Simona Ionescu / Redactor Șef

4 iunie, Rusaliile. Ce nu aveți voie să faceți sub nici o formă în această zi sfântă

4 iunie, Rusaliile. Ce nu aveți voie să faceți sub nici o formă în această zi sfântă
Cunoscută ca și Duminica Mare, ziua de Rusalii este sărbătorită în acest an pe data de 4 iunie. Iată ce tradiții se respectă cu sfințenie.

Rusaliile reprezintă una dintre cele mai vechi sărbători creștine, care se cinstește încă din perioada sfinților apostoli.

Tradiția spune că de Rusalii credincioșii trebuie să împodobească locuința cu ramuri de nuc sau stejar, care înainte vor fi sfințite la biserică. Cine face așa ceva, va fi păzit de boli și răul din casă. Și tot pentru a alunga răul din gospodării, din cele mai vechi timpuri se joacă călușarii, dansatorii fiind întâmpinați cu frunze de nuc, usturoi, pelin, sare și apă. În a doua zi de Rusalii în alte zone din țară călușarii merg la cei bolnavi, care sunt scoși din casă și așezați cu fața spre Răsărit.

Jocul calusarilor alungă răul

Spălatul picioarelor cu pelin

O altă tradiție care se respectă pentru a avea noroc tot anul este spălatul pe picioare cu pelin. Toți credincioșii vor merge la biserică cu bucate și băutură care, după ce vor fi sfințite, vor fi împărțite la nevoiași.

Nu plecați departe de casă de Rusalii

Nimeni nu are voie să spele, să facă curat, să calce haine, să muncească la câmp și nici măcar să folosească aspiratorul în ziua de Rusalii. Cine se ceartă, se spune că va fi pedepsit de spiritele rele. Nu plecați departe de casă în această zi, pentru că e posibil să fiți „luat de Rusalii” și pedepsit. Începând din ziua de Rusalii, timp de nouă săptămâni nu se vor mai culege plante pentru leac.

Rugăciune de Rusalii

De această sărbătoare, credincioșii obișnuiesc să citească o rugăciune care le va aduce bucurie și bunăstare în case. “Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, care pretutindenea ești. Și toate le împlinești. Vistierul bunătăților și dătătorule de viață, vino și te sălășluiește întru noi.

Și ne curăţeşte de toată întinărea. Și mântuieşte, Bunule, sufletele noastre! O, Duhule Sfinte, Tu ești a Treia Persoană a Sfintei Treimi! Tu ești Duhul adevărului, iubirii și sfințirii. Venind de la Tatăl și de la Fiul și egal cu Ei în toate! Te ador și te iubesc din toată inima. Învață-mă să-L cunosc și să-L caut pe Dumnezeu. De care și pentru care am fost creat”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre