Simona Ionescu / Redactor Șef

Autoritățile pregătesc românii pentru o pană de curent. Recomandări de la specialiști

Autoritățile pregătesc românii pentru o pană de curent. Recomandări de la specialiști
Pe 28 aprilie 2025, o pană de curent masivă a paralizat Spania, Portugalia, Andorra și sudul Franței, afectând zeci de milioane de oameni și provocând haos. Autoritățile din România îi liniștesc pe români, menționând că situația e sub control, dar fac și câteva recomandări.

Cauza exactă a declanșării penei de curent din Spania și Portugalia descrisă de oficiali drept „excepțională și extraordinară” rămâne încă neclară. Acest incident a readus în discuție vulnerabilitățile rețelelor energetice interconectate, iar autoritățile din România au venit și cu recomandări pentru cetățeni.

Ultima pană de curent majoră din România: 8 ianuarie 2021

Cea mai recentă pană de curent semnificativă din România a avut loc pe 8 ianuarie 2021, când șase județe din nord-vest (Cluj, Satu Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Sălaj și Alba) au rămas fără energie electrică timp de aproximativ o oră. Incidentul a fost cauzat de o avarie în rețeaua europeană sincronă, declanșată de o deconectare în cascadă în Croația, care a afectat frecvența rețelei (sub 50 Hz).

Spre deosebire de țări, România nu dispune de un plan național specific pentru o criză energetică de amploare. Un raport al IGSU din 2024 nu include black-out-ul pe lista riscurilor prioritare, concentrându-se pe cutremure, inundații, incendii și alunecări de teren.

Măsuri esențiale în caz de black-out

Autoritățile pregătesc românii pentru o pană de curent. Recomandări de la specialiști
Păstrați mereu în casă lanternele cuu baterii

Specialiștii recomandă ca în fiecare casă să existe baterii, powerbank-uri sau generatoare portabile pentru a menține funcționale telefoanele, radiourile sau alte dispozitive esențiale.

În cazul locuințelor cu sisteme de acces electrice, e important să aibă și o metodă manuală de deblocare, deoarece acestea devin inutilizabile fără curent. Persoanele care dețin mașini ar fi bine să aibă rezervorul cel puțin pe jumătate plin, întrucât stațiile de carburant depind de pompe electrice.

Lanterne cu LED sau lumini alimentate de baterii

Persoanele care utilizează aparate medicale alimentate electric, cum ar fi ventilatoarele sau aparatele de dializă, trebuie să aibă baterii de rezervă sau generatoare. Țineți în casă lanterne cu LED, lumini alimentate de baterii. Sunt utile și lumânările, dar aveți grijă la riscul de incendiu. Păstrați mereu și un radio cu baterii pentru a ascultat informațiile oficiale.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *