Simona Ionescu / Redactor Șef

Atacama, cel mai uscat deșert din lume, e plin de viață. Odată la cinci ani, în acest loc florile fac spectacol. Foto

Atacama, cel mai uscat deșert din lume, e plin de viață. Odată la cinci ani, în acest loc florile fac spectacol. Foto
San Pedro de Atacama este unul dintre cele mai impresionante locuri din nordul Republicii Chile. Nu numai peisajele sale par a se afla pe o altă planetă, dar și solul său, care este folosit de oamenii de știință pentru a simula experiența de a păși pe Marte. Odată la cinci-șapte ani, o minunată floare face spectacol în deșert.

Tiparele vântului, curenții oceanici și munții din jur sunt unii dintre factorii care creează aceste condiții fascinante și unice în deșertul Atacama. Precipitațiile sunt mai mici de un milimetru pe an, dar o floare superbă înflorește odată la câțiva ani și face un extraordinar spectacol.

Nu a fost niciodată lipsit de viață

În deșertul Atacama, de 50 de ori mai uscat decât Valea Morții din California, SUA, există sectoare unde nu a plouat niciodată, cel puțin în perioada de când au început măsurătorile. Chiar și în astfel de condiții extreme, acest loc uimitor are o energie specială.

În ciuda lipsei de apă, nu a fost niciodată lipsit de viață. De-a lungul secolelor, a fost locuit de comunități andine influente care s-au ocupat cu agricultura și creșterea animalelor. Iar ariditatea sa caracteristică a permis formarea unor peisaje impresionante.

Numeroase rezerve subterane

Spectacolul florilor în cel mai arid deșert din lume. Sursă foto: curiozitati din lume

Textura solului deșertic, care în urmă cu peste trei milioane de ani făcea parte din fundul mării, este înconjurată de numeroși munți și vulcani. Culorile cerului se schimbă pe tot parcursul zilei, oferind un spectacol de priveliști nesfârșite, perfecte pentru a fi admirate. 

Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că nu există apă. Există numeroase rezerve subterane care s-au acumulat de-a lungul a mii de ani și care sunt încă cercetate.

Spectacolul florilor

De altfel, hotelul Tierra Atacama se aprovizionează cu apă în acest mod, pentru a nu afecta consumul de apă al localnicilor din San Pedro. Aceasta este doar una dintre inițiativele lor durabile de a proteja mediul nativ.

Odată la cinci-șapte ani, Atacama se transformă într-un loc mirific, pentru că o floare perenă face spectacol. Specialiștii spun că sămânța acesteia se poate odihni ani de zile, iar atunci  când ploaia o udă, înflorește și transformă deșertul într-un loc spectaculos.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre