Edilul timișorean a anunțat deja că a depus cererea pentru obținerea cetățeniei române, un detaliu important dacă vreodată va fi să candideze pentru o funcție reprezentativă la nivel național. Se pare însă că Agenția Națională de Integritate a decis să îi creeze probleme, declarându-l în „conflict de interese”.
View this post on Instagram
„Așa arată zâmbetul unui român în devenire. Azi mi-am depus dosarul pentru dobândirea cetățeniei române. Adevărul este că de mult mă simt unul de-al vostru. Să am și un pașaport românesc va fi confirmarea oficială pentru un fapt simplu: Cu bune, cu rele, cred în România și în potențialul său”, a scris Dominic Fritz (41 de ani) pe pagina sa de socializare, în urmă cu o săptămână, când și-a depus dosarul în vederea obținerii cetățeniei române.
El a a ajuns pentru prima dată în România în urmă cu 22 de ani. S-a îndrăgostit iremediabil de oamenii din Timișoara și de oraș, așa că, mai târziua a decis săs e stabileaască aici și să conducă municipiul. Este deja primar reales, al doilea mandat al său urmând să înceapă în toamna acestui an.
ANI îi pune piedică primarului Fritz
Agenția Națională pentru Integritate (ANI) a transmis miercuri o informare de presă în care arată că Dominic Samuel Fritz, primarul Timișoarei, se află în conflict de interese după ce a contractat un împrumut de la o persoană fizică în campania electorală pentru primul său mandat, apoi a semnat un act administrativ în favoarea societății reprezentate de acel „privat”.
„Persoana evaluată a contractat un împrumut în campania electorală de la o persoană fizică. Ulterior, în perioada exercitării mandatului de primar, în luna noiembrie 2020, a întocmit un act administrativ în folosul societății reprezentată de persoana fizică, încălcând regimul juridic al conflictelor de interese. Astfel, persoana evaluată a încălcat prevederile art. 70 din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1), lit. b) din O.U.G. nr. 57/2019.
Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare”, se arată în comunicatul ANI.
Conform surselor Rețete și vedete, probelele ar fi legate de arhitectul și urbanistul Răzvan Negrișanu, vicepreședintele Ordinului Arhitecților Timiș, membru USR și consilier local din partea aceleiași formațiuni politice.
Primarul Timișoarei reacționează: „Mi-au făcut și mie un dosărel”
Imediat după transmiterea comunicatului ANI, edilul timișorean a luat poziție într-o postare pe rețelele sociale și a anunțat declarații de presă la ora 12:00.
„Mi-au făcut și mie un dosărel. Agenția Națională de Integritate consideră că în noiembrie 2020 m-am aflat într-o situație de conflict de interese administrativ și propune să mi se înceteze mandatul. Bineînțeles că tot demersul este absurd și complet neacoperit de fapte.
Iar eu voi combate în instanță toată bizareria menită să mi se lipească și mie o etichetă de pătat politic. E ca la Radio Erevan: ei spun că am participat la elaborarea unui PUZ pentru un beneficiar care mi-a împrumutat bani – doar că nu am participat, nu a fost beneficiar și nu mi-a împrumutat mie bani.
Un arhitect a elaborat documentația tehnică pentru PUZ-ul unui client. Acel PUZ a trecut toate etapele înainte să ajung eu primar, cu tot cu semnătura predecesorului meu. Când am preluat mandatul, lipsea doar votul din Consiliul Local. Ca să nu intre o documentație semnată de fostul primar în noul consiliu, m-au rugat colegii în primele zile de mandat să semnez încă o dată referatul de aprobare care trimite documentația, fără să fie schimbată o virgula, în CL.
Arhitectul, care NU este beneficiarul PUZ-ului cum susține ANI, ci doar l-a elaborat pentru un client, fără să beneficieze în vreun fel de votarea sau ne-votarea lui, este și consilier local USR. A împrumutat campania de primar din 2020 cu 25.000 lei, sumă din care eu personal nu am văzut niciun leu și care au fost restituiți în momentul în care AEP a returnat banii de campanie (așa se finanțează campaniile electorale în România).
Asta este povestea pe scurt. O să auziți multe atacuri în următoarele zile. O să atac la rândul meu raportul ANI în instanță și nu am niciun dubiu că voi primi dreptate. O să-mi apăr onoarea și integritatea indiferent cui i s-a pus pată pe mine”, a notat Dominic Fritz în postarea sa.
Sursa foto: Facebook / Dominic Fritz
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook