Unul dintre efectele secundare mai puțin cunoscute ale pilulei este capacitatea de a provoca deficiențe în vitaminele și mineralele esențiale, cum ar fi vitamina B6, magneziu, vitamina b12, acid folic, vitamina C și zinc, printre altele. Întrucât sănătatea și imunitatea este de o importanță crucială în ultima vreme, de ce nu sunt mai multe femei conștiente de acest efect secundar?
„Despre asta s-a scris și s-a discutat încă din anii ’70. Vitaminele B sunt deosebit de importante pentru femeile în perioada de reproducere și, pe lângă prevenirea anemiei, joacă și un rol cheie în dezvoltarea normală a fătului. Pilulele contraceptive creează un deficit de aceste vitamine și minerale cheie, cum ar fi vitamina C. Pot duce la o creștere a stresului, declanșând o potențială cascadă de efecte negative. Mai ales dacă pilulele sunt utilizate ani de zile”, spune dr. Charis Chambers, un OBGYN certificat de consiliu, cunoscut sub numele de The Period Doctor.
Cum afectează pilulele contraceptive organismul?
Deci, de ce anticoncepționalele au impact asupra biodisponibilității acestor substanțe nutritive? Știința indică o varietate de cauze, toate pe care Dr. Jolene Brighten, un biochimist nutrițional și medic naturist, le acoperă în cartea Dincolo de pilulă. Contracepția hormonală afectează atât de multe procese, de la modul în care funcționează ficatul până la permeabilitatea intestinului.
„Corpul uman este atât de complex, este vorba mai ales de faptul că acești hormoni îți afectează ficatul, ceea ce afectează modul în care totul este metabolizat în corpul tău”, spune Dr. Jolene Brighten.
Merită menționat doar că, pe lângă prevenirea sarcinii și ameliorarea simptomelor PCOS, pastilele hormonale pot afecta și sănătatea nutrițională. Deci, de ce nu este discutat mai frecvent acest efect secundar vechi de decenii? Chambers explică faptul că motivul pentru care medicii nu le spun de obicei pacienților despre acest risc se datorează faptului că timpul lor cu pacienta este scurt și ar prefera să o anunțe despre complicații mai grave, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale și cheagurile de sânge.
„Avem timp limitat și vreau să nu mă pierd atât de mult în buruieni încât să pierd o ocazie de a vă ajuta să vă atingeți obiectivele de viață, care este planificarea vieții și a familiei voastre”, spune ea. Dacă doriți să vă optimizați sănătatea nutrițională, nu vă fie teamă să discutați orice îngrijorare cu medicul dumneavoastră.
În timp ce utilizati anticoncepționale, cum vă puteți optimiza nutriția în afara unei diete echilibrate?
În epoca COVID-19, este tentant să credem că mai mult este mai bine atunci când vine vorba de vitamine și minerale anti-inflamatorii, cum ar fi vitamina C și zincul. Nu este cazul. În afară de administrarea unui supliment zilnic de vitamine, Brighten vă sfătuiește să vă grăbiți la un medic numai dacă prezentați simptome grave, care pun viața în pericol, cum ar fi dificultăți de respirație sau dureri în piept, care ar putea indica fie o infecție COVID, fie un cheag de sânge.
Cele mai proaste obiceiuri alimentare ale bărbaților
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook