Simona Ionescu / Redactor Șef

5 ianuarie – Ajunul Bobotezei. Ce să faceți pentru a avea spor în toate

5 ianuarie – Ajunul Bobotezei. Ce să faceți pentru a avea spor în toate
Boboteaza rămâne una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății. Aflați ce se face în Ajunul marii sărbători!

Din cele mai vechi timpuri, pentru a cinsti o sărbătoare atât de importantă ca Boboteaza, trebuie să aveți grijă ce faceți în Ajun.

5 ianuarie, Ajunul Bobotezei. Ce să faceți pentru a avea spor în toate

Tradiția spune că primul lucru care trebuie făcut în Ajunul Bobotezei, este să țineți post negru. Doar așa se crede că veți întâmpina așa cum trebuie Botezul Domnului. Un obicei parcă la fel de vechi ca istoria este Chiralesa. Este un obicei asemănător colindelor din Ajunul Crăciunului, dar acum băieții și fetele vor fi alături de preot prin sat și vor vesti sfințirea locuințelor.

Drept recompensă, primesc nuci, mere și prăjituri. Există și zone din Bucovina, unde preotul este însoțit de credincioși, care vor fi la rândul lor răsplătiți cu bucate sfințite de post.

În noaptea de Ajun fetele își vor visa ursitul

Tradiția spune că în Ajunul Bobotezei fetele care nu sunt căsătorite își vor visa ursitul. Pentru asta, tinerele iau un fir de busuioc sfințit de la preot și îl așează sub pernă. De asemenea, trebuie să postească și să se roage. În alte zone, fetele trebuie să consume o turtă care se frământă doar cu nouă degete din făină, apă și o lingură cu sare.

Și să-și lege de degetul inelar un fir roșu de mătase. Credincioșii care reușesc să țină post negru în ziua dinaintea Bobotezei vor avea parte de noroc și sănătate tot anul.

Cine strănută în Ajunul Bobotezei va avea noroc

Tot în ziua de Ajun, înainte ca focul să fie aprins, gospodarii strâng cenușa din sobă și gunoiul din casă și le păstrează până la primăvară. Atunci acestea sunt presărate peste straturile de legume pentru a le proteja de prădători. Bătrânii spun că cine va strănuta în ziua de ajun de Bobotează va fi norocos tot anul.

Sursă foto: rtv

 

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre