Simona Ionescu / Redactor Șef

A fost descoperită cea mai veche inscripție „Iisus este Dumnezeu”. E considerată „dovada supremă”

A fost descoperită cea mai veche inscripție „Iisus este Dumnezeu”. E considerată „dovada supremă”
Cea mai veche inscripție care îl declară pe Iisus drept Dumnezeu a fost găsită sub podeaua unei închisori israeliene și este acum expusă în America. Este considerată „cea mai mare descoperire de la Manuscrisele de la Marea Moartă”.

Inscripția, veche de 1.800 de ani, descoperită de un deținut al închisorii Megiddo, are 581 de mp și a decorat prima sală de rugăciune din lume în anul 230 d.Hr. Confirmând faptul că de la bun început creștinii au crezut că Iisus a fost fiul lui Dumnezeu.

Mozaicul a inclus și unele dintre cele mai timpurii imagini ale peștilor, despre care experții cred că fac referire la povestea din Luca 9:16, când Iisus a înmulțit doi pești pentru a hrăni o mulțime de 5.000 de oameni. Până în luna iulie 2025, mozaicul a fost împrumutat unui muzeu din Washington.

„Cea mai importantă descoperire arheologică pentru înțelegerea bisericii creștine timpurii”

Directorul general al muzeului, Carlos Campo spune că mozaicul este „cea mai mare descoperire de la manuscrisele de la Marea Moartă”. La rândul lor, colegii susțin că este „cea mai importantă descoperire arheologică pentru înțelegerea bisericii creștine timpurii”.

„Suntem cu adevărat printre primii oameni care văd acest lucru, care experimentează ceea ce în urmă cu aproape 2.000 de ani a fost asamblat de un om pe nume Brutius, incredibilul meșter care a pus podeaua aici”, a spus Campo la deschiderea expoziției.

La rândul său, Alegre Savariego, curatorul expoziției, a declarat că „Mozaicul prezintă dovezi fizice ale practicilor și credințelor primilor creștini, inclusiv primul exemplu arheologic al expresiei «Dumnezeu Iisus Hristos»”.  Mozaicul Megiddo a fost găsit în Valea Jezreel, unde creștinii cred că va avea loc bătălia finală din Armaghedonul biblic din Cartea Revelațiilor.

Mozaicul a fost realizat din banii unui ofițer roman

Săpăturile, efectuate de arheologii de la Autoritatea Israeliană pentru Antichități, au durat patru ani pentru a recupera mozaicul de 581 de mp. Pe mozaic este trecut chiar și numele ofițerului care a comandat faianța în timpul ocupației romane a Iudeii: „Gaianus, un ofițer roman căutând onoare, din banii săi, a realizat mozaicul”.

Cercetătorii au sugerat că acest lucru ar putea dovedi că romanii au coexistat într-o oarecare măsură cu creștinii, în ciuda numeroaselor povești de război de la acea vreme. Echipa a găsit, de asemenea, o tabără romană în apropiere.

Mozaicul conține și numele a cinci femei

Cea mai veche inscripție „Iisus este Dumnezeu” găsită în Israel

Sala de rugăciuni, sau biserica, a fost probabil abandonată și acoperită deoarece Legiunea a VI-a a Imperiului Roman a fost transferată în Transiordania, o regiune situată la est de râul Iordan. De asemenea, mozaicul conține și numele a cinci femei, subliniind rolul important pe care femeile îl jucau în biserică, după cum spune Bobby Duke, director al Inițiativei cercetătorilor de la Muzeul Bibliei.

„Inscripția nu ne spune dacă erau patroni ai comunității (precum Akeptous), martiri, sau onorați pentru un alt motiv”

În timp ce Akeptous a fost menționată pentru donarea unei mese pentru sala de rugăciuni, inscripția mozaicului mai spune să „ne amintim de Primilla și Cyriaca și Dorothea și, în cele din urmă, de Chreste”.

Nu există informații de aceste femei au fost menționate, dar este ceva neobișnuit. „Deși acestea erau în mod clar importante pentru comunitate, inscripția nu ne spune dacă erau patroni ai comunității (precum Akeptous), martiri, sau onorați pentru un alt motiv”, a declarat Muzeul Bibliei.

Mozaicul va rămâne permanent în locul în care a fost descoperit

După descoperirea arheologică majoră, mozaicul a fost curățat, chituit, au fost reașezate toate tesserele libere și umplute spațiile goale cu mortar.

Mozaicul a fost separat, plasând piesele în 11 lăzi care au fost expediate în SUA la începutul acestui an pentru expoziția intitulată: „Mozaicul Megiddo: Fundamente ale credinței”. Mozaicul Megiddo se va întoarce în Israel după încheierea expoziției și va fi expus permanent în locul exact unde a fost descoperit.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri