Andreea Bănică a fost agresată și amenințată pe scena unui festival de muzică retro din Cluj, chiar pe BT Arena, sub ochii a mii de oameni. Totul s-a întâmplat vineri, pe 7 Iunie, la un festival mult așteptat de fani. Cântăreața a povestit întreaga întâmplare, iar detaliile sunt șocante.
Protagonistul a fost un cunoscut rapper german, pe numele Toni Cottura, care trebuia să intre pe scenă după recitalul Andreei Bănică. Rapperul, fost membru al formației Fun Factory, a urcat pe scenă și a început să îi adreseze injurii și amenințări artistei. Aceasta a povestit ulterior totul, cu lacrimi în ochi.
Totul s-a întâmplat sub ochii oamenilor
Conform cântăreței, totul ar fi pornit de la faptul că Toni Cottura ar fi vrut să plece mai devreme de la concert, iar Andreea Bănică ar fi stat prea mult pe scenă: „Mi-e și greu să vorbesc despre ce am pățit în seara asta, aici la Cluj, la acest eveniment foarte frumos. Unii îmi spuneau să nu zic nimic, dar nu pot să tac. Atâta timp cât un om își permite să mă amenințe, să-mi vorbească urât, să mă înjure, să mă facă “You are a piece of / Ești un c*”.
Nu pot să reproduc ce mi-a zis omul ăsta. Eu am crezut că a venit la mine pe scenă să mă felicite, să-mi spună ceva frumos. Dar el venise să mă înjure, avusese o ceartă cu organizatorii… le spusese că am stat eu prea mult pe scenă, că el vrea să plece… După părerea mea, luase ceva, se drogase sau băuse alcool… Până la urmă, am fost colegi pe scenă, indiferent că el este Toni Cottura de la Fun Factory, formație pe care eu am adorat-o, am venerat-o”, a spus Andreea Bănică pe Instagram.
„Sigur mi-ar fi dat una”
Andreea Bănică a povestit că a fost chemată poliția, însă forțele de ordine au refuzat să îi realizeze un test antidrog rapperului, motivând că acelea se fac doar șoferilor prinși la volan. Artista a completat spunând că dacă ar fi reacționat să se apere, cu siguranță rapperul ar fi recurs inclusiv la violențe fizice: „Mi se pare ireal ce am pățit în seara asta. Dacă vedeați cum înjura, ca la ușa cortului… Nu îmi venea să cred ce îmi spunea. Normal aș fi reacționat cu o îmbrâncitură, dar am rămas mută, ceea ce e bine, pentru că sigur mi-ar fi dat una… el avea mâna în părul meu, gesticula…
‘Te prind, te fac, te găsesc’. Sunt în șoc! Am sunat la poliție, au venit acolo, dar testele antidrog nu se fac decât la volan. Mi-au spus să fac o declarație… La poliția municipiului Cluj mi s-a spus că nu e nimeni care să îmi ia declarație și că pot depune doar o plângere. Dacă ăla mi-ar fi dat o bucată, ajungeam aici și mi se spunea că nu pot da o declarație? Am venit aici, e un singur om!”, a povestit Andreea, care a dezvăluit și că firma de pază nu a intervenit, șoferul ei fiind cel care a venit lângă ea când a realizat ce se întâmplă.
La Poliție nu era nimeni care să ia o declarație
După întregul incident, Andreea Bănică a mers imediat la secția de poliție pentru a i se lua o declarație. Surpriză însă, acolo nu era nimeni care să îi poată lua o declarație, singura opțiune fiind să completeze o plângere: „La ora asta mi s-a spus la sediul poliției că nu este nimeni care să îmi preia declarația, ci doar o plângere…ulterior trebuie să ma întorc la Cluj pentru declarație! Na, spuneți voi ceva!!! Ireal!”, a comentat artista reacția revoltătoare a poliției.
Din nefericire, situația nu este una singulară. Cazurile celebre precum cel al Alexandrei Măceșanu, în care polițistul care a răspuns apelului de la 112 a dat dovadă de o lipsă totală de empatie și implicare la adresa victimei, sunt doar vârful iceberg-ului.
România, campioană la acte de violență împotriva femeilor
În România, 30% dintre femei spun că au fost afectate de violența fizică sau sexuală la un moment dat în viață. Din 2018, orice tip de hărțuire, hărțuire sexuală și psihologică în spațiul public și privat este sancționabilă prin Legea pentru egalitatea de șanse dintre femei și bărbați. Amenzile sunt între 3.000 și 10.000 de lei.
Înseamnă, în mare, orice fapte, gesturi, cuvinte care creează un mediu ostil și o stare de disconfort psihologic victimei: fluierături, claxonări, comentarii cu tentă sexuală, atingeri nedorite, gesturi vulgare, obscene. Hărțuirea în spațiul public este cea mai întâlnită: strada, mijloacele de transport în comun și parcurile sunt locurile în care hărțuitorii „operează” cel mai des.
Serviciul de urgență 112 reacționează „după chef”
Cu toate că în ultimii ani femeile au „prins glas” și vedem din ce mai multe campanii de conștientizare a pericolelor la care se supun persoanele de sex feminin atunci când merg pe stradă, problema e departe de a fi rezolvată. Dintre zecile de mii de cazuri de hărțuire, agresiune sau amenințare în locuri publice, doar unele ajung să fie rezolvate. Pentru celelalte, „legea junglei” pare să funcționeze, căci la 112 găsești sprijin în funcție de „chef”, ne-a spus, în exclusivitate, o femeie care a trecut printr-un caz de hărțuire și amenințare.
„S-a întâmplat acum în jur de 7-8 ani. Era 5 dimineața și venisem din club cu un prieten. În fața blocului am dat peste un individ pe care îl știam din vedere din cartier. Se vedea că era beat rangă, așa că am încercat să evit. Nu am mai apucat, pentru că am fost luați amândoi de individ, care se vedea că era pus pe bătaie, la întrebări. Pentru a nu escalada situația, amicul meu a spus că pleacă, dar s-a ascuns după bloc și a sunat la 112”, ne-a povestit I.C, în vârstă acum de 37 de ani.
„Nu venim decât dacă pățește ceva”
Femeia ne-a povestit dialogul dintre amicul ei de la vremea respectivă și agentul de la 112, care este de-a dreptul revoltător: „Amicul meu a sunat și le-a spus că ‘prietena mea este ținută în fața blocului împotriva voinței ei de către un individ în stare avansată de ebrietate’. Replica celor de la 112 a fost ‘și ea vrea să stea?’, urmată de ‘Ne pare rău, nu avem de ce să venim.
Sunați-ne dacă pățește ceva‘. Eu am aflat de discuția cu 112 după. La scurt timp după faza asta, individul a vrut să îmi dea cu sticla de bere în cap. Am avut noroc că am țipat la el și a părut că-și revine, a realizat ce face și a rămas cu sticla în aer. După ce a lăsat-o jos am prins curaj, i-am întors spatele și am fugit în scară, rugându-mă să nu arunce cu sticla după mine. Nu am depus plângere, pentru că mi-am dat seama că ar fi degeaba. Ulterior am aflat că individul spărsese un magazin în noaptea aia. La câteva zile a și plecat din țară și nu l-am mai văzut de atunci”, a încheiat femeia.
Instrucțiunile STS pentru operatorii 112 rămân de multe ori doar pe hârtie
În manualul de operare al centrului unic pentru apeluri de urgență 112, operatorii primesc de la Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) toate instrucțiunile de care au nevoie pentru a gestiona eficient orice caz ce ajunge în atenția lor. Din păcate însă, de multe ori indicațiile rămân doar pe hârtie sau sunt considerate opționale de către operatorii plictisiți.
„Toţi angajaţii trebuie să se comporte cu profesionalism la locul de muncă. Ei trebuie să fie amabili şi eficienţi în relaţiile cu cetăţenii. Trebuie să-şi desfăşoare activitatea în linişte, evitând folosirea unui limbaj dur, violent, profanator sau jignitor şi întotdeauna să-şi controleze conduita în ciuda provocărilor. Dacă li se cere, trebuie să-şi decline identitatea prezentâdu-şi într-un mod elegant, numărul de operator. Trebuie să răspundă solicitărilor publicului rapid şi cu precizie”, scrie în manualul de operare furnizat de STS, care poate fi consultat aici.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook