Simona Ionescu / Redactor Șef

Și dacă mori, Guvernul îți taie din bani. Scade ajutorul de înmormântare

Și dacă mori, Guvernul îți taie din bani. Scade ajutorul de înmormântare
Ajutorul plătit de stat în caz de deces, pentru asigurați și pensionari se reduce în acest an, cu aproximativ 50 de lei. Guvernul a prezentat proiectului de lege al bugetului asigurărilor sociale.

Și dacă mori, Guvernul îți taie din bani. Scade ajutorul de înmormântare.

Ajutorul de deces pentru asigurați sau pensionari scade, în 2021. Prevederea apare în proiectul de lege a bugetului asigurărilor sociale de stat, promovată de Guvern, pentru 2021.

Scade ajutorul de stat în caz de deces

Ajutorul de deces, pentru asigurați și pensionari se reduce în acest an. Prevederea apare în proiectul de lege a bugetului asigurărilor sociale de stat, promovată de Guvern, pentru 2021, scrie evz.ro.

Conform actului normativ, ajutorul de stat în caz de deces se va reduce de la 5.429 de lei, cât este în prezent, la 5.380 de lei. Reducerea va fi de 49 de lei.

Valoarea ajutorului de deces se stabilește, conform Legii 263/2010, prin bugetul asigurărilor sociale de stat, în fiecare an. Valoarea acestuia nu poate fi mai mică decât cuantumul salariului mediu brut.

„Cuantumul ajutorului de deces se stabilește anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și nu poate fi mai mic decât valoarea câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”, prevede actul normativ.

În acest an, 2021, Guvernul estimează că valoarea câștigului salarial mediu brut va fi mai mică decât cea de anul trecut. Valoarea ajunge la 5.380 de lei.

Cine primește ajutorul de deces

Legea stabilește că, la moartea unui asigurat sau pensionar, ajutorul de deces poate fi cerut de o singură persoană.

De regulă este vorba despre cel care a suportat cheltuielile de înmormântare pentru defunct. Acesta poate fi soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau oricare altă persoană.

Dovada suportării cheltuielilor se face prin chitanțe, facturi, bonuri fiscale etc.

Ajutorul se acordă, la cerere, de casele județene de pensii, în baza certificatului de deces. În principiu, sumele sunt plătite în cel mult trei zile lucrătoare de la momentul solicitării.

Cuantumul plătit este cel care se aplică efectiv, prin legea bugetului valabilă la data decesului. De exemplu, pentru o persoană decedată pe 1 februarie 2021 se aplică încă actualul cuantum de 5.429 de lei. Dacă decesul survine după intrarea în vigoare a viitoarei legi a bugetului asigurărilor de stat, atunci suma va fi de 5.380 de lei.


Catacombele din Paris. Locul care a inspirat filmele de groază

Horia Căciulescu, un actor ”de tot râsul”. A fost împușcat în cap la Revoluție

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre