Simona Ionescu / Redactor Șef

A murit scriitoarea Ileana Vulpescu. A avut un imens succes cu “Arta conversației”

A murit scriitoarea Ileana Vulpescu. A avut un imens succes cu “Arta conversației”
Ileana Vulpescu, autoare a numeroase volume de proză iubite de public, a încetat din viață, la vârsta de 88 de ani. Cea mai cunoscută carte este “Arta conversației”. Ilustra scriitoare are și zeci de traduceri.

Ileana Vulpescu, o scriitoare și traducătoare rafinată, a încetat din viață, astăzi, 12 mai, cu două spătămâni înainte să împlinească 89 de ani. Anunțul a fost făcut de scriitorul Radu F. Alexandru, pe pagina sa de Facebook. Odihnă veșnică!

A murit scriitoarea Ileana Vulpescu

Ileana Vulpescu a scris și a tradus timp de 55 de ani. A încetat din viață, astăzi, 12 mai, cu două săptămâni înainte să împlinească 89 de ani. Anunțul a fost făcut de scriitorul Radu F. Alexandru, pe pagina sa de Facebook.

”A plecat dintre noi ilustra romancieră (”persoană care scrie romane”) care a fost ILEANA VULPESCU. Niciun rând, niciun cuvânt în media. Dacă cel care s-a sfârșit ar fi fost un vestit manelist, steagurile ar fi fost atârnate în bernă și s-ar fi cerut decretarea doliului național. România!…”, a scris cu tristețe prozatorul Radu F. Alexandru pe Facebook.

Căsătorită la 20 de ani cu Romulus Vulpescu

Era studentă în anul I când l-a întâlnit pe Romulus Vulpescu, student în anul III. A fost pur și simplu agățată. „Agățată în mod literar. S-a apropiat de mine și m-a întrebat «Domnișoară, ai citit Barbu? Ai citit Arghezi?» Am zis «Da». Am văzut că i-a crescut inima. Am corespuns exigențelor lui și așa s-a legat relația noastră.

60 de ani împreună… Contează foarte mult principiile, felul în care reușești să comunici după ce flacăra iubirii s-a stins. Ne-am căsătorit la biserică, în Duminica Tomii, prima duminică de după Paști. A fost o nuntă cu peripeții, da, în sensul că bărbatul meu mi-a uitat buchetul acasă. Cum afară erau pomii înfloriți, el a rupt o ramură dintrun piersic. A durat până în 2012”, spunea Ileana Vulpescu într-un interviu pentru Evenimentul zilei.

Romulus Vulpescu a murit în 2012, iar doar cu o lună inainte o pierduseră și pe fiica lor, Ioana, la doar 41 de ani.

Ileana și Romulus Vulpescu au fost căsătoriți 60 de ani

”Arta conversației”, succes uriaș în plin comunism

Ileana Vulpescu a debutat în1966, în revista „Familia”, cu povestirea Scrisoare către un cunoscut. A fost remarcată imediat. Filolog de profesie, vorbea fluent franceză, engleză și spaniolă. Traducerile ei sunt cărți de referință și astăzi.

Însă, cel mai mare succes l-a avut cu romanul “Arta conversației”, volum lansat în 1980, la editura Cartea Românească.

Era una dintre cărțile care nu se găseau în librării în perioada ceaușistă, ci se dădeau “pe sub mână”. Soțul Ilenei Vulpescu a fost poetul  și traducătorul Romulus Vulpescu, care a decedat în 2012. Romanul a fost reeditat după 1989.

Ileana Vulpescu a lucrat ca lexicograf la Institutul de Lingvistică al Academiei și a colaborat la redactarea lucrărilor Dicționarul limbii române și Dicționarul Explicativ al Limbii române. A scris proză și teatru, a tradus din literaturile engleză, franceză și spaniolă. A fost un scriitor complet, o personalitate culturală de incontestabilă valoare.


Leon Dănăilă, cel mai sărac medic din lume. A vrut să-şi vândă casa pentru o carte

Cum a cucerit-o scriitorul Eugen Barbu pe frumoasa actriță Marga Barbu

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre