, în funcție de cât de gravă este încălcarea legii. E vorba de sume cuprinse între 330 de lei și cel mult 495 de lei.

La cât ajunge sancțiunea maximă

Amenzi și mai mari vor fi pentru persoanele care conduc sub influența alcoolului și care nu respectă regulile la trecerea peste calea ferată. În cazul acestora, sancțiunea maximă din Codul Rutier ajunge până la 20 de puncte, ceea ce înseamnă echivalentul a 3300 de lei.

Cum să traversați strada

Cum se traversează corect strada

Pentru a preveni eventualele accidente, pietonii trebuie să aibă mare grijă pe unde traversează și să nu o facă prin locuri nepermise. Oamenii legii vă recomandă ca atunci când este vizibilitate redusă sau noaptea, să purtați accesorii reflectorizante. În acest fel, șoferii vă vor observa imediat. Nu traversați strada decât pe culoarea verde a semaforului și niciodată prin fața sau prin spatele mașinilor care sunt oprite. Înainte de a traversa strada, priviți în stânga și în dreapta, pentru a fi siguri că nu vin mașini.

Trebuie să apreciați corect și timpul necesar pentru a traversa în siguranță. De asemenea, șoferii trebuie să aibă timp pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare. Circulați pe trotuare și evitați cât mai mult să stați pe pistele pentru bicicliști sau partea carosabilă. Chiar dacă vă aflați pe trecerea pentru pietoni, e important să acordați prioritate mașinilor de poliție, pompierilor și ambulanțelor.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre