Simona Ionescu / Redactor Șef

Aveți grijă, este vânt puternic în toată țara! Avertizare meteo de cod galben și portocaliu

Aveți grijă, este vânt puternic în toată țara! Avertizare meteo de cod galben și portocaliu
Meteorologii au transmis avertizări meteo de vânt puternic, iar potrivit acestora vijeliile vor cuprinde aproape întreaga Românie. Luați măsuri!

Aproape toate zonele țării vor fi sub cod galben de vânt, în timp ce în zonele montane se va înregistra cod portocaliu de vânt și viscol. Aceste coduri vor dura până mâine dimineață, la ora 08.00, transmit reprezentanții Administrației Naționale de Mateorologie ( ANM).

În intervalul menționat, de azi, toată noaptea și până mâine dimineață, se vor înregistra puternice intensificări ale vântului la munte, la altitudini mai mari de 1.500 m. Vântul va avea intensificări susținute cu rafale de 70… 100 km/h. Până în această seară la ora 22.00 este în vigoare un cod portocaliu cu rafale puternice ale vântului și viscol la munte, la altitudini mai mari de 1.700 m. Potrivit meteorologilor, la altitudini de peste 1.700 m vor fi perioade în care vântul va sufla deosebit de puternic, cu rafale de peste 110… 120 km/h, ceea ce va genera viscol și vizibilitate redusă.

Cod galben de vânt în aproape toată România

Un alt cod galben, valabil până astăzi, 21 februarie, la ora 22.00, a fost emis de asemenea pentru intensificări ale vântului, în celelalte zone ale țării. Local în sudul, centrul și estul țării vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de 55… 65 km/h. Vântul se va simți puternic și în nordul Moldovei și în sudul Transilvaniei, unde va sufla cu o putere de 75… 85 km/h, potrivit informării transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Amintim că la finele săptămânii trecute, meteorologii avertizau că  furtuna Otto urmează să intre în Europa, iar la sfârșitul acestei săptămâni vântul va avea intensificări susţinute la munte, unde rafalele pot atinge 70…90 km/h. Situația va fi și mai complicată la altitudini de peste 1700 de metri, unde va avea peste 100-120 km/h şi va fi viscol puternic.

Luați măsuri! Ferestre închise, animalele la adăpost, nu parcați mașinile lângă copaci sau panouri ce nu par ancorate ca lumea, fiindcă rafalele de vânt pot deveni foarte puternice.

Sursa foto: ANM, Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre