Simona Ionescu / Redactor Șef

Ați cumpărat măști dintr-un loc de pe lista aceasta? Aruncați-le!

Ați cumpărat măști dintr-un loc de pe lista aceasta? Aruncați-le!
Aproape 32 de milioane de măști au fost retrase de la vânzare pentru că nu protejau de COVID-19. Lista magazinelor care au vândut măști neconforme.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a transmis vineri, 27 noiembrie, o listă cu unele dintre cele mai cunoscute companii din România care au vândut măşti neconforme în această pandemie de coronavirus şi care astfel i-au pus în pericol pe cumpărători. Dacă ați cupărat mască de protecție din aceste magazine, aruncați-o!

Ați cumpărat măști dintr-un loc de pe lista aceasta? Aruncați-le!

Pe lista magazinelor care au vândut maști de protecție neconforme se regăsesc Rewe, Lidl, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Profi, Dedeman, Altex, DM, dar şi mari lanţuri farmaceutice precum Sensiblu şi Help Net, scrie evz.ro.

De asemenea, ar fi bine să citească această ştire şi cei care au cumpărat măşti de protecţie din benzinăriile Lukoil România.

Toate aceste mari companii se află pe lista celor amendate pentru comercializarea măştilor neconforme. Cel puţin asta reiese din raportul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), document obţinut de Agerpres.

La aceste măsuri s-a ajuns în urma controalelor desfăşurate la nivel naţional în perioada 23 octombrie-23 noiembrie pentru verificarea respectării prevederilor legale la comercializarea măştilor.

OPC a controlat 599 de firme

În acest context trebuie subliniat că au fost controlaţi 599 operatori economici, iar 396 dintre aceştia (66%) nu respectau prevederile legale în vigoare. La 79 de operatori economici încă nu a fost finalizat controlul efectuat de inspectorii ANPC.

Specialiştii de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor au anunţat că fost verificate 35.180.666 măşti, dintre care 32.997.026 nu se încadrau în prevederile legale în vigoare. Din cauza deficienţelor constatate, ANPC a dispus oprirea temporară de la comercializare a 31.931.598 de bucăţi de măști.

Mai mult, a fost dispusă oprirea definitivă, dar şi scoaterea de la comercializare a 725.448 bucăţi de măşti, precum şi aplicarea a 668 sancţiuni contravenţionale, 237 avertismente şi 431 amenzi contravenţionale în valoare de 2.908.000 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Care au fost marile nereguli descoperite?

Printre cele mai mari nereguli constatate în controalele ANPC se regăsesc lipsa totală sau parţială a elementelor de identificare şi caracterizare, dar şi lipsa traducerii în limba română. De asemenea,  lipsesc instrucţiunile de utilizare, menţionarea compoziţiei materialului, lipsă declaraţiei şi a marcajului de conformitate CE.

Conform legislaţiei europene în vigoare, odată descoperite aceste nereguli, directorul general în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, a anunţat că România a emis, prin sistemul rapid RAPEX, o alertă pentru măşti neconforme aflate pe piaţă, care poartă marcajul CE, dar nu sunt certificate. Alerta a intrat în vigoare la 13 noiembrie.

Ministrul economiei, Virgil Popescu, a anunţat joi, 26 noiembrie, că raportul ANPC a fost trimis la Parchetul General, având în vedere că „protejarea populaţiei este prioritară”.


Cum se laudă Nadia Comăneci cu fiul ei. Nu ratați acest video!

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre