Simona Ionescu / Redactor Șef

Actor român împușcat pe scenă, la teatru. Situația e critică

Actor român împușcat pe scenă, la teatru. Situația e critică
De  mai bine de doi ani sunt discuții aprinse, la nivel ,mondial, cu privire la folosirea armelor de foc în filme. Toate acestea au fost declanșate în urma incidentului din timpul filmării westernului Rust. Așa cum vă amintiți, actorul Alec Baldwin a ucis-o pe directoarea de imagine și l-a rănit pe regizor, folosind un pistol despre care nu știa că era încărcat cu muniție reală.

Un incident asemănător a ajuns să aibă loc în România. Un actor român a fost împușcat pe scenă, la teatru, iar situația este acum sub control, spun surse locale. Victima este un tânăr actor de la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani. Acesta a ajuns, vineri, la spital, după ce a fost împușcat pe scenă. Conform presei locale, incidentul s-a petrecut în timpul repetițiilor la spectacolul de teatru „Iubesc, iubesc, te iubesc!”.

Incidentul s-a petrecut în timpul repetițiilor la spectacolul de teatru „Iubesc, iubesc, te iubesc!” (Sursa foto: Tmebt.ro)

Mai exact, într-una dintre scene, actorul Marius Rogojinschi a îndreaptă o armă de airsoft spre actorul Răzvan Amitroaei și a simulat că trage, scriu jurnaliștii. Arma, însă, era încărcată, iar proiectilul a ieșit pe țeava pistolului, lovindu-l pe tânărul actor în ochiul stâng. Acesta a căzut pe podea, în urma șocului. Colegii au sunat imediat la 112, iar actorul a fost dus la spital unde a primit îngrijiri în regim de urgență.

În acest moment, situația este critică pentru că s-a deschis și o anchetă a poliției, care îl va audia și pe actorul care a tras și ceilalți martori aflați pe scenă.

Actor român împușcat la teatru

„În cursul dimineții de vineri a ajuns în serviciul UPU-SMURD un actor împușcat cu o armă artizanală. Pacientul prezenta un traumatism de glob ocular minor și o congestie conjunctivală. A fost consultat în Unitatea de Primiri Urgențe și ulterior de medicul oftalmolog. A plecat la domiciliu cu recomandări, printre care o reevaluare oftalmologică în cursul zilei de luni”, a precizat medicul Monica Adăscăliței, managerul Spitalului Județean de Urgențe Botoșani, pentru Monitorul de Botoșani.

Actorul Răzvan Amitroaei a fost împușcat în ochi în timpul repetițiilor pentru spectacol (Sursa foto: Tmebt.ro)

Cazul a fost adus la cunoștința Inspectoratului Teritorial de Muncă și va fi investigat. Ca și în cazul westernului american Rust, va trebui stabilit cine a încărcat arma care, de altfel, nu ar fi trebuit să conțină muniție. Armele de airsoft imită complet, în aparență, armele reale, însă trag cu proiectile neletale. Acestea însă, dacă sunt trase de la distanță mică, pot provoca răni serioase.

Surse medicale susțin că starea actorului este stabilă și că nu este pericol de a-și pierde ochiul.

Actorul Alec Balwin, judecat pentru că a ucis, în timpul filmărilor, directoarea de imagine

Așa cum vă amintiți, în data de 21 octombrie 2021 a avut loc un incident sinistru pe platourile de filmare ale westernului Rust, produs de Alec Baldwin și în care actorul avea rolul principal. În timp ce repeta o scenă, acesta a apăsat pe trăgaciul pistolului. Glonțul, care nu trebuia să fie unul real, ci muniție oarbă, a ucis-o pe directoarea de imagine a filmului, Halyna Hutchins, 42 de ani, mamă a unui copil, și l-a rănit pe regizorul Joel Souza.

În procesul care a început luna aceasta, sunt trimiși în judecată doi inculpați: Alec Baldwin, pentru ucidere din cuplă, respectiv armuriera filmului, Hannah Gutierrez-Reed, acuzată de omor prin imprudență.

Actorul Alec Baldwin a ucis-o pe directoarea de imagine a filmului său, după ce a tras cu o armă despre care nu știa că e armată cu gloanțe reale

Alec Baldwin este judecat în stare de libertate. El susține că nu știa că pistolul, un revolver Colt cu un calibrul de 45 mm, cu care urma să filmeze o scenă, era armat cu muniție adevărată. Mai mult, i s-au dat asigurări că arma e „rece” adică armată cu muniție de recuzită, neletală. Totuși, el a fost trimis în judecată după ce expertiza a arătat că arma nu se putea declanșa dacă nu ar fi apăsat pe trăgaci.

Pe de altă parte, procurorul special Kari Morrissey a declarat într-un dosar depus în instanță că fotografiile și alte dovezi adunate de pe platoul de filmare au arătat că muniția adevărată, letală, a fost adusă pe platourile de filmare de către armurierul filmului, Hannah Gutierrez-Reed, arată Reuters.

Potrivit mărturiilor din sala de judecată și înregistrărilor poliției, pistolul a fost manevrat de Gutierrez înainte de a fi ridicat de regizorul asistent al filmului, David Halls, care i-a spus lui Baldwin că arma era „rece”, atunci când i-a dat revolverul pentru a pregăti scena ce urma să fie filmată.

Sursa foto: Pixabay, Tmebt.ro

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre