Simona Ionescu / Redactor Șef

A murit regele circului românesc. Îl știe tot mapamondul

A murit regele circului românesc. Îl știe tot mapamondul
Doliu în lumea circului. Cel mai cunoscut acrobat a murit la vârsta de 87 de ani. A lăsat în urmă multă durere.

Tragedie în lumea circului. Unul dintre cei mai mari acrobați ai lumii, s-a stins astăzi. 40 de ani a avut turnee în străinătate.

A murit regele circului românesc

Fostul gimnast numit și “regele circului românesc”, a trecut în lumea drepților la 87 de ani. Gabriel Moșoianu a fost infectat cu coronavirus. Povestea lui a început în anul 1965 când a înființat o trupă de “zburători” la Circul de Stat, formată din halterofili, gimnaşti şi acrobaţi.

N-a durat mult și trupa lui a început să doboare cele mai mari recorduri, coloana de patru, coloana de cinci, coloana de șase. Au început să fie cunoscuți în întreaga lume și chemați să țină spectacole incendiare.

L-a întâlnit pe Ronald Reagan

A cunoscut mulți șefi de stat, de la președintele SUA, Richard Nixon la președintele Braziliei, Joao Figueiredo sau Yumjaagiin Tsedenbal, liderul comunist al Mongoliei. Dar și-a amintit mereu cu drag de întâlnirea cu președintele Ronald Reagan.

”Parcă a fost ieri întâlnirea mea cu Ronald Reagan, așa de proaspătă îmi e acea amintire. Pe Ronald Reagan l-am cunoscut personal la spectacolul dat în cinstea sa, iar noi am prezentat coloana de șapte persoane. Când am fost față în față, eu i-am spus: Vreau să vorbesc cu actorul Ronald Reagan, nu cu președintele, i-a plăcut vorba asta”, a povestit Gabriel Moșoianu într-un interviu pentru Libertatea.

De 3 ori în Cartea Recordurilor

În anul 1984, Moșaianu a intrat în Cartea Recordurilor pentru ”triplă piruetă la bară rusească”. În 1985, tot el a făcut ”dublu salt la coloana de șapte cu lonjă de siguranță”. Iar în 1998, a făcut ”salt mortal la coloana de șase cu aterizare pe umeri”.

”Multă lume crede că m-am îmbogăţit din circ, dar pe vremea comunismului noi trăiam din cei 5 dolari pe care-i primeam ca diurnă în turnee, iar grosul valutei pentru prestaţiile noastre intra în conturile statului. S-a câştigat o avere de pe urma noastră. Acesta era însă preţul libertăţii de mişcare. Dar nu-mi pare deloc rău“, a afirmat Moşoianu pentru Adevărul.

Sursă foto: fanatik, radiooltenia

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre