Simona Ionescu / Redactor Șef

Amza Pellea, actorul care l-a confruntat pe regizorul Sergiu Nicolaescu. Era la un pas să nu joace în „Nea Mărin miliardar”

Amza Pellea, actorul care l-a confruntat pe regizorul Sergiu Nicolaescu. Era la un pas să nu joace în „Nea Mărin miliardar”
Chiar dacă și celebrul regizor, Sergiu Nicolaescu și marii artiști care au făcut deliciul telespectatorilor în filmul ”Nea Mărin miliardar” ne-au părăsit de mulți ani, pelicula rămâne în topul românilor. Azi se împlinesc 11 ani de când Sergiu Nicolaescu s-a stins pe un pat de spital de la „Elias”.

Amza Pellea a fost actorul care l-a confruntat pe regizorul Sergiu Nicolaescu. Era la un pas să nu joace în „Nea Mărin miliardar”. Ar fi fost păcat, căci cinemtografia românescă avea de pierdut mult. Cel mai vizionat film din toate timpurile, „Nea Mărin miliardar”, în regia lui Sergiu Nicolaescu, a fost vizionat și anul acesta, de sărbători, de românii cărora le-a fost dor de grandioșii actori din distribuție, plecați într-o lume mai bună.

Cel mai vizionat film din toate timpurile

Pe 3 ianuarie 2024 se împlinesc 11 ani de când Sergiu Nicolaescu a plecat să se odihnească puțin… Dar, ori de câte ori vom privi un film regizat de celebrul actor, îl vom simți alături de noi. Așa  se întâmplă an de an, cu celebra peliculă „Nea Mărin miliardar”, cel mai vizionat film românesc din toate timpurile. Al cărui personaj principal a fost inegalabilul Amza Pellea, nelipsit din programele de sărbători ale anilor 70. Nea Mărin a fost parte din Amza Pellea, un personaj creat de el, de care n-a putut să se despartă niciodată.

Cel mai vizionat film din toate timpurile

„Va deveni personajul central al unei povești cinematografice în două serii”

„Sunt hotărât să nu-mi părăsesc personajul oltean, până nu-l vor fi împlinit şi pe ecran, cum nu-mi voi părăsi nicicând eroii concepuţi de alţii. Va deveni personajul central al unei poveşti cinematografice în două serii. Suntem în tratative cu directorul Casei de Filme nr. 5, Dumitru Fernoagă. Dacă proiectul se va materializa, Nea Mărin, cu numeroasa-i familie, va apărea, amendând cu bunul său simţ popular mentalităţi, nu tocmai lăudabile, din diverse medii“, mărturisea marele Amza Pellea în 1974.

Piesă de teatru în trei acte

Sunt puțini cei care știu că „Nea Mărin miliardar” a fost conceput ca o piesă de teatru, în trei acte, care dura o oră și jumătate. Textul i-a aparținut scriitorului Eugen Burada, care s-a decis să pună totul pe hârtie după ce l-a găsit pe Amza Pellea distrus de durere, ţinându-şi glezna luxată într-un lighean cu soluţie Burow. Cei doi au discutat mult despre filme și scenarii, iar scriitorul s-a decis să-l facă pe Nea Mărin cunoscut tuturor.

Amza Pellea și inegalabila Stela Popescu în „Nea Mărin miliardar”

Singurul atras de proiect a fost Sergiu Nicolaescu

„Am scris această piesă şi am mers cu ea la diverse teatre şi chiar la Comedie, unde lucra actorul. Cei de la secretariatul literar au citit scenariul şi nu le-a plăcut. Apoi a venit directorul Lucian Giurchescu şi ne-a spus că scenariul nu e cine ştie ce, parcă e comedie, parcă nu e…“, se destăinuia în trecut Eugen Burada.

Ulterior, scriitorul și-a amintit că singurul interesat de proiect a fost Sergiu Nicolaescu. Care, era supărat de succesul înregistrat cu Păcală de Geo Saizescu, a vrut să-și ia revanșa. Și a făcut-o cu vârf și îndesat… „Nicolaescu era foarte supărat că Saizescu, directorul secţiei de cinema din Televiziunea Română, nu difuzase pe post forşpanul (n.r. – trailerul) unui film de-al său. Şi a zis atunci: «Vreau să-l bat pe Geo Saizescu pe teritoriul lui»”, a mai spus scriitorul.

„Mă duceam cu targa la filmări”

După multe discuții, filmările la „Nea Mărin miliardar” au început pe 25 iulie 1978 la București. Au continuat apoi la Olimp, la mare, dar și la Snagov și Otopeni. Camera de hotel unde a fost filmat nea Mărin a fost Apartamentul Imperial din Hotelul Intercontinental, situat la etajul 19.

Sergiu Nicolaescu a vrut la un moment dat să-l înlocuiască pe Amza Pellea

A mai existat o secvență care s-a filmat pe aeroportul din Frankfurt. În momentul filmărilor, din nefericire, Sergiu Nicolaescu avea o criză puternică de sciatică, abia putea să se miște că „mă duceau cu targa la filmări”. Premiera a avut loc pe 5 februarie 1979, iar în cinematografe au fost vândute aproape 15.000.000 de bilete.

Sergiu Nicolescu a vrut la un moment dat să-l înlocuiască pe Amza

Amza Pellea a avut și un conflict cu regizorul Sergiu Nicolaescu. Era de părere că e nedreptățit și a avut curajul să i-o spună lui Nicolaescu. Amza Pellea și-ar fi exprimat dorința de a fi coregizor al filmului, pentru că Nea Mărin era personajul inventat de el. Din acestă cauză, la un moment dat, Sergiu Nicolaescu a vrut să-l înlocuiască cu Mircea Diaconu. Informația apare într-un dosar informativ de la CNSAS, pe numele lui Sergiu Nicolaescu și a fost descoperită cu mulți ani în urmă de presă.

Printre stenogramele discuţiilor telefonice aflate la dosar, din data de 17 martie 1978, se află câteva dintre secretele din spatele celui mai popular film românesc din toate timpurile, „Nea Mărin miliardar“.

Sergiu Nicolaescu l-a sunat pe scenaristul Vintilă Corbul căruia i-a spus că, în cazul în care Amza „îi mai face greutăţi“ renunţă el la film și-l cooptează pe Mircea Diaconu. Până la urmă, Amza a cedat și filmul s-a făcut cu el.

 

Din distribuția peliculei au mai făcut parte Draga Olteanu-Matei, Jean Constantin, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Ştefan Bănică, Puiu Călinescu, Stela Popescu, Sebastian Papaiani, Vasilica Tastaman, Mircea Albulescu, Colea Răutu, Dan Tufaru, Hamdi Cerchez.

”Nea Mărin Miliardar”, filmul regizat de Sergiu Nicolaescu este cel mai vizionat film românesc din istorie. S-au vândut 14.643.840 de bilete.

Sursă foto: Ziua de Constanța

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre