Simona Ionescu / Redactor Șef

Are doar 31 de ani, dar a îngenuncheat Rusia. L-a mutat pe Putin pe un teritoriu necunoscut și l-a spulberat

Are doar 31 de ani, dar a îngenuncheat Rusia. L-a mutat pe Putin pe un teritoriu necunoscut și l-a spulberat
Ministrul Comunicațiilor din Ucraina știe să lupte altfel. Teritoriul său e internetul și și-a clădit o adevărată armată. În plus, primește ajutor din Silicon Valley pentru a contracara atacul rușilor. Țara a deschis, astfel, un nou front de luptă.

Ministrul Comunicațiilor din Ucraina, Mykhailo Fedorov conduce un adevărat război cu Rusia în mediul online. De la adăpostul său subteran dintr-o locație secretă din Kiev, cel mai tânăr ministru al Ucrainei duce o luptă digitală împotriva Rusiei.

Mykhailo Fedorov

Folosind arma sa preferată – rețelele de socializare – Mykhailo Fedorov i-a îndemnat pe directorii executivi ai marilor afaceri să taie legăturile cu Moscova. El a luat, de asemenea, inițiativa fără precedent de a înființa o „Armata IT a Ucrainei” voluntară pentru a lansa atacuri cibernetice împotriva „inamicului” – Rusia.

Cel mai tânăr ministru din guvernul de la Kiev

La doar 31 de ani, Fedorov și-a modelat rolul guvernamental în jurul stilului său de viață – trăiește prin și pe telefonul său mobil.

Înainte de război, scopul său principal era să creeze „un stat într-un smartphone”, în care 100% din serviciile guvernamentale să fie oferite online. Acum acel proiect este în așteptare, cu fiecare mușchi încordat pe efortul de război digital. Ministrul a făcut presiuni asupra companiilor multinaționale pentru a boicota Rusia.

Apple, Google, Meta, Twitter, YouTube, Microsoft, Sony, Oracle – niciun gigant tehnologic nu a fost ocolit de scrisoarea oficială a guvernului de la Kiev.

Deseri, mai arată sursa citată, tânărul ministru își postează scrisorile pe rețelele de socializare, astfel încât lumea întreagă să poată vedea cum luptă. În plus, postează și câteva dintre răspunsuri. Este imposibil de spus cu certitudine dacă acest lucru a influențat acțiunile companiilor, dar majoritatea și-au schimbat politica față de Rusia în zilele următoare – fie oprirea vânzării de produse acolo, precum Apple, fie prin oprirea operațiunilor, scrie BBC.com.

Fedorov  livrează informații pe rețele înaintea comunicatelor pentru presă

De exemplu, sâmbătă, PayPal a anunțat că suspendă serviciile în Rusiei. Informația a apărut pe fluxul de Twitter al lui Fedorov înainte de a ajunge la ziariști comunicatul de presă. La fel s-a întâmplat și cu știrile că Samsung și Nvidia opresc orice afaceri cu Rusia, lucru pe care ministrul Comunicațiilor l-a cerut public pe fluxurile sale sociale.

Un tweet de la Fedorov către Elon Musk la scurt timp după începerea invaziei a adus rezultate rapide. În 48 de ore, miliardarul mogul tehnologic și-a ajustat constelația de sateliți Starlink și a trimis un camion cu terminale pentru a oferi internet în Ucraina. Gestul lui Musk e un colac de salvare pentru guvern, în caz că rețelele de telecomunicații sunt deteriorate sau distruse.

Miza lui Fedorov: rușii să se revolte împotriva liderului lor

Fedorov are peste jumătate de milion de urmăritori în total pe Twitter, Facebook, Instagram și Telegram. Le folosește sincronizat pentru a câștiga bătălia online. Miza lui: să îi determine pe ruși să se revolte împotriva războiului și liderului lor.

„Fiecare platformă este foarte importantă pentru noi acum și folosim orice ocazie pentru a atrage companii mari la această groază care se întâmplă acum în Ucraina. Încercăm să le prezentăm rușilor adevărul și să îi facem să protesteze împotriva războiului. (…)  Twitter a devenit un instrument eficient pe care îl folosim pentru a contracara agresiunea militară rusă. Este instrumentul nostru inteligent și pașnic de a distruge economia rusă”, a spus el pentru BBC.com.

Cercetătoarea și autoarea în tehnologie Stephanie Hare spune că nu este surprinsă că Fedorov are succes. „El are 31 de ani. Înțelege”, spune ea. Folosirea persuasiunii și a propagandei este o tactică de război tradițională. Dar de când companiile de social media au intrat în ecuație în anii 2000 „au schimbat calculul datorită vitezei și amplorii cu care oamenii își pot disemina mesajele”.

Războiul se poartă cu NFT-uri și criptomonede

Purtătoarea de cuvânt a lui Fedorov a mai declarat că echipa d e consultanți ai ministrului  vine în mod constant cu idei noi, pe care acesta încearcă apoi să le implementeze rapid. Săptămâna trecută, Kievul a anunțat că va NFT-uri pentru a-și finanța armata.

Pe de altă parte, Fedorov îndeamnă schimburile de criptomonede să înghețe conturile tuturor cetățenilor ruși, de exemplu – o idee despre care mulți, inclusiv CEO-ul bursei Binance, spun că ar „zbura în fața” motivului pentru care există criptomonede, mai arată sursa citată.

Și „Armata IT a Ucrainei” e controversată. Aceasta include mii de hackeri voluntari din întreaga lume.  Grupul său Telegram are acum 270.000 de membri, ceea ce a provocat o oarecare neliniște. „Tehnologia este cea mai bună soluție împotriva tancurilor”, a spus Fedorov pentru BBC.

„Armata IT este îndreptată împotriva resurselor digitale și online ale corporațiilor, băncilor și portalurilor web de stat din Rusia și Belarus. Am oprit funcționarea portalului web al serviciilor publice ruse, bursa, site-urile web ale Tass, Kommersant, Fontanka și alte mass-media de top din Rusia”, a continuat acesta.

Specialiștii în online, speriați de hackerii adunați de Fedorov

Până acum, hacking-ul părea să fie în mare parte vandalism cibernetic la nivel scăzut, dar echipa lui Fedorov solicită, de asemenea, în mod explicit atacuri asupra rețelelor feroviare și a rețelelor electrice care, dacă au succes și perturbă suficient, ar putea provoca daune imense civililor.

„Este foarte important să fim atenți în acest domeniu, spune Suzanne Spalding de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale. Dacă intrăm în atacuri distructive asupra infrastructurii critice efectuate de cetățeni, cred că începem să ne confruntăm cu (…) impacturi potențiale în cascadă care nu au fost anticipate. S-ar putea să vedem represalii dintr-o parte pentru ceva ce a făcut un cetățean și lucrurile pot escalada rapid”.

Vineri, vicepreședintele Ucrainei de la Serviciul de Stat pentru Comunicații Speciale, care lucrează îndeaproape cu departamentul lui Fedorov, a apărat decizia de a mobiliza hackerii împotriva Rusiei. El a spus că salută atacurile cibernetice ilegale asupra Rusiei din partea tuturor grupurilor, inclusiv a colectivului de hacking Anonymous, deoarece „ordinea mondială s-a schimbat pe 24 februarie” când a început invazia Rusiei în Ucraina.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre