Simona Ionescu / Redactor Șef

Care este cel mai poluat oraș din lume. Copiii care locuiesc acolo au tot felul de probleme

Care este cel mai poluat oraș din lume. Copiii care locuiesc acolo au tot felul de probleme
Cel mai poluat oraș din lume are o concentrație de noxe de 23 de ori mai mare decât recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). În aceste condiții, atât copiii cât și ceilalți locuitori ai orașului ajung să aibă mari probleme de sănătate.

Poluarea este una dintre problemele lumii moderne pe care omul nu a reușit să o rezolve încă. Progresul tehnologic din ultima sută de ani a adus cu sine orașe din ce în ce mai afectate de noxe și alți factori dăunători atât naturii, cât și omului. Deși problema este prezentă în mai toate marile capitale ale lumii, există un oraș care este cel mai poluat din lume, iar acesta se află în Asia. 

Poluarea este la cote alarmante în Asia
Sursa foto: Facebook

Continentul asiatic ocupă locul fruntaș ca și grad de poluare de foarte mulți ani. Măștile purtate în mod uzual pe stradă sunt o noutate în urma pandemiei de Covid în Europa, însă în Asia acestea reprezintă o normalitate atunci când barometrul de noxe se duce în sus în orașele Asiei. 

India, fruntașă în clasament, cu cel mai poluat oraș din lume 

Conform unui studiu publicat și citat de presa internațională, primele 100 de orașe din topul celor mai poluate la nivel mondial se află în Asia. Iar dintre acestea, un număr copleșitor de 83 sunt localizate în India, ceea ce face ca țara cu peste 1,4 miliarde de locuitori să ocupe locul fruntaș în clasament. 

Begusarai, India este cel mai poluat oraș din lume.
Sursa foto: Business Today

Toate aceste orașe au depășit de peste 10 ori nivelele recomandate de către OMS. Studiul a analizat în mod special particulele fine, sau PM2,5, care este cel mai mic poluant, dar și cel mai periculos. Însă orașul care a șocat prin nivelul de noxe este Begusarai, din nordul Indiei, în care locuiesc jumătate de milion de oameni. 

Particulele analizate produc boli grave, inclusiv la copii 

Atunci când sunt inhalate, particulele PM2,5 analizate se deplasează adânc în țesutul pulmonar, unde pot intra în sânge. Acestea provin din surse precum arderea combustibililor fosili, furtunile de praf și incendiile de pădure, și a fost asociat cu astmul, bolile cardiace și pulmonare, cancerul și alte boli respiratorii, precum și cu deficiențe cognitive la copii, care sunt din ce în ce mai afectați de la vârste fragede. 

Potrivit raportului, în India, 1,3 miliarde de oameni, adică 96% din populație, trăiesc cu o calitate a aerului de șapte ori mai mare decât cea recomandată de OMS.

Decesele din cauza poluării, la un nivel îngrijorător 

Potrivit unui studiu recent publicat în revista BMJ, se estimează că 5,1 milioane de oameni își pierd viața anual din cauza poluării aerului generată de combustibilii fosili, o cifră înfricoșătoare care ar trebui să atragă atenția întregii lumi.

Copiii sunt extrem de afectați de fenomen
Sursa foto: Indiaspend

În paralel, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ne aduce conștientizarea că 6,7 milioane de suflete se sting anual din cauza efectelor nocive combinate ale poluării aerului atât din mediul ambiental, cât și din interiorul gospodăriilor.

Canada are și ea probleme 

Incendiile de vegetație de anul trecut din Canada au afectat și această țară, astfel că sunt probleme și acolo. În luna mai, media lunară a poluării aerului în Alberta a fost de nouă ori mai mare decât în aceeași lună din 2022, potrivit raportului. 

Canada a depăsit Statele Unite în clasament
Sursa foto: Wikipedia

Prima dată, Canada a depășit Statele Unite în clasamentul regional al poluării. Minneapolis, Detroit, dar și Columbus, Ohio din Stateșe Unite au înregistrat creșteri anuale de poluare cu 30% până la 50% față de anul precedent.

Capitala, cea mai poluată din România

Bucureștiul este cel mai poluat oraș din România

În România, orașele cu cea mai mare poluare sunt: București și localitățile din jurul său (Voluntari, Chiajna, Chitila, Buftea, Popești-Leordeni, Glina, Jilava, Otopeni, Rudeni), dar și Cluj-Napoca, Suceava, Sântana de Mureș (jud. Mureș), Ojdula (jud. Covasna) sau Popricani (jud. Iași).

La polul opus în clasamentul efectuat se află 10 țări 10 și teritorii care au avut o calitate a aerului sănătoasă: Finlanda, Estonia, Puerto Rico, Australia, Noua Zeelandă, Bermuda, Grenada, Islanda, Mauritius și Polinezia Franceză.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre