Unui astfel de personaj i-a trecut prin minte ceva: să cumpere cea mai aberantă operă de artă (așa cum e lucrarea considerată de mulți) – o banană lipită de perete cu bandă adezivă. A dat, la licitație, 6,2 milioane de dolari pe fruct. Apoi l-a mâncat. Ce să și facă? Banana bread? Cu siguranță era o variantă, oricum, în câteva zile, opera începea să se ofilească.
Cine este miliardarul excentric
În vârstă de 34 de ani, chinezul Justin Sun este un mogul al criptomonedelor. „Excelența sa Justin Sun”, cum se prezintă pe rețelele sociale, este „fondatorul Tron și al fundației care susține afacerea, Tron Dao, consilier la Huobi Global, prim ministrul Liberland și ambasadorul Grenadei (țară din Caraibe) la Organizația Mondială a Comerțului”, conform aceleași surse.
Compania sa, Tron este o platformă digitală bazată pe blockchain care urmărește să devină un instrument virtual pentru dezvoltarea de aplicații descentralizate. Moneda virtuală Tron este TRX). Funcția de prim-ministru nu este o glumă. Dacă nu știați, Liberland este o micronațiune care revendică o parcelă nelocuită de teren pe malul vestic al Dunării, între Croația și Serbia. Țara a fost proclamată pe data de 13 aprilie 2015 de către politicianul și activistul libertarian ceh Vít Jedlička.
Justin Sun a devenit recent și consilier pentru World Liberty Financial, o inițiativă crypto susținută de Donald Trump, președintele SUA, în urma unei investiții de 30 de milioane de dolari.
Cu puțin înainte, el a scris pe platforma de socializare X că este „entuziasmat să ajute la revitalizarea criptomonedelor în SUA” sub conducerea lui Trump. „Contribuția mea ca și consilier aduce multă valoare… Pot fi un pod excelent între finanțele tradiționale și industria finanțelor descentralizate”, a mai declarat acesta.
Mai trebuie spus că omul de afaceri de 34 de ani, cu o avere estimată la 1,4 miliarde de dolari, a fost acuzat anul trecut de Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA de fraudă și încălcarea legislației privind valorile mobiliare, în legătură cu proiectul său crypto Tron. Sun a respins acuzațiile, însă cazul este în continuare în desfășurare.
Încâlcita poveste a bananei de 35 de cenți care s-a vândut cu 6,2 milioane
Justin Sun a ajuns pe prima pagină a ziarelor, la nivel mondial, săptămâna trecută, când a devenit câștigătorul licitației pentru lucrarea „Comedian” a artistului italian Maurizio Cattelan. Lucrarea, numită „cea mai scumpă bucată de fruct din lume”, consta într-o banană lipită cu bandă adezivă de un perete. Artistul a cumpărat banana cu 35 de cenți de la un vânzător ambulant aflat în apropierea casei de licitații Sotheby’s din New York.
Când a aflat suma pe care o obținuse banana la licitație, Shah Alam, vânzătorul, în vârstă de 74 de ani, a fost de-a dreptul șocat. Pentru a-l liniști, Sun i-a promis că va cumpăra 100.000 de banane și le va distribui „gratuit, la nivel mondial, până când stocul se va epuiza”.
Totuși, Alam, care muncește 12 ore pe zi pentru 144 de dolari și care trăiește într-o casă împărțită cu alți cinci bărbați, a declarat pentru New York Times că „nu există niciun profit în vânzarea de banane”. Profitul net din această achiziție promisă de miliardarul chinez s-ar ridica la doar 6.000 de dolari și ar fi extrem de greu de realizat, având în vedere că bananele sunt vândute în cutii de câte 100, a adăugat Alam.
De asemenea, el a explicat că orice profit ar ajunge la proprietarul standului, Mohammad R. Islam, care s-a oferit să împartă câștigul cu vânzătorul său ambulant, dar care încă nu a fost contactat.
Până ce Justin Sun va comanda cele 100.000 de banane, o campanie GoFundMe a fost lansată pentru Alam și a strâns până acum mai mult de 6.000 de dolari.
Justin Sun a mâncat banana de 6,2 milioane: „Chiar este destul de bună”
La scurt timp după ce a obținut lucrarea „Comedian” pe care a achiziționat-o pentru 6,2 milioane de dolari, aflat într-unul dintre cele mai scumpe hoteluri din Hong Kong, Justin Sun a mâncat banana în fața a zeci de jurnaliști și influenceri, pe care i-a chemat la o conferință de presă, după ce a ținut un discurs în care a lăudat lucrarea drept „iconică” și a făcut paralele între arta conceptuală și criptomonede.
View this post on Instagram
„Este mult mai bună decât alte banane”, a spus Sun după ce a luat prima mușcătură. „Chiar este destul de bună”, a mai spus el.
Trebuie spus că Justin Sun a fost unul dintre cei șapte concurenți care au licitat pentru lucrare și a spus că a simțit „neîncredere” în primele 10 secunde după ce a câștigat licitația, înainte de a realiza că „acest lucru ar putea deveni ceva mare”. În următoarele 10 secunde, a decis că va mânca banana. „Să o mănânc la o conferință de presă poate deveni tot o parte din istoria lucrării”, a declarat el vineri.
Prezentarea, în premieră, a operei de artă comestibile, la Art Basel 2019 din Miami, a stârnit controverse și a ridicat întrebări cu privire la faptul dacă o astfel de lucrare ar trebui considerată artă – așa cum a declarat Cattelan că este scopul lucrării.
Maurizio Cattelan este un artist vizual italian în vârstă de 64 de ani. Cunoscut în primul rând pentru sculpturile și instalațiile sale hiperrealiste, deseori ironice, Cattelan curatoriază și scrie articole. Abordarea sa satirică a artei a făcut ca el să fie adesea etichetat ca un glumeț sau farsor al lumii artei.
Românii au creat propria lor artă comestibilă
Inspirați de banana lui Cattelan, românii nu s-au putut abține sezonul acesta și au creat propria versiune. Aceasta nu se vinde la nicio mare casă de licitații, însă fotografia ei circulă pe internet. Este vorba de un cârnat afumat, cu capetele legate și prins de un perete alb, evident, cu o bucată de bandă adezivă gri.
Dacă s-ar fi aflat în România, din punct de vedere legal, Justin Sun nu ar fi putut să mănânce banana. Un avocat destoinic în drepturi de autor ar fi demonstrat că încalcă legea, neputând interveni asupra actului artistic al altui artist, chiar dacă a devenit proprietarul lucrării.
Conform legii autohtone, orice proprietar al unei opere de artă plastică care nu o mai dorește nu are voie să o distrugă. Ba mai mult, este obligat, dacă nu poate scăpa altfel de ea și ține să facă acest lucru cu orice preț, să o returneze autorului, de la care va primi în schimb bani. Dar nu suma plătită pe lucrare, ci suma calculată a materiilor prime folosite de acesta. În cazul de față, 35 de cenți pentru banană și încă ceva pentru bucata de bandă adezivă.
Sursa foto: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook