Simona Ionescu / Redactor Șef

Doliu în literatură și presă. A murit un mare critic, autorul unei opere de o importanță majoră

Doliu în literatură și presă. A murit un mare critic, autorul unei opere de o importanță majoră
Lumea literară românească a mai pierdut un exponent de seamă, autor cu o operă consistentă și importantă pentru toți românii. Rubricile lui în două dintre cele mai importante ziare sunt vii în amintirea cititorilor de presă.

A murit marele critic literar Alex Ștefănescu, autorul unei opere de o importanță majoră pentru români și cunoscut multora din rubricile pe care le-a avut în publicații precum Evenimentul Zilei și România liberă. El mai era cunoscut și pentru poveștile spuse în cadrul emisiunii Lumea, de la Europa FM.

Anunțul morții sale a fost făcut de mai mulți apropiați ai scriitorului care avea 76 de ani și, de mai mulți ani, era grav bolnav.  „O veste care îndoliază cultura română: a murit marele critic și istoric literar Alex Ștefănescu”, a scris pe o rețea de socializare scriitorul Daniel Cristea Enache.

Alex Stefanescu
Alex Ștefănescu se numără printre cei mai importanți critici și istorici ai literaturii române, susțin colegii săi de breaslă.

Alex Ștefănescu s-a născut la 6 noiembrie 1947, la Lugoj, în județul Timiș. El a absolvit liceul la Suceava, apoi a urmat cursurile Facultății de Limba și Literatura Română din cadrul Universității din București. După ce a fost profesor o scurtă perioadă de timp, a activat în  presă. În paralel a continuat munca de cercetare literară.

Alex Ștefănescu, autorul unei opere de o importanță majoră pentru români

Alex Ștefănescu a publicat numeroase volume de critică și teorie literară, antologii de literatură, proză, teatru, publicistică. Este important să amintim una din cele mai prețioase opere pe care le-a scris. Membru al Uniunii Scriitorilor din România încă din 1977, Alex Ștefănescu este autorul lucrării Istoria literaturii române contemporane (1941 – 2000), pentru care a primit premiul Uniunii Scriitorilor, în 2005, și în care răspunde întrebării „Ce s-a întâmplat cu literatura română în timpul regimului comunist”.

Pe de o parte această analiză cuprinzătoare ce include toți scriitorii importanți din această epocă, pe de altă parte toate celelalte numeroase volume și cele peste 5.000 articole de critică și istorie a literară, îl plasează pe Alex Ștefănescu printre cei mai importanți critici și istorici ai literaturii române, alături de George Călinescu, Eugen Lovinescu și Eugen Simion ori Nicolae Manolescu, susțin colegii săi de breaslă.

Nu în ultimul rând, amintim că Alex Ștefănescu a scris și o piesă de teatru, Melania și ceilalți, jucată la Teatrul „Fantasio” din Constanța în 1992 (cu titlul Love story în lift) în regia lui Constantin Dinischiotu și la Teatrul de Stat din Arad în 1994, în regia lui Sabin Popescu. Totodată, el și-a pus semnătura și pe scenariul serialului de teatru TV în 12 episoade Căsătorie imposibilă (în regia lui Silviu Jicman, difuzat în 2000). Alex Ștefănescu a fost membru al Consiliului de Administrație al TVR în perioada 1998 – 2002.

Sursa foto: Facebook

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre