Simona Ionescu / Redactor Șef

A fost fotografiat cel mai rar animal din România. În ultimii ani au mai fost văzute doar două exemplare

A fost fotografiat cel mai rar animal din România. În ultimii ani au mai fost văzute doar două exemplare
În ultimii ani știrile despre animale au fost interesante. Oamenii de știință au descoperit specii noi, dar și fosile ciudate, în timp ce printre animalele cunoscute au apărut exemplare care se abăteau de la „regula” speciei și arătau complet diferit.

România a intrat și ea în rândul lumii cu apariția unui animal rar. În ultimii ani au mai fost surprinse două exemplare, în zone diferite. De data aceasta descoperirea nu au făcut-o oamenii de știință ci jandarmii.

Jandarmii brașoveni au fotografiat o căprioară albă, în zona Bran (Sursa foto: Facebook)

Jandarmeria Națională a făcut public, prin intermediul rețelelor de socializare că au descoperit un animal rarisim. „La începutul celei de-a doua săptămâni de primăvară, împărtășim cu voi imagini extrem de rare cu o căprioară albă ca zăpada, surprinsă de jandarmii brașoveni, pe un traseu din zona stațiunii Bran. Acesta este avantajul când biroul nostru este chiar în inima naturii! Vă dorim o săptămână cu bucurii nemaiîntâlnite!”, au transmis jandarmii în postarea lor.

Când au mai fost văzute căprioare albe în România

Căprioarele albe sunt o raritate în lume și România nu face excepție. În luna iulie a anului 2019 a fost surprinsă o căprioară albă, pe un câmp, în județul Cluj. Fotografiile cu aceasta au fost postate de un fermier din zonă. Anul trecut, în Parcul Natural Bucegi, o căprioară albă a fost surprinsă la începutul lunii februarie. Apariția a fost declarată surprinzătoare de către reprezentanții Romsilva care spuneau atunci că o căprioară albă este extrem de rară în fauna din România.

Căprioara albă surprinsă la Bran are albinism, adică corpul ei nu secretă melanină (Sursa foto: Facebook)

Raritatea acestor animale a creat în jurul lor o serie de povești și legende care au în prim plan exemplare de cervidae albe. Bătrânii spuneau că apar atunci când se încălcau tabuuri groaznice sau că erau încărcate de puteri magice și prevestesc diverse lucruri importante ce aveau să vină. Legendele ofereau și sfaturi de „bune practici” în legătură cu aceste animale albe: și anume să nu fie ucise, în caz contrar urmând să atragă asupra vânătorului nenorociri teribile.

De ce sunt albe căprioarele albe

Conform oamenilor de știință, căprioara albă este un exemplar care suferă de „albinism”, o tulburare genetică, caracterizată prin lipsa sau producerea unei cantități foarte mici de melanină, pigmentul responsabil cu colorarea pielii, a ochilor și a părului. Albinismul nu este considerat a fi o boală sau rezultatul vreunei mutații genetice, el având loc din cauza unei dezordini congenitale hipo-pigmentare, caracterizată de absența parțială sau totală a melaninei, pigmentul natural.

Conform Romsilva, în lumea animală, apariția exemplarelor albinoase este de regulă, un indicator al densității ridicate, astfel de tulburări genetice apărând în urma fenomenului numit consangvinizare.

Anul 2023, anul animalelor atipice

Este foarte posibil ca această căprioară albă surprinsă de jandarmii brașoveni să fi venit pe lume anul trecut. 2023 a fost un an al aparițiilor surprinzătoare în regnul animal.

Anul trecut au fost semnalate mai multe animale cu anomalii, între care și o zebră cu buline în loc de dungi (Sursa foto: Instagram)

Anul trecut, în lume au apărut mai multe animale atipice. De exemplu, două zebre „anormale”. Una s-a născut cu buline în loc de dungi, iar alta fără dungi defel. Și două girafe s-au născut anul trecut cu „eroare” de culoare. Acesta nu aveau celebrele pete pe corp.

Sursa foto: Pixabay, Facebook, Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre