Simona Ionescu / Redactor Șef

Alte amenzi usturătoare pentru românii simpli, amărâți. Se ajunge chiar și la 5000 de lei

Alte amenzi usturătoare pentru românii simpli, amărâți. Se ajunge chiar și la 5000 de lei
La asta chiar nu s-ar fi așteptat probabil nici un român. Guvernanții se gândesc să dubleze amenzile pentru românii care îndrăznesc să facă acasă mai mult de 200 litri de țuică. Astfel, cei preferau sa-și transforme astfel fructele de toamnă, ca să nu le arunce, vor risca sancțiuni drastice.

Guvernul le-a pus gând rău producătorilor de țuică, pălincă și rachiu. Sursele spun că acesta are în vedere să le dea amenzi foarte mari românilor care vor produce acasă mai mult de 200 de litri. Cine încalcă legea va putea să scoată din buzunar între 2000 și 5000 de lei.

E drept, argumentul multora este că nu vor să dea la gunoi fructele de toamnă care nu sunt bune de consumat ca atare. Și în plus, un gospodar produce țuică „pentru tot neamul său” – deci 200 de litri nu mai pare o cantitate atât de mare dacă o împarți la 10-15 frați și veri, spun țăranii.

Țuica va trebui declarată în maxim trei zile lucrătoare

Potrivit guvernanților, românii care produc țuică acasă, în regim propriu au o limită de 200 de litri. Dar asta nu e tot. Fiecare producător va trebui să facă o declarație la o autoritate vamală în care va menționa ce cantitate va face dar și ca materie primă va folosi în acest sens. De asemenea, legea spune că după ce țuica e gata, în maxim trei zile lucrătoare, cantitatea produsă trebuie declarată, urmând ca accizele datorate să fie stabilite de autoritatea vamală teritorială.

Se pune monopol și pe țuica… Sursă: Daily business

„Drepturile care mai sunt ale producătorului? Unde să se mai orienteze el”

Potrivit președintelui OIPA Legume-Fructe, această decizie îi va îngenunchea pe producători. „Întrebarea mea era: Zonele astea care sunt preponderente, cu pruni, livezi, zona montană. Dacă acolo e pe Obârșia Lotrului, acolo e tradiția lui specifică. Palincăriile renumite, oare ce ar însemna pentru ei acolo o introducere a acestor cote?

Asta este o aberație. Dar încă o dată spun. Nu ne dezicem de obligațiile statului român? Dar atâtea obligații… Drepturile care mai sunt ale producătorului? Unde să se mai orienteze el?”, a spus Vlad Gheorghe, președinte OIPA Legume-Fructe, pentru Antena 3 CNN.

Potrivit Codului Fiscal, o persoană fizică nu poate să dețină fără să plătească accize peste 200 de litri de băuturi spirtoase, 300 litri produse intermediare, mai mult de 400 de țigări de foi de 3 grame, 200 țigări de foi mai mari de 3 grame, peste 1 kg tutun de fumat și mai mult de 10.000 de țigarete.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre