Simona Ionescu / Redactor Șef

Anunț important pentru români. Se va putea ieși la pensie cu doi ani înainte. Cine beneficiază de această lege

Anunț important pentru români. Se va putea ieși la pensie cu doi ani înainte. Cine beneficiază de această lege
Într-o perioadă în care se pune problema ca vârsta de pensionare să fie mărită, există o categorie de persoane care se vor pensiona cu doi ani mai devreme.

Potrivit unei noi inițiative legislative votată de Camera Deputaților, e vorba e persoanele care locuiesc în anumite localități și zone din țară.

Până în anul 2035, toți românii, bărbați sau femei, vor trebui să iasă la pensie la 65 de ani. Miercuri însă, Camera Deputaților a votat un proiect inițiat de Cristian Niculescu Țâgârlaș, Călin Bota și Florin Alexe, parlamentari liberali din Maramureș.

Prin acest act normativ, persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zone afectate de poluare din Maramureș, vor ieși la pensie cu doi ani mai devreme, fără să existe nici un fel de penalizare. E vorba de localitățile Cicârlău, Deseşti, Satulung, Şişeşti, Remetea Chioarului, Cavnic, Băiuț şi Copalnic Mănăştur şi pe o rază de opt km în jurul acestora.

Locuitorii din anumite localități din Maramureș vor ieși la pensie mai devreme

„Adoptarea acestui proiect de lege este un act reparatoriu, care rezolvă o problemă importantă pentru cei care au muncit și au trăit în condiții foarte grele în județul Maramureș.

„Proiectul de lege va aduce puțină speranță și încredere pentru oamenii care trăiesc în zonele afectate”

În continuare, iazurile de decantare din Maramureș și haldele de steril afectează sănătatea localnicilor, iar proiectul de lege va aduce puțină speranță și încredere pentru oamenii care trăiesc în zonele afectate și astăzi de poluare”, a declarat senatorul liberal Cristian Niculescu Țâgârlaș.

Și giurgiuvenilor li se va face dreptate

Cu câteva zile în urmă, Camera Deputaților a aprobat un alt amendament pentru persoanele care au locuit mai mult de 30 de ani în Giurgiu și pe o rază de opt kilometri afectate de poluarea fostului combinat.  „Am făcut astăzi dreptate pentru giurgiuvenii care au fost afectați de efectele poluării produse de fostul combinat chimic Verachim și am îndeplinit o promisiune făcută celor care așteptau de multă vreme ca această lege să se aplice si giurgiuvenilor.

Veste bună și pentru locuitorii din Giurgiu

În urma inițiativei PNL Giurgiu, Camerei Deputaților a aprobat astăzi reducerea vârstei de pensionari cu doi ani de zile pentru cei care au locuit cel puțin 30 de ani în municipiul GIURGIU și pe o rază de opt kilometri în jurul localității. Este un amendament pe care l-am inițiat alături de colegii mei din PNL Giurgiu, Alexandru Andrei și Toma Petcu.

„Fumul toxic de clor ajungea până în orașul Ruse din Bulgaria”

Din cauza fumului toxic de clor emis de combinatul Verachim, doar într-un singur an de dinainte de 1989 s-au înregistrat 28 de cazuri în care concentrația de clor din atmosferă era de 20 de ori mai mare decât limita maximă admisă. Fumul toxic de clor ajungea până în orașul Ruse din Bulgaria. Din păcate, nu a fost singurul caz în care regimul comunist a luat decizii fără a ține cont de efectele nocive pentru sănătatea cetățenilor.

Poluarea remanentă a afectat sănătatea locuitorilor pe termen lung și am considerat necesară această măsură și pentru giurgiuveni, după modelul aplicat în cazul altor localități afectate de poluare”, scris deputatul PNL, Maria Gabriela Horga pe contul de Facebook.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre