Cafteala între liderii USR a început și se aruncă cu vorbe grele și acuzații. Ei se bat pentru șefia partidului, după ce Cătălin Drulă a demisionat. Deja Elena Lasconi și-a anunțat intenția să candideze la președinția USR, și inclusiv Clotilde Armand, primărița sectorului 1 al Capitalei, ar vrea.
De fapt, până duminică, erau înscrise, în cursa electorală internă nu mai puțin de 10 persoane, inclusiv una din diaspora. Marea surpriză a cursei este retragerea lui Dominic Fritz, primarul reales al Timișoarei, despre care, anterior, se vorbea ca fiind favoritul.
USR-istul Hossu se laudă că a „dansat cu moartea” în Ucraina. De câteva ori
Radu Hossu, candidat pentru conducerea USR și voluntar decorat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru contribuțiile sale în sprijinul poporului ucrainean, a lansat un atac virulent împotriva fostului lider al partidului, Dan Barna, și a unui alt membru influent al USR, Cristian Ghinea.
Radu Hossu își permite să fie cel mai vocal dintre USR-iștii care vor să conducă partidul, deoarece a „dansat cu moartea de câteva ori” în Ucraina, după cum spune, dar și pentru că a participat „la protestele de la Ordonanța 13 şi Colectiv, pe care le-am organizat eu”.
Hossu susține că principalul responsabil pentru „moartea clinică” a USR-ului, în sensul îndepărtării de așteptările electoratului său, nu e Cătălin Drulă, care a preluat partidul „în moarte cerebrală”, ci sunt Dan Barna, Cristian Ghinea și susținătorii lor. Aceștia ar fi impus o „cultură organizațională greșită, bazată pe loialitate față de lider, nu pe dezbatere, și pe obediență”, a afirmat Hossu într-un interviu extins pentru Epoch Times.
„Băi, tu n-ai rușine? Mie mi se pare că e nevoie de medicamente”
„La vârful USR, orice critică era luată ca fiind un afront. Dar critica ar trebui să fie constructivă. Liderii partidului de până acum, cu puține excepții notabile, au ignorat lucrul acesta. Şi asta ne-a dus de la 23% în 2019 la europarlamentare, la 8%. Deci, practic, noi suntem pe moarte. Partidul ăsta este în moarte clinică”, a spus Hossu.
Tânărul îi acuză direct pe Barna și Ghinea, dar și pe USR-iștii din imediata lor proximitate. „Este o cultură organizaţională construită de această echipă Barna, acest etern Barna, care, după ce a luat bătaie de la Dăncilă, de la DĂNCILĂ!!! la prezidenţiale, a venit exact ca Liviu Dragnea în faţa partidului şi a spus: mai vreţi să fiu preşedintele vostru? Băi, dar tu n-ai ruşine? Băi, dar ţie chiar nu ţi-e ruşine?
Acum câteva zile, după scorul ruşinos de la europarlamentare, a venit şi a spus: o să ne întoarcem şi o să rupem la parlamentare. Acelaşi Dan Barna a spus aşa ceva!!! Deci mie mi se pare că e nevoie de medicamente. Medicamente! Ştii cum se discuta despre Corneliu Vadim Tudor? Alo, domnule, medicamente! Cum să spui, după ce ai luat 8%: ha-ha, we are coming back swinging. Mamă, îi rupem pe micuţi!”.
Cafteala între liderii USR: Hosu atacă dur
Decoratul lui Zelenski l-a atacat grav și pe Cristian Ghinea: „El e sinecura internă, dar inclusiv când ne doream să ajungem la guvernare, se punea problema în termeni: uite, dacă mă susţii pe mine, uite, o să vedem, poate o să găsim un loc şi pentru tine! Hai să nu fugim de adevărurile astea”.
Hossu i-a mai reproșat și Elenei Lasconi faptul că s-a „aranjat” în partid de așa natură încât strategia formațiunii e că, indiferent ce ar face, nu e „bine” să fie atacată. „În interiorul partidului se spune că este nevoie de linişte. Adică să nu cumva să o atacăm pe doamna Lasconi, de exemplu, eu sau Cristi Seidler (deputat USR care candidează şi el la şefia partidului n.r.), sau altcineva, să nu cumva să o atacăm pentru că este nevoie de linişte.
Eu cu Cristi Seidler am făcut un pact, să spunem aşa, verbal şi am spus că „fără sânge pe pereţi!” adică, această competiţie internă va fi una curată, dar, din punctul meu de vedere, corectă. Iar dacă voi avea ceva de spus despre contracandidaţii mei, o voi spune fără absolut niciun fel de problemă, pentru că, din punctul meu de vedere, acţiunile mele din ultimii ani de zile vorbesc.
Şi nu mă refer acum numai la Ucraina, unde am dansat cu moartea de câteva ori, ci şi la protestele de la Ordonanţa 13 şi Colectiv, pe care le-am organizat eu. Îmi permit să stau drept şi să spun cât se poate de franc ceea ce gândesc, fără să am nicio problemă şi fără să mă tem de repercusiuni”.
Fritz nu se bagă: „nu pare să aibă suficientă tracţiune momentan”
Elena Lasconi, primarul reales al orașului Câmpulung, a anunțat oficial că-și depune candidatura pentru funcția de președinte al USR. „După alegerile din 9 iunie nici nu am apucat să mă bucur de rezultate. M-am trezit într-o situație în fața căreia nu pot să rămân spectator. Refuz să stau cu mâinile în sân și să privesc cum se duce de râpă democrația din țara asta pe care o iubim cu toții”, a anunțat fosta jurnalistă.
Primarul reales al Timişoarei, Dominic Fritz, şi-a anunțat colegii că nu va mai candida la preşedinţia USR, întrucât propunerea de a separa candidatura la prezidențiale şi președinția partidului „nu pare să aibă suficientă tracţiune momentan”. În comunicarea cu colegii săi, acesta ar fi adus indirect reproșuri fostei conduceri.
„Să merg înainte cu ea ar risca să ne dezbine într-un moment crucial şi nu vreau să repet greşelile din USR care au dus la fragmentare”, le-a transmis Dominic Fritz colegilor de partid, anunțând tototdată: „Nu voi candida. Vă asigur că a fost o decizie extrem de dificilă pe care am luat-o cu multă responsabilitate. Nu am nevoie de preşedinţia USR ca să particip la reconstrucţie”.
Sursa foto: arhivă, Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook