Simona Ionescu / Redactor Șef

A început cea mai mare vânătoare din istorie. Ce s-a întâmplat în prima zi

A început cea mai mare vânătoare din istorie. Ce s-a întâmplat în prima zi
Cea mai mare vânătoare a lupilor din istorie a început pe 2 ianuarie în Suedia. Deși activiștii pentru drepturile animalelor au protestat, Guvernul a dat undă verde.

Astfel, timp de o lună, vânătorilor li va permite să împuște 75 de lupi, dintr-o populație totală de 460 de exemplare. Guvernul de la Stockholm spune că încearcă astfel să încetinească răspândirea speciei, în ciuda protestelor organizațiilor pentru protecția animalelor, relatează postul public suedez SVT și The Guardian.

Împușcarea lupilor se desfășoară în cinci județe: Gävleborg, Dalarna, Västmanland, Örebro și Värmland, iar măsura ar fi „absolut necesară”.

„Este absolut necesară pentru a încetini răspândirea lupilor. Sunt cele mai multe haite de lupi pe care le avem în vremurile moderne”, a declarat Gunnar Glöersen, de la Asociația Vânătorilor Suedezi.

La rândul său, Anna-Caren Sätherberg, ministrul suedez al afacerilor rurale, a subliniat că „prin această sacrificare, vrem să ne asigurăm că putem ajunge la obiectivul stabilit în Parlament (n.r. între 170 și 270 de exemplare)”.

Populație scăzută de animale, în comparație cu Italia

Apărătorii drepturilor animalelor au făcut tot posibilul să blocheze acțiune, însă nu au avut succes. Ei au arătat inclusiv faptul că populația suedeză de lupi este relativ scăzută, în condițiile în care în Italia sunt peste 3.000 de exemplare care trăiesc în sălbăticie.

Totodată, s-a făcut apel împotriva deciziei, despre care susțin că încalcă prevederile Convenției de la Berna, dar fără rezultat.

Vânătoarea este un subiect politic fierbinte în Suedia, cu un lobby puternic capabil să-i influențeze pe politicieni să permită uciderea mai multor animale, crede Marie Stegard, președinta grupului antivânătoare Jaktkritikernaa. „Opriți vânătoarea lupilor. Lupii sunt căutați, torturați, uciși”, a fost mesajul fără ecou a lui Marie Stegard, președinta organizației Jaktkritikernaa.

Prima zi de vânătoare a fost însă un eșec. Vânătorii au înconjurat zonele în care știau că lupii au bârloguri și au eliberat câini. Aceștia au avut misiunea să caute animalele și apoi să le conducă pe o potecă spre vânătorii care așteptau.

Trăgătorii nu au avut noroc și au plecat acasă cu mâinile goale. A doua zi însă, vânătorii au împușcat 8.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre