Simona Ionescu / Redactor Șef

5 noiembrie, Moșii de Toamnă 2022. Ce tradiții se respectă cu sfințenie

5 noiembrie, Moșii de Toamnă 2022. Ce tradiții se respectă cu sfințenie
În prima sâmbătă din luna noiembrie, creștinii ortodocși cinstesc Moșii de Toamnă, ziua fiind cunoscută ca Sâmbăa morților.

5 noiembrie este o zi deosebită pentru întreaga creștinătate, care cinstește Moșii de toamnă.

5 noiembrie, Moșii de Toamnă 2022. Ce tradiții se respectă cu sfințenie

Potrivit tradiției, pomana care se dă de Moșii de Toamnă se spune că mijlocește pe lângă Dumnezeu pentru iertarea păcatelor pe care cei trecuți în lumea celor drepți le-ar fi făcut cu fapta sau gândul. De această sărbătoare e bine să ne împăcăm cu toți cei cu care suntem certați și nimeni nu are voie să nu fie îmbrăcat curat.

Se dă de pomană grâu fiert cu brânză și unt

Tradiția spune că de Moșii de Toamnă e bine să se aprindă cel puțin două lumânări la mormintele celor trecuți în altă lume și să se împartă, printre altele, grâu fiert cu unt și brânză, dar și friptură de porc. De asemenea se face colivă, iar în fiecare pachet trebuie pus un colac și un prosop.

Un bănuț pentru spor

În zonele din Muntenia se păstrează din cele mai vechi timpuri un obicei. Lângă colivă, se va pune și un bănuț, care urmează să fie dat celui mai sărac om din comunitate, pentru sporul la bani al celui care l-a oferit, dar și al celui care-l primește.

Nu vă plimbați noaptea

Tradiția spune că nu e bine să circulați noaptea, mai ales în noaptea de Ajun, pentru că sufletele morților colindă peste tot. Nu aveți voie ca în această zi să măturați, să spălați și să aruncați gunoiul.

Se crede că va ajunge în mâncarea morților. Sub nici o formă nu mergeți la vreo fântână și nu treceți prin răscruci de drumuri, pentru că acolo sunt duhuri necurate. Nu în ultimul rând, se recomandă să nu faceți vizite și e foarte important să mergeți la Sfânta Liturghie, dar nu ieșiți din biserică decât după ce se termină slujba.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre